به گزارش یازاکو، از اوایل آذر ماه، بازار دام سبک با افزایش قابل توجه قیمت دام زنده مواجه شد و نرخها به طور پیوسته همچنان در حال صعود هستند. این روند صعودی در حالی رخ میدهد که تقاضای مصرفکنندگان برای گوشت همچنان کاهشی است و توجه فعالان بازار را به خود جلب کرده است. افزایش قیمت دام زنده پرسشی اساسی را مطرح میکند که چه عواملی موجب رشد نرخ دام شده؟ آیا این افزایش مستقیم به افزایش قیمت گوشت در بازار منجر میشود؟
فهرست
مشکل تأمین نهاده هنوز بهطور کامل حل نشده است
در همین زمینه افشین صدردادرس، مدیرعامل اتحادیه دام سبک، با اشاره به تداوم مشکلات تأمین نهادههای دامی به تجارتنیوز گفت: مشکل تأمین نهاده هنوز آنطور که درباره آن صحبت میشود بهطور کامل حل نشده و این معضل همچنان به قوت خود باقی است.
در شرایط فعلی یا نهاده به دامدار نمیرسد یا مجبور است آن را با قیمتهای بالا از بازار سیاه تهیه کند / قیمتهایی که بین ۲۴ تا ۲۶ هزار تومان بوده حتی در مقاطعی به ۳۰ هزار تومان هم رسیده است
وی با تأکید بر اینکه دامداران ناچار به تأمین نهاده از بازار آزاد هستند، بیان کرد: در شرایط فعلی یا نهاده به دامدار نمیرسد یا مجبور است آن را با قیمتهای بالا از بازار سیاه تهیه کند؛ قیمتهایی که بین ۲۴ تا ۲۶ هزار تومان بوده و حتی در مقاطعی به ۳۰ هزار تومان هم رسیده است.
خشکسالی قیمت دام را بالا برد!
صدردادرس عامل دیگر فشار بر دامداران و قیمت دام را خشکسالی امسال دانست و اظهار کرد: به دلیل شرایط خشکسالی، دامها در نیمه نخست سال نیاز به تغذیه دستی داشتند، اما برای این موضوع نهادهای پیشبینی نشده بود و دامداران به نهاده دسترسی نداشتند.
او با اشاره به تغییر شرایط نگهداری دام در فصل سرد سال گفت: معمولاً از اواخر شهریور دامهای سبک وارد جایگاهها میشوند و تا پایان سال بهصورت دستی تغذیه میشوند، اما امسال به دلیل کمبود نهاده، حتی در ماه آذر نیز دامها در مراتع بودند؛ در حالی که عملاً علوفهای در مرتع وجود نداشت و دامها صرفاً برای یافتن خوراک در صحرا رها میشدند.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک با بیان اینکه سرمای اخیر این امکان را نیز از دامداران گرفته است، افزود: با آغاز سرما، دامها دیگر امکان حضور در مرتع را ندارند و دامداران مجبورند آنها را به جایگاه بازگردانند. همین موضوع باعث شده حتی دامدارانی که تاکنون سراغ بازار سیاه نرفته بودند، اکنون ناچار به خرید نهاده با قیمتهای بالا شوند و فشار هزینهای افزایش یابد.
تولید دام در ماههای پایانی سال کاهش مییابد
صدردادرس با اشاره به شرایط تولید دام در ماههای پایانی سال تصریح کرد: در حال حاضر به انتهای فصل تولید نزدیک میشویم. فصل تولید دام سبک از ابتدای سال تا نیمه اول آن است و برههایی که در این بازه متولد میشوند در ماههای پایانی سال به بازار عرضه میشوند. بهتدریج میزان عرضه کاهش پیدا میکند و این روند تا اسفند ادامه دارد.
وی ادامه داد: از حدود یک ماه آینده زایشها آغاز میشود و برههای جدید متولد میشوند، اما عرضه آنها به بازار به فروردین و اردیبهشت موکول میشود. در آن مقطع عرضه افزایش یافته و قیمت دام کاهش پیدا میکند. بنابراین کاهش عرضه فعلی، ناشی از قرار گرفتن در انتهای فصل تولید است و موضوعی طبیعی در چرخه تولید دام سبک محسوب میشود.
آیا قیمت گوشت بالا میرود؟
مدیرعامل اتحادیه دام سبک با تفکیک بازار دام زنده و گوشت قرمز تأکید کرد: قیمت دام زنده و قیمت گوشت دو مقوله جداگانه هستند و علیرغم اینکه باید رابطه منطقی میان آنها وجود داشته باشد، اما در عمل چنین ارتباطی هیچگاه برقرار نبوده است.
صدردادرس با اشاره به اختلاف شدید قیمتها اظهار کرد: در تیر، مرداد و شهریور، قیمت هر کیلو دام زنده آماده کشتار حدود ۲۵۰ هزار تومان بود که قیمت لاشه در کشتارگاه حداکثر باید ۵۶۰ هزار تومان میشد، اما قیمت گوشت در خردهفروشیهای تهران هیچگاه زیر یک میلیون تومان نبود.
فاصله ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومانی قیمت لاشه در کشتارگاه با مغازههای سطح شهر غیرمنطقی است
او افزود: اکنون با قیمت دام زنده حدود ۳۵۰ هزار تومان، قیمت لاشه در کشتارگاه باید بین ۷۴۰ تا ۷۶۰ هزار تومان باشد در حالی که گوشت در مغازههای سطح شهر تهران کمتر از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان فروخته نمیشود. این فاصله ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومانی غیرمنطقی است.
قیمت گوشت در بازار ایران هیچگاه بر اساس منطق علمی و اصول بازار از قیمت دام زنده تبعیت نکرده است
وی با انتقاد از ساختار توزیع گوشت در پایان خاطرنشان کرد: قیمت گوشت در بازار ایران هیچگاه بر اساس منطق علمی و اصول بازار از قیمت دام زنده تبعیت نکرده است. این فاصله قیمتی سنگین، نشان میدهد اشکال اصلی در بخش توزیع است و چنین گپی به هیچ عنوان قابل توجیه نیست.
