به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یاز اکو به نقل از آذرنیوز، ووقار بایراموف اقتصاددان آذربایجانی و نماینده مجلس ملی آذربایجان نیز تأیید میکند که روند صلح را نقطه عطفی برای اقتصاد قفقاز جنوبی میداند. بانک ING در گزارشی اعلام کرده است که دستیابی به توافق صلح میتواند به شکل چشمگیری فضای سرمایهگذاری در منطقه را بهبود ببخشد. در این گزارش آمده است: در صورت تداوم روند عادیسازی روابط با ارمنستان، میتوان شاهد افزایش علاقه سرمایهگذاران به منطقه بود، و تأکید شده که صلح میتواند مسیرهای جدیدی برای سرمایهگذاری بهویژه برای آذربایجان بگشاید.
بایراموف گفت: عادیسازی منطقه را برای سرمایهگذاران خارجی جذابتر خواهد کرد. بازسازی خطوط ارتباطی و همکاریهای اقتصادی، سرمایهی بیشتری را وارد هر دو کشور خواهد کرد.
او تأکید کرد که منازعات منطقهای برای مدتها مانعی در مسیر سرمایهگذاری خارجی مستقیم در قفقاز جنوبی بودهاست، حال که درگیریها پایان یافته و روند عادیسازی شتاب گرفته، منطقه آماده حرکت به جلو است.
بایراموف افزود: پایان درگیری یک مانع بزرگ بر سر راه همکاری اقتصادی را برمیدارد. این امر مسیر را برای احیای روابط تجاری و آغاز پروژههای مشترک زیربنایی جدید هموار میکند.
یکی از مهمترین پیامدهای احتمالی صلح فعال شدن دالان زنگه زور است؛ مسیری ترانزیتی که جمهوری آذربایجان را از طریق جنوب ارمنستان به منطقه نخجوان متصل میکند. این دالان نه تنها موجب تقویت روابط دوجانبه خواهد شد، بلکه بخشی از استراتژی تبدیل قفقاز جنوبی به یک مرکز کلیدی لجستیکی در «کریدور میانی» است؛ مسیری که اروپا را از طریق دریای خزر و آسیای مرکزی به آسیا پیوند میدهد.
بایراموف در ادامه توضیح داد: صلح زمینه را برای توسعه زیرساختهای حملونقل منطقهای فراهم خواهد کرد، که این امر به ادغام قفقاز جنوبی در شبکههای تجارت جهانی کمک میکند. این روند باعث گسترش هابهای حملونقل، افزایش درآمدهای دولتی، و فراهم شدن فرصتهای لجستیکی گستردهتر خواهد شد. وی همچنین بر اهمیت بهرهگیری از مزیتهای اقتصادی نسبی تأکید کرد.
به گفته بایراموف هر دو کشور در حوزههایی چون کشاورزی، صنایع سبک و تولیدات خاص ظرفیتهایی با مزیت رقابتی دارند. تحلیلهای اقتصادی نشان میدهد که هر دو کشور در تولید برخی کالاها دارای مزیت نسبی هستند. با تحقق صلح، تجارت فرامرزی در این بخشها احیا خواهد شد که برای دو طرف سودآور خواهد بود.
این دیدگاه توسط کارشناس اقتصادی خالد کریملی نیز تأیید شده است. او نقش بنیادی ثبات در ایجاد محیطی مطلوب برای سرمایهگذاری را مورد توجه قرار داد.
کریملی گفت: هیچ سرمایهگذاری تمایلی به ورود به بازار ناپایدار ندارد. صلح، ثبات و قابلیت پیشبینی، سه پیششرط کلیدی برای جذب سرمایهگذاری خارجی هستند. این روند، هر سه مورد را محقق میکند.
اگرچه سرمایهگذاری کل جمهوری آذربایجان در سرمایه ثابت در نیمه نخست سال ۲۰۲۵ به ۸.۰۷ میلیارد منات رسید که نسبت به سال گذشته ۰.۵٪ کاهش داشته، اما جزئیات این آمار نشان از یک تغییر راهبردی دارد. سرمایهگذاری در بخشهای غیرنفتی و گازی با ۱۳.۵٪ رشد همراه بوده، در حالی که سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز با ۲۳.۸٪ کاهش مواجه شده است.
این روند همراستا با سیاست کلان دولت در زمینه تنوع بخشی به اقتصاد است؛ سیاستی که هدف آن کاهش وابستگی به منابع هیدروکربنی و تقویت بخشهایی نظیر صنعت، کشاورزی، گردشگری و لجستیک است، حوزههایی که صلح منطقهای از آنها حمایت خواهد کرد.
در نهایت روند صلح میان آذربایجان و ارمنستان صرفاً یک پیشرفت ژئوپولیتیکی نیست؛ بلکه میتواند تحولی اقتصادی برای کل منطقه باشد. با کاهش ریسکها، بازسازی اعتماد، و گشایش مسیرهای جدید همکاری، عادیسازی روابط میتواند قفقاز جنوبی را از منطقهای پرتنش به یک قطب فرصت اقتصادی تبدیل کند. اگر این روند حفظ شود، میتواند آغازی برای فصل جدیدی نه تنها در روابط دوجانبه، بلکه در رشد اقتصادی، یکپارچگی تجاری و جذب سرمایهگذاری خارجی در سراسر منطقه باشد.