یاز اکو؛ مهدی عباسی – در حالیکه وزیر جدید آموزش و پرورش ایران خبر از بازگشایی مدارس در آبان ماه سالجاری را میدهد، امروز در ترکیه و روسیه سال جدید تحصیلی با حضور تمامی مقاطع تحصیلی بازگشایی شد. وزیر بهداشت ترکیه به مناسبت بازگشایی مدارس طی توئیتی رمز بازگشت به مراکز آموزشی را توزیع بموقع واکسن و تاکید بر تداوم واکسیناسیون اعلام کرده است.
پس از وقفهی بیش از یک و نیم ساله، والدین دانشآموزان با خیال راحت فرزندان خود را روانه مدارس کردند و دولت ترکیه اعلام کرده است خانوادهها با اطمینان خاطر میتوانند نظارهگر بازگشت فرزندانشان به مدارس باشند.
در پی واکسیناسیون سراسری در ترکیه وزارت بهداشت و درمان ترکیه اعلام کرد کودکان بالای ۱۲ سال از این هفته میتوانند دوز اول واکسن کرونا را دریافت کنند، با این حال رعایت پروتکلهای بهداشتی شرط اول برای بازگشت به مدارس در ترکیه اعلام شده است.
اکثر کشورهایی که اقدام به بازگشایی مدارس خود کردهاند در پی تزریق دو دوز واکسن توانستهاند این اطمینان را به خانوادهها بدهند که با دریافت دو دوز واکسن کمترین خطر برای دستاندرکاران حوزهی آموزش و پرورش و دانشآموزان متصور هستند. ترکیه نیز با تزریق بیش از ۹۷ میلیون دوز واکسن در صف کشورهایی است که توانسته است با برنامهریزی بهتر راه را برای بازگشایی مدارس هموار کند.
سیستم آموزش و پرورش ترکیه در کنار تزریق واکسن اقدام به وضع و اجرای پروتکلهایی کرده است که احتمال آلودگی دانشآموزان را در مدتی که در مدارس هستند تقریبا به صفر میرساند. مثلا رانندگان سرویسهای مدارس موظف هستند براساس برنامهریزی بعمل آمده دو بار در هفته تست پی سی آر بدهند تا اطمینان حاصل شود دانشآموزان در معرض آلودگی قرار نخواهند گرفت. بدین ترتیب در طول یک ماه هشت تست پی سی آر منتظر رانندگان سرویسهای حمل و نقل مدارس بوده و ماه به ماه عملکرد هر راننده بررسی و ثبت خواهد شد.
شاید نادرترین اتفاق در حوزهی آموزش و پرورش ترکیه تحت پوشش قرار گرفتن این تستهای منظم برای معلمان و دستاندرکاران مدارس است که درصد اطمینان از بازگشایی مدارس را به حداکثر رسانده است. بدین شکل که دیگر شاغلان این حوزه نگران هزینههای بالای تست پی سی آر شان نیستند.
اقدام دیگری که آموزش و پرورش ترکیه برای بازگشت دانشآموزان به پشت میزهای مدارس انجام داده توزیع اقلام بهداشتی و ضدعفونی در بین دانشآموزان است، طوریکه اجبار به استفاده از ماسک در طول تردد با سرویسهای مدارس و حضور در کلاسهای درسی یکی از الزامات اصلی برای دانشآموزان تلقی میشود. با این حال علاوه بر نصب سیستمهای ضدعفونی در فضاهای عمومی، مدارس اقدام به نصب باکسهای ضدعفونی درکلاسهای درسی نیز کردهاند.
راهکار دیگری را که کشور ترکیه برای جلوگیری از شیوع بیماری کرونا در بین دانشآموزان در پیش گرفته است قدغن کردن دانشآموزان به استفاده از وسایل مشترک و تقسیم کلاسها به دو شیفت صبح و عصر است، بطوریکه تعدادی از دانشآموزان یک کلاس در شیفت صبح و تعداد دیگر در شیفت بعد از ظهر در کلاسها حضور خواهند یافت و معلمان ناظر بر کنترل دانشآموزان جهت استفاده ننمودن از وسایل مشترک و رد و بدل کردن وسایل شخصیشان هستند.
افزایش زمان زنگهای تفریح و تنفس برای بهبود سیستم تهویهی کلاسها نیز جزو الزامات پروتکلهای بازگشایی مدارس در ترکیه عنوان شده است.
مدارس خصوصی نیز بعد از وقفهی طولانی در پی همهگیری کرونا از دولت تقاضا کردهاند در ابتدای شروع سالتحصیلی جدید برای جبران خسارت وارده به این بخش، مالیات این مراکز آموزشی را از هشت به یک درصد کاