به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یاز اکو به نقل از نشریه یورو ریپورتر، در شماره آخر این نشریه اشاره شده که جمهوری آذربایجان تاکنون دو بار میزبان نشستهای سران اکو بوده است: یکبار در ماه مه ۲۰۰۶ (نهمین نشست) و بار دیگر در اکتبر ۲۰۱۲ (دوازدهمین نشست). با این حال مهمترین رویداد، هفدهمین نشست سران اکو بود که اخیراً در شهر خانکندی برگزار شد.
نویسنده این مقاله اضافه می کند که نشست برگزار شده در خانکندی در زمینه بازسازی و ادغام مجدد منطقه قرهباغ اهمیت ویژهای دارد. منطقه آزادشده قرهباغ اکنون به مکانی برای دیدارهای مهم دیپلماتیک و مجامع بینالمللی تبدیل شده است.
در ادامه همچنین آمده است که آذربایجان مصمم است تا در چارچوب سازمان اکو، همکاریهای اقتصادی را در زمینههایی مانند گذار سبز، حملونقل و لجستیک عمیقتر کند.
در سال ۲۰۲۴ حجم کل مبادلات تجاری آذربایجان با کشورهای عضو اکو ۷.۹۵ میلیارد دلار آمریکا بوده است. ۷۷.۱٪ از این مقدار مربوط به ترکیه، ۸.۱٪ ایران، ۵.۹٪ قزاقستان و ۴.۸٪ ترکمنستان بوده است. سایر شرکای تجاری شامل ازبکستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان و افغانستان هستند.
همچنین گفته شده است که تعمیق همکاری در چارچوب سازمان اکو از اهمیت راهبردی برخوردار است، چرا که چندین عضو این سازمان – از جمله قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان و ترکیه – اعضای سازمان کشورهای تُرک نیز هستند و این امر موجب نزدیکی هرچه بیشتر منافع مشترک منطقه میشود.
علاوه بر این، جمهوری آذربایجان در منطقه نقش کلیدی در اتصالهای حملونقلی دارد. آذربایجان در پروژههای منطقهای مانند دالان حملونقل بینالمللی شمال-جنوب و دالان میانی (مسیر حملونقل بینالمللی ترانسخزر) مشارکت دارد. راهآهن باکو–تفلیس–قارص ارتباط مستقیم میان آسیای مرکزی، قفقاز جنوبی و اروپا را تقویت میکند و بدین ترتیب، اهمیت ژئوپلیتیکی و ژئواقتصادی آذربایجان را افزایش میدهد. این پروژه هزینههای حملونقل را کاهش داده، ظرفیت ترانزیتی را افزایش میدهد، تجارت در منطقه اکو را توسعه میدهد و آذربایجان را به مرکز بینالمللی حملونقل و لجستیک تبدیل میکند.