به گزارش یازاکو، علیرضا حسنزاده از اجرای پویش آموزش همگانی با عنوان «یُد کافی، هوش عالی» خبر داد و افزود: هدف از اجرای این پویش، اطلاعرسانی، آموزش عمومی و اصلاح باورهای نادرست درباره انواع نمکهای غیرمجاز است.
وی ادامه داد: یُد یک عنصر اساسی مورد نیاز بدن انسان برای تولید هورمونهای تیروئید است که نقش حیاتی در عملکرد تیروئید و رشد مغز انسان دارد.
وی با بیان اینکه کمبود یُد و بروز گواتر از مشکلات اساسی تغذیهای در کشور و استان به شمار میرود و یکی از شایعترین علل قابل پیشگیری آسیب مغزی در جهان محسوب میشود، گفت: هنگامی که یُد به میزان کافی به بدن نرسد، تیروئید قادر به تولید کافی هورمون نخواهد بود و این کمبود پیامدهای متعددی به همراه دارد که مجموع آنها را «اختلالات ناشی از فقر یُد» یا IDD مینامند. این اختلالات شامل گواتر، هیپوتیروئیدیسم، کرتینیسم، نارسایی تولیدمثل، عقبماندگی ذهنی و جسمی کودکان و در نهایت به مخاطره افتادن توسعه اجتماعی و اقتصادی فرد و جامعه است.
وی خاطرنشان کرد: در بعد یادگیری، کمبود دریافت یُد میتواند باعث کاهش ضریب هوشی به میزان ۱۳.۵ واحد شود.
حسنزاده با بیان اینکه عوامل متعددی در کاهش دریافت یُد در استان نقش دارند، اظهار کرد: از جمله این عوامل میتوان به دسترسی مستقیم به نمکهای دریاچه ارومیه و تبلیغ و ترویج نمکهای دریا و نمکهای رنگی (آبی، صورتی، بنفش و…) توسط سودجویان که همگی غیرمجاز، فاقد یُد کافی و تصفیهنشده هستند اشاره کرد، همچنین کوهستانی بودن منطقه و پایین بودن میزان یُد خاک از دیگر عوامل مؤثر در این زمینه است.
معاون فنی مرکز بهداشت آذربایجانشرقی ادامه داد: میزان یُد موجود در مواد غذایی معمولاً اندک است و برای تأمین یُد مورد نیاز روزانه بدن، باید از روشهای مکمل استفاده شود. امروزه در سراسر جهان، رایجترین روش تأمین یُد بدن، مصرف نمک یُددار تصفیهشده است.
معاون فنی مرکز بهداشت آذربایجانشرقی خاطرنشان کرد: یُددار کردن نمک در ایران از اواخر دهه ۱۳۷۰ آغاز شد و بیش از ۳۰ سال است که با مصرف همگانی نمک یُددار، بیماریهای ناشی از کمبود یُد در کشور تحت کنترل است.
وی با اشاره به آثار مثبت این اقدام افزود: تخمین زده میشود از سال ۱۳۶۸ تاکنون، از طریق یُدرسانی با نمک، ۷۰ میلیون واحد ضریب هوشی (IQ) به کودکان ایرانی افزوده شده و از بروز ۳۰ میلیون مورد بیماری گواتر و ۱۵ میلیون جراحی تیروئید پیشگیری شده است.
حسنزاده گفت: استفاده از نمک یُددار، قدیمیترین، مناسبترین، مؤثرترین و کمهزینهترین روش پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود یُد است. مزیت این روش در آن است که صرفنظر از وضعیت اقتصادی و اجتماعی، همه اقشار جامعه در تمام فصول سال تقریباً به یک میزان از آن استفاده میکنند.
حسنزاده تصریح کرد: مصرف منظم نمک یُددار میتواند نسل حال و آینده را در برابر پیامدهای مصیبتبار کمبود یُد محافظت کند. البته این توصیه به معنای مصرف زیاد نمک نیست بلکه باید نمک در حد مجاز و از نوع تصفیهشده و یُددار مصرف شود.
معاون فنی مرکز بهداشت استان با اشاره به اینکه بهمنظور پیشگیری از شیوع اختلالات ناشی از کمبود یُد، مداخلات جدی برای بهبود و ارتقای وضعیت موجود در استان آغاز شده است، اظهار کرد: بر اساس برنامه مداخله تعریفشده، از ابتدای سال جاری فعالیتها و استراتژیهای متعددی در سراسر استان اجرا شده و این اقدامات تا پایان آبانماه با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت. پس از آن نیز این برنامهها بهعنوان بخشی از فعالیتهای جاری مرکز بهداشت دنبال میشوند.
وی ابراز امیدواری کرد که با اجرای مؤثر این برنامهها، بتوان در ارتقای دریافت یُد، افزایش سطح سلامت جامعه و تضمین سلامت نسل حال و آینده استان و کشور گامهای مؤثری برداشت.
کمبود یُد باعث کاهش ضریب هوشی میشود
معاون فنی مرکز بهداشت آذربایجانشرقی با اشاره به تحلیل دادههای سالهای اخیر گفت: بررسیها نشان میدهد که دریافت یُد در این استان از وضعیت مطلوبی برخوردار نبوده و در معرض خطر است.
لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=189156
- ارسال توسط : پریسا رضاپور
- منبع : ایسنا
- بدون دیدگاه
