به گزارش یازاکو، درحالی که پس از خشک شدن کامل قسمت شمالی دریاچه ارومیه، قسمت جنوبی آن نیز در آستانه از بین رفتن قرار دارد، امیدها به احیای دریاچه روز به روز رنگ میبازد.
کاهش شدید بارشها و افزایش تبخیر از یک سو و از سویی دیگر تداوم توسعه باغات و زمینهای کشاورزی و اجرا نشدن مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه باعث شده است بسیاری از کارشناسان به این باور برسند که احیای دریاچه ارومیه دیگر ممکن نیست و در بهترین حالت یک دریاچه فصلی خواهیم داشت که تنها کف آن مرطوب میماند تا از توفانهای گردوغبار جلوگیری شود.
در چین شرایطی برخی از کارشناسان معتقدند که شاید برداشت نمک با ضوابط محیطزیستی، مشابه آنچه در دریاچه نمک بزرگ آمریکا انجام میشود، بتواند مقداری به شرایط دریاچه کمک کند و از طرفی نفع اقتصادی نیز داشته باشد.
در رابطه با این موضوع، حجت جباری؛ مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی به تسنیم میگوید: اگر مدیریت منابع آب در بخش کشاورزی و برداشت آب توسط وزارت نیرو و جهاد کشاورزی به همین شکل ادامه پیدا کند، احیای دریاچه ممکن نخواهد بود.
وی افزود: ما عملاً دریاچه ارومیه را به یک دریاچه فصلی تبدیل کردهایم، در واقع، از سال ۱۳۹۰ یا ۱۳۹۲ به اینسو، دریاچه حالت فصلی پیدا کرده است؛ تابستانها کاملاً خشک میشود و در زمستان و بهار، کمی آب در آن جمع میشود. اگر مدیریت منابع آب همچنان به همین منوال ادامه داشته باشد، دریاچه فقط در فصلهای پربارش تا حدودی آبگیری خواهد شد و در تابستان، تبخیر شدید آغاز میشود و آب رودخانهها دیگر به دریاچه نمیرسد. با شدت بالای تبخیر در تابستان، دریاچه در پایان فصل دوباره خشک خواهد شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی درباره برداشت نمک نیز توضیح داد: دریاچه ارومیه ۶٫۵ میلیارد تن ذخیره نمک دارد که بهعنوان یک ظرفیت عظیم مورد توجه قرار گرفته است. با رعایت ضوابط زیستمحیطی، مجوزهایی برای برداشت این ذخایر از سواحل صادر میشود.
جباری اضافه کرد: در فصل تابستان، بهویژه با توجه به افزایش نیاز صنایع به نمک، مجوزهای موقتی برای برداشت صادر میشود که واقعاً آسیبی به دریاچه نمیزند. میزان ذخایر نمک بهقدری بالاست که اگر سالانه ۲ میلیون تن نمک برداشت شود، حدود ۳۰۰۰ سال طول خواهد کشید تا این ذخیره به پایان برسد؛ بنابراین، از منظر برداشت، خطری متوجه دریاچه نیست.
وی در پایان گفت: از سوی دیگر، با توجه به کاهش حجم آب دریاچه، برداشت نمک میتواند به کاهش غلظت نمک در آب و در نتیجه به روند احیای دریاچه کمک کند.