به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از ایرنا؛ ناصر عتباتی در جلسه شورای حفظ حقوق بیتالمال در شهرستان تکاب، با بیان اینکه رعایت حقوق عامه و صرفه و صلاح بیتالمال در فعالیتهای معدنی ضروری است، گفت: معادن فعال تکاب باید در برداشتها و فرآیند استخراج سنگ و مواد معدنی الزامهای قانونی زیست محیطی و پیوستهای فرهنگی و اجتماعی را بهطور دقیق رعایت کنند.
رییس کل دادگستری آذربایجانغربی با تاکید بر اینکه فعالیتهای معدنی باید ملزم به برداشتهای قانونی از سینهکارها شوند، بیان کرد: تعطیلی کامل فعالیتهای معدنی در تکاب امکانپذیر نیست اما ایجاد اشتغال در معادن نباید به تباهی و نابودی محیطزیست و منابع طبیعی این شهرستان ختم شود.
فهرست
برداشت غیرمجاز ۱۰ برابری از پهنه معدنی
عتباتی ادامه داد: وضعیتی که برای دریاچه ارومیه به وجود آمد، به دلیل رعایت نکردن الزامهای قانونی و حفر بیش از ۶۳ هزار چاه غیرمجاز بود و با این شیوه در تکاب نیز شاهد هستیم از یک پهنه معدنی مشخص به اندازه ۱۰ برابر محدوده دارای مجوز برداشت می شود اما حقوق دولتی آن معدن تنها براساس همان پهنه مجوزدار است.
او با بیان اینکه معدن داران نباید بهخاطر منافع زودگذر و محدود به پهنه های تاریخی و میراث فرهنگی تکاب تعرض کنند، اضافه کرد: نمیتوانیم معادن تکاب را تعطیل کنیم و بگوییم هیچ سنگی از این شهرستان خارج نشود، اما هم باید معادن فعال باشند و هم باید همه الزامات قانونی از جمله مسائل زیست محیطی و توسعه شهرستان به طور همزمان اجراشود البته اجازه نمیدهیم عده ای بخاطر منافع شخصی اقدامهایی مانند بستن راه و تهدید و ارعاب در منطقه انجام دهند.
رییس کل دادگستری آذربایجانغربی با اشاره به اینکه نباید اجازه دهیم مسائل اجتماعی به بحران و تهدید تبدیل شده و هزینه های زیادی متوجه نظام و کشور شود، افزود: استان ما به دلیل رعایت نشدن پیوستهای فرهنگی و اجتماعی فعالیت های معدنی تاکنون به خاطر مساله چند سال قبل درخصوص شلاق خوردن کارگران معدن در تکاب رنج میکشد و اکنون نیز نباید به این مسائل دامن بزنیم و بیانات مقام معظم رهبری درخصوص فرصت شناسی باید مورد توجه همه مسوولان قرارگیرد.
مسوولان ایجاد صنایع فرآوری سنگ در تکاب را پیگیری کنند
عتباتی بیان کرد: مدیران استانی و مسوولان تکاب ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی معادن و کارخانه های فرآوری سنگ را پیگیری کنند تا ازخروج مواد معدنی ازاین شهرستان به صورت خام جلوگیری شده و زمینه ایجاد اشتغال پایدار و مطمئن نیز فراهم شود.
او گفت: در تکاب امکان فعالیت صنایع پایین دستی طلا و کارگاه های جواهرسازی وجود دارد و توسعه و تحقیق این صنعت نیازمند کمک و حمایت جدی مسوولان است.
رییس کل دادگستری آذربایجانغربی اظهارداشت: اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان با کمک فرماندار تکاب رعایت الزامات زیست محیطی در حدود ۲۰ معدن فعال و تاثیرگذار این شهرستان که شناسایی شده را با تشکیل کارگروهی به طور دقیق رصد و بررسی کنند.
عتباتی گفت: بر این اساس لازم است ادارات کل و دستگاههای اجرایی استان با معرفی و اعزام نمایندگان تام الاختیار به تکاب فعالیت معادن تاثیرگذار و فعال این شهرستان را مورد ارزیابی و نظارت زیست محیطی قراردهند.
او با بیان اینکه ۴۲ سال پس از انقلاب اسلامی نباید تکاب مشکل جاده و راه داشته باشد، اظهار داشت: مدیران استانی نگاه حمایتی و ویژه به تقویت زیرساختهای ارتباطی تکاب داشته باشند.
نگرانی های فعالان محیط زیست در خصوص معادن بررسی شده است
فرماندار تکاب نیز در این جلسه گفت: همه باید تلاش کنیم تا معادن موجب رشد و توسعه این شهرستان شود و مردم و مسوولان ظرفیت ها و پتانسیلهای تکاب از جمله معادن را به سمت توسعه و پیشرفت شهرستان سوق دهند.
امیر ستوده فر افزود: مسائلی که در مورد فعالیتهای معدنی تکاب در فضای مجازی مطرح می شود منصفانه باشد و نکات مثبت و منفی فعالیت های معدنی درکنار هم مطرح شود.
او بیان کرد: مسائل و مشکلات معادن توسط هیاتهای کارشناسی دستگاه های اجرایی استان بررسی شده و نگرانی های عموم مردم، فعالان محیطزیست و دوستداران طبیعت و تشکل های غیردولتی همواره بررسی شده و مورد توجه قرارگرفته و نتیجه آن منعکس شده است.
فرماندار تکاب اظهارداشت: نتیجه اینگونه سفرها و دغدغه ها می تواند با کار کارشناسی به نگرانی ها و دغدغه های مردم در خصوص فعالیت های معدنی پاسخ دهد و فعالان فضای مجازی هم در کنار انتشار نگرانی ها و دغدغه های زیست محیطی نظرهای کارشناسی و نتیجههای بررسیها را نیز منعکس کنند.
با وجود ۲ معدن بزرگ طلا در تکاب چرا باید محرومیت وجود داشته باشد؟
امام جمعه تکاب نیز در این جلسه با تبریک دهه ولایت و امامت و اعیاد سعید قربان و غدیرخم با بیان اینکه دفاع از حقوق مردم تکاب دفاع از کل استان و دفاع از اصل عدالت به شمار میرود، گفت: تکاب با وجود معادن بزرگ طلا و سنگ جزو محروم ترین شهرهای کشور است و مردم انتظار دارند در این جلسات مشکلات و مطالبههای آنان مطرح و رسیدگی شود.
حجت الاسلام علی رحیمی افزود: با وجود ۲ معدن بزرگ طلا در تکاب سوال این است که چرا باید در این شهرستان محرومیتهای مختلف در بخشهای راه، بهداشت و درمان و اشتغال جوانان و معیشت مردم وجود داشته باشد.
او با بیان اینکه رییس کل دادگستری آذربایجانغربی تحقق و وصول حقوق دولتی ۱۵ درصدی معادن به این شهرستان را پیگیری کنند تا براساس قانون پرداخت شود، اظهارداشت: معادن در تکاب سرمایه گذاری کرده و برای کشور ثروت و ارزش افزوده تولید می کنند اما این فعالیتها باید موجب رفع محرومیت از تکاب، توسعه شهرستان، اشتغال جوانان و بهبود معیشت مردم شود.