به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از میزان، غلامرضا شجاع در پیرامون آخرین تحولات در بازار کاغذ گفت: وضعیت کاغذ در بازار در نوعی بلاتکلیفی بسر میبرد، زیرا بسیاری از واردکنندگان کاغذ خود را در راستای واردات مواد دیگر همانند شکر و مرغ یا گوشت قرار داده اند بدین ترتیب واردات کاغذ وجود نخواهد داشت و این برای آینده نه چندان دور چالش برانگیز خواهد شد.
وی در همین راستا ادامه داد: عدم وجود آمار دقیق و درست از میزان واردات کاغذ سبب سر در گمی واردکنندگان کاغذ شده است این امر بخاطر وجود نگاه تعزیراتی به واردات کاغذ بوده که شرایط را برای وارد کننده کاغذ سخت و دشوار میکند در عین حال عدم واردات به معنای کاهش موجودی کاغذ در بازار، خصوصا برای شهریور ماه که بازگشایی مدارس را در پیش دارد خواهد بود.
***افزایش قیمت کاغذ در آینده نچندان دور
شجاع اشارهای به قیمت کاغذ در بازار جهانی داشت و افزود: در چند ماه اخیر قیمت کاغذ در بازار جهانی افزایش قابل توجهی داشته است در عین حال کاهش ارزش پولی کشور نیز سبب خواهد شد که قیمت واردات کاغذ بسیار بالا باشد لذا میتوان پیش بینی کرد چنانچه کاغذی نیز وارد بازار شود با قیمتی بسیار بالاتر از قیمت فعلی بازار حاضر خواهد بود پس افزایش قیمت کاغذ در بازار دور از انتظار نخواهد بود.
وی به نامه نگاریهای انجام شده به وزارت صمت اشاره و اظهار کرد: نامه نگاریهای برای بررسی و چاره اندیشی به جهت جلوگیری از قیمت کاغذ در بازار انجام شده در این مسیر رئیس اتحادیه وارد کنندگان کاغذ سید حسن میر باقری نیز برای حل چالشهای موجود برای واردات کاغذ با ارز نیمایی و طولانی شدن پروسه درخواست واردات کاغذ پا به میدان گذاشته از این رو تلاش برای کاهش زمان پروسه در خواستهای واردات کنندگان کاغذ که مدت زیادی را به خود اختصاص داده مورد پیگیری قرار دارد، اما هنوز نتوانسته ایم پاسخی اثرگذار دریافت کنیم.
***پشت دیوارهای بسته
عضو کمیته تعیین قیمت کاغذ کشور به درخواستهای مطرح شده اشاره و بیان کرد: در نامههای ارسال شده به مسئولان امر دو مقوله به صورت کاملا مشخص مطرح شده است ابتدا چاره اندیشی برای جلوگیری از بحران کاغذ به علت کمبود آن در آیندهای نزدیک و تشکیل کارگروه کاغذ و تنظیم بازار به جهت حفظ آرامش در بازار این کالای استراتژیک بوده است.
شجاع علل گرانی کاغذ را مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: با بازگشایی مدارس در شهریور ماه افزایش مصرف کاغذ نیز دوچندان خواهد شد و این مهم تاثیر فراوانی بر مصرف کاغذ در بازار خواهد داشت.
وی به وعدههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر ارائه تسهیلات کاغذ به ناشران اشاره و ابراز کرد: با وجود وعدههای داده شده از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نمیتوان امیدی به اجرایی شدن تسهیلات کاغذ وعده داده شده توسط ارز ۴۲۰۰ تومانی داشت اگر کارگروه ارائه تسهیلات کاغذ با ارز نیمایی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آبان ماه ۹۹ دیگر برگزار نشد صرفا به این دلیل بود که نتوانستند کاغذ با ارز ۴۲۰۰ را وارد کنند و به تنظیم بازار کاغذ در حوزه نشر بپردازد.
