به گزارش یازاکو، «محمدحسین حسنزاده» روز چهارشنبه افزود: این پروژه پراهمیت سازمان حفاظت محیط زیست در سایه این تامین اعتبار تا سال ۱۴۰۶ به بهرهبرداری میرسد.
وی اضافه کرد: مرکز تحقیقات و موزه دیرینهشناسی کشور که در مراغه استقرار دارد، پس از افتتاح، در سطح بینالمللی افتخارآفرین خواهد بود.
مدیرکل محیط زیست آذربایجانشرقی با بیان اینکه ساختمان این مرکز در زمان حاضر دارای ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی است، ادامه داد: تجهیز مرکز نیز از سال آینده و پس از تامین اعتبار آغاز میشود.
فهرست
پروژه ۲۸ تیرماه به پیمانکار تحویل داده میشود
رئیس اداره محیط زیست مراغه نیز افزود: این مرکز تنها پایگاه ثبت رکوردهای ملی فسیلها و حفاظت از ذخایر دیرینهشناسی کشور خواهد بود و بهرهبرداری از آن گام کلیدی در معرفی ظرفیتهای فسیلی ایران و ژئوسایتهای کشورمان محسوب میشود.
«غلامرضا زارع» تاکید کرد: ژئوسایتها با توجه به تنوع بالای فسیلی و ساختارهای زمینشناسی کشور به عنوان فرصت جدید اشتغالزایی مطرح هستند.
منطقه فسیلی مراغه با قدمت مطالعاتی ۱۷۰ ساله یکی از سایتهای مهم جهانی است و جایگاه ویژه در اوراسیا دارد تا جایی در بین پژوهشگران و دیرینهشناسان با عنوان «بهشت دیرینهشناسان جهان» شناخته میشود.
عاج فیل استخراجشده از منطقه فسیلی مراغه
روند تکاملی جانوران مهرهدار به خصوص ظهور اولین جنس از خانواده میمونها به همراه تنوع جنس و گونه جانوری در منطقه فسیلی مراغه و همچنین تراکم بالای قطعاتی فسیلی در لایههای فسیلدار، این منطقه را در ردیف اولینهای جهانی قرار داده است.
به دلیل همین اهمیت و همچنین در راستای حفاظت از این ذخایر ملی و بینالمللی، بخشی از منطقه فسیلی مراغه به مساحت ۱۰۲۶ هکتار، جزو مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست با درجه اثر طبیعی- ملی است.
کشورمان به علت جایگاه زمینشناسی خاص خود دارای قدمت حیات بیش از۶۵۰ میلیون ساله بوده و حیات دیرینه کشور بر اساس سنگوارههای به یادگار مانده از دورههای زمینشناسی، شناسنامه تاریخ طبیعی کشور است.
این فسیلها یا سنگوارهها به جمعآوری، مطالعه سیستماتیک و نمایش در موزههای تاریخ طبیعی نیاز دارد و از ظرفیت قابل توجه برای کشف حقایق آفرینش، بهرهبرداریهای اقتصادی (صنایع، نفت، معادن و غیره) و به خصوص توسعه گردشگری برخوردار است.
مدیران سازمان حفاظت محیط زیست نیز با توجه به تاریخ پربار زمینشناسی کشور، احداث مرکز تحقیقات دیرینهشناسی را در مجاورت یکی از ژئوسایتهای فسیلی مهم ایران در دستور کار قرار دادند.
مرکز تحقیقات دیرینهشناسی کشور سومین پایگاه آسیایی
احداث ساختمان سومین مرکز تحقیقات دیرینهشناسی آسیا در کشورمان بعد از «ژاپن» و «چین»، طی سال ۱۳۸۴ در مراغه آغاز شد و پس از یک دوره رکود ناشی از تخصیص نیافتن اعتبار، طی سالهای اخیر دوباره جان گرفت.
این در حالی است که در بیشتر کشورها بر اساس میزان بهرهبرداری از منابع طبیعی به امر دیرینهشناسی نیز توجه میشود و از آنجایی که بیش از ۸۰ درصد درآمدهای کشور از طریق فروش مواد هیدروکربونیست و با به کارگیری علم دیرینهشناسی در اکتشافات نفتی حاصل میشود، برای حفاظت از این ذخایر بینظیر و غیرقابل تکرار باید بیش از پیش توجه شود.
اهمیت جهانی منطقه فسیلی مراغه
رییس اداره محیط زیست مراغه به عنوان یکی از دیرینهشناسان مستقر در این منطقه بیان کرد: منطقه فسیلی مراغه به دلایل متعددی چون واقع شدن در مسیر مهاجرتی پستانداران دوران سوم مابین اروپا، آفریقا و آسیای شرقی، از اهمیت ویژه برخوردار است.
«زارع» بیان کرد: گونهزایی جانوران فسیلی در میوسن فوقانی و تراکم بالای قطعات فسیلی در واحد حجم لنزهای فسیلی نیز از دیگر مواردی است که به اهمیت این منطقه میافزاید.
وی با تاکید بر اینکه لنزهای فسیلهای مهرهدار در مساحت حدود ۴۰ هزار هکتار در سایت مراغه پراکنش وسیع دارد، اضافه کرد: تنوع خانوادههای جانوری موجود در لنزهای حفاری شده بیانگر ظرفیت بالای فسیلهای مهرهدار این منطقه است.
«زارع» بیان کرد: در این منطقه دسترسی به نسبت آسانی به لنزهای فسیلهای مهرهدار و حفظشدگی مناسب قطعات فسیلی وجود دارد؛ این منطقه جزو پنج منطقه پراهمیت دارای فسیلهای مهرهدار جهان به شمار میرود و از نظر ذخیرهگاه دیرینهشناسی و مطالعه جغرافیای دیرینه صفحه اوراسیا دارای اهمیت ویژه است.
وی ادامه داد: چه بسا با کاوش و استخراج جدید نمونههای موجود در سطح سایت مراغه، میتوان در سطح جهان بیش از پیش به معرفی ظرفیتهای این منطقه پرداخت.
رییس اداره محیط زیست مراغه این را هم بیان کرد: یکی از دلایلی که ضرورت استخراج و مطالعه فسیلهای مهرهدار را نشان میدهد، فرسایش و هوازدگی لایههای حاوی لنزهای فسیلی است.