به گزارش یازاکو، وحید نواداد روز چهارشنبه در بازدید از این مجموعه تاریخی، اظهار کرد: ادامه روند مرمت و ساماندهی قلعه ۶ هزار ساله ماندگارنا با تخصیص اعتبار از سوی وزارتخانه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اجرا می شود و امیدواریم در این مرحله با تداوم تخصیص های مالی، شاهد سرعت در مرمت این مجموعه باشیم.
به گفته وی اعتباری معادل ۱۰ میلیارد ریال برای مرمت و ساماندهی این تپه تاریخی برای سالجاری اختصاص داده شده است .
نواداد یادآور شد: این قلعه از کهنترین محوطههای باستانی شمالغرب کشور به شمار میرود و برنامهریزی برای مرمت علمی، تثبیت و بازپیرایی آن در راستای تبدیل شهرستان مرند به یکی از قطبهای مهم گردشگری تاریخی استان در حال پیگیری است.
وی ادامه داد: برنامه ریزی برای طراحی مسیرهای بازدید ایمن، نصب تابلوهای اطلاعرسانی علمی، همکاری با گروههای باستانشناسی دانشگاهی و ایجاد زیرساختهای مورد نیاز برای بازدید عمومی، بخشی از چشمانداز اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی برای احیای نقش فرهنگی و آموزشی این اثر ارزشمند و تاریخی است.
نواداد با بیان اینکه قلعه یا تپه مانداگارنا که برگرفته از نام قدیم شهر مرند است و در سیاحتنامه ها و کتب تاریخی کهن از آن به همین عنوان نام برده شده است، جزو معدود آثار و تپه های تاریخی با قدمت افزون بر ۶ هزار ساله در ایران است، گفت: تاریخ شناسان برجسته و مشهوری همچون هرودوت، گرنفون و بطلمیوس و باستان شناس آمریکایی ویلیامز جکسون در آثار خود چندین بار از مرند با نام مانداگارانا یاد کرده و اشاراتی به وجود تپه و قلعه ای به همین نام داشته و آن را آتشکده اعلام کرده اند که در زمان ساسانیان از رونق بسیار فراوانی برخوردار بود.
وی اظهار کرد: قلعه مانداگارنا یکی از مهمترین، باسابقه ترین و از اسناد هویتی ایران و آذربایجان است که قدمت آن به هزاره چهارم پیش از میلاد می رسد و در واقع مستند محکم و نشانه ای آشکار از تاریخ و فرهنگ ایران باستان است.
نواداد مرند را یکی از شهرستانهای مهم در مسیر گردشگری ایران و آذربایجان شرقی برشمرد و افزود: برای اینکه از این موقعیت استثنایی به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم باید امکانات و داشته های تاریخی خود را به خوبی معرفی کنیم که یکی از نمونه های عینی آن تپه مانداگارنا است.
وی تپه مانداگارنا را نمونه ای کوچکتر اما به لحاظ تاریخی و قدمت با اهمیت تر از محوطه ربع رشیدی دانست و یادآور شد: مهترین و اصلی ترین ماموریت میراث فرهنگی درباره چنین محوطه هایی نگهداشت و مراقبت از آنها و حفظ شرایط کنونی آثار موجود است.
تپه یا قلعه باستانی مانداگارنا با شماره ۷۸۶ در اول فروردین ماه سال ۱۳۴۷ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
این اثر بی مانند تاریخی در سال های گذشته به خصوص طی چهار دهه اخیر به علت رشد شهرنشینی و ساخت و سازهای مختلف، به شدت تحدید شده است و امروز محوطه تپه، تنها چند متری با منازل شهری فاصله دارد که این موضوع نشان دهنده بی توجهی مسوولان به اهمیت تاریخی و موضوع بسیار مهم حفاظت و مراقبت از آن است که جای بسی تاسف دارد.
اکنون با وجود اینکه حصارهای دیواری در بخشی از محوطه باستانی تپه یالدور کشیده شده است، اما به دلیل اینکه این دیوارکشی ها بسیار کوتاه بوده و هیچ مانعی بر سر راه ورود اشخاص وجود ندارد، به محل تفریح و پاتوق معتادان و افراد بزهکار تبدیل شده است.