***مصوباتی که مسکوت ماند
عضو کمیته تعیین قیمت کاغذ کشور به بسته حمایتی از تولیدات داخلی اشاره و تاکید کرد: برای ایجاد بستههای حمایتی جهت ارائه خدمات به فعالان عرصه کاغذ ۲ سال پی درپی جلسات متعدد و نهایی خوبی را پشت سر گذاشتیم، اما با تغییر برخی مسئولان و وزیر وقت مصوبات برای همیشه مسکوت ماند.
***افزایش ۳۰ درصدی حمل نقل جهانی بر کاغذ
وی به قیمتهای حمل و نقل کاغذ در بازار جهانی اشاره و بیان کرد: افزایش قیمت حمل نقل خصوصا در چین که بزرگترین تامین کننده کاغذ ایران محسوب میشود زمینه را برای افزایش ۳۰ درصدی قیمت کالای وارداتی همانند کاغذ فراهم خواهد کرد همین امر به بالا رفتن قیمت کاغذ وارداتی اثر میگذارد.
شجاع اشارهای به میزان مصرف کاغذ در داخل کشور داشت و تاکید کرد: هم اکنون حدود ۷۰ هزار تن کاغذ برای دفترچه مدارس مورد استفاده قرار میگیرد این امر با توجه به نیاز کاغذ بسته بندی که حدود ۴۰ تن است واردات بزرگی را رقم خواهد زد لذا برنامه ریزی و تدوین دستور العملهایی که بتواند کاغذ را با قیمتهای مناسب به بازار ارائه کند بسیار مهم و قابل توجه خواهد بود.
***کاغذ روزنامه گرانتر از کاغذ تحریر
عضو کمیته تعیین قیمت کاغذ کشور نیاز کاغذ روزنامه را در داخل کشور مورد بررسی قرار داد و اظهار کرد: کاغذ روزنامه امروز قیمتی بالاتر از قیمت کاغذ تحریر پیدا کرده است از این رو شرایط برای ادامه فعالیت روزنامهها بسیار سخت شده و آنان نیز میزان تیراژهای خود را تا حدود زیادی کاهش دادهاند لذا با بیکاری و ضرر تعداد زیادی از چاپخانهها و نیروی کار روبرو شدهایم از سوی دیگر شرایط برای ناشران بهتر از رسانههای چاپی است، زیرا آنان میتوانند برای چاپ کتاب تا ماههای بعد دست نگهدارند، اما روزنامهها بخاطر شرایط ویژه فعالیت خود امکان چنین فعالیتی را ندارد.
وی به افزایش سر سام آور زینک اشاره و بیان کرد: متاسفانه قیمت زینک نیز طی ماههای اخیر افزایش فراوانی داشته و این مهم شرایط را برای ناشران و در عین نشریات بسیار دشوار کرده؛ قیمت زینک هم اکنون از قیمت کاغذ بیشتر است در چنین شرایطی امکان فعالیت برای بسیاری از مطبوعات در سراسر کشور با چالش فراوانی روبرو شده، برخی از فعالان عرصه مطبوعات مجبور شدهاند از زینکهای با ابعاد بزرگ استفاده کنند که آن هم با میزان بسیار کمتری وارد کشور میشود، اما قیمت تمام شده آن نیز ۳۵۰ هزار تومان بوده که ۳۰۰ درصد بر قیمت تمام شده کار چاپی میافزاید.
شجاع پیرامون واردات کاغذ خاطرنشان کرد: شرایط نا به سامان بازار ارز سبب شده تا واردکنندگان کاغذ تمایلی به واردات این کالا نداشته باشند در عین حال ارز نیمایی هم نمیتواند عاملی برای خروج بحران؛ افزایش قیمت کاغذ داشته باشد لذا همراهی و تدبیر برای ایجاد بازار امن و با ثبات برای کاغذ و زینک بسیار مهم و در عین حال ضروری خواهد بود.