• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Wednesday - 26 November - 2025
0

نقش تغذیه صحیح در جلوگیری از اثرات مخرب آلودگی هوا بر بدن

  • کد خبر : 190921
  • 05 آذر 1404 - 10:04
نقش تغذیه صحیح در جلوگیری از اثرات مخرب آلودگی هوا بر بدن
متخصص و مدیرگروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، با اشاره به افزایش آلودگی هوا در کلان‌شهرها، تأکید کرد: انتخاب‌های غذایی درست می‌تواند نقش مهمی در کاهش التهاب و آسیب‌های ناشی از آلاینده‌ها داشته باشد.

به گزارش یازاکو، دکتر محمد علیزاده روز چهاشنبه ، با بیان این‌که بدن در معرض آلودگی هوا دچار التهاب و استرس اکسیداتیو می‌شود، اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین اقداماتی که مردم می‌توانند در این روزها انجام دهند، مصرف روزانه سبزیجات چلیپایی مانند بروکلی، کلم و گل‌کلم است زیرا این سبزیجات حاوی سولفورافان هستند و تولید آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی را در بدن افزایش می‌دهند.

وی توصیه کرد که شهروندان در اغلب روزها به تناوب از منابع غنی ویتامین C شامل مرکبات( پرتقال، لیمو، گریپ‌فروت)، فلفل دلمه‌ای، کیوی و گوجه‌فرنگی استفاده کنند زیرا این ویتامین یکی از قوی‌ترین آنتی‌اکسیدان‌ها بوده و از ریه‌ها در برابر ذرات معلق و گازهای آلاینده محافظت می‌کند.

وی با اشاره به نقش ویتامین E در محافظت از سلول‌ها، گفت: یک تا ۲ قاشق بادام، گردو یا تخمه آفتابگردان بدون نمک یا فندق می‌تواند به صورت میان وعده مصرف شود زیرا در جلوگیری از اثرات مخرب آلودگی هوا کمک‌کننده بوده و ویتامین E به عنوان اکسیدان محلول در چربی اثر هم‌افزایی با ویتامین C دارد.

علیزاده با تاکید بر اهمیت مصرف ماهی، افزود: مصرف ۲ وعده ماهی‌های چرب مثل سالمون و ساردین در هفته ضروری است. امگا-۳ موجود در این ماهی‌ها دارای اثرات ضدالتهابی قوی بوده و از تغییرات ضربان قلب و اختلالات چربی خون ناشی از آلودگی جلوگیری می‌کند.

این متخصص تغذیه، استفاده از روغن زیتون فرا بکر را نیز ضروری دانست و گفت: این روغن به عنوان منبع چربی سالم و آنتی‌اکسیدان، باید در پخت‌وپز و سالاد جایگزین روغن‌های دیگر شود.

 

وی با اشاره به کاهش دریافت ویتامین D در روزهای کم‌نور، بیان کرد: در روزهای آلودگی هوا که تابش نور آفتاب کم است، افراد باید از منابع غذایی مانند زرده تخم‌مرغ، قارچ و ماهی برای تأمین ویتامین D استفاده کنند و در صورت کمبود، با نظر پزشک مکمل مصرف کنند.

وی با تاکید بر این‌که ویتامین D نقش مهمی در تنظیم سیستم ایمنی و کاهش التهاب داشته و کمبود آن می‌تواند فرد را در برابر اثرات آلودگی هوا، آسیب پذیرتر کند، افزود: افراد مبتلا به گرفتگی عروق یا فشار خون باید درباره مصرف زرده تخم‌مرغ با متخصص تغذیه مشورت کنند زیرا زرده تخم مرغ دارای مقدار زیادی کلسترول است.

علیزاده، افزایش مصرف ویتامین‌های گروه B از طریق غلات سبوس‌دار، سبزیجات برگ‌سبز و حبوبات را مفید دانست و گفت: ویتامین‌های گروه B مثل B۶، B۹ و B۱۲ می‌توانند اثرات مضر ذرات معلق بر سیستم قلبی–عروقی را کاهش دهند.

وی با توصیه به نوشیدن حداقل هشت لیوان آب در روز، اضافه کرد: مصرف چای سبز به دلیل وجود کاتچین‌ها می‌تواند به کاهش استرس اکسیداتیو کمک کند و در حالت کلی، مصرف آب و مایعات کافی به بدن در دفع سموم کمک کننده است.

وی با هشدار درباره مصرف غذاهای التهاب‌زا، اظهار کرد: در روزهای آلوده، مردم بهتر است مصرف غذاهای فرآوری‌شده مثل سوسیس و کالباس، سرخ‌کردنی‌ها، قند و شکر تصفیه شده و چربی‌های ناسالم را به حداقل برسانند، زیرا این مواد التهاب را تشدید می‌کنند.

این متخصص تغذیه تاکید کرد: مردم باید از تنوع رنگی میوه‌ها و سبزی‌ها از جمله هویج، گوجه فرنگی، اسفناج و زغال اخته استفاده کنند زیرا هر رنگ میوه و سبزی از یک نوع آنتی‌اکسیدان خاص برخوردار است و به شکل متفاوت از بدن محافظت می‌کند.

وی یادآور شد: این توصیه‌ها برای افراد سالم است و بیماران باید تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه برنامه‌ریزی کنند.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=190921

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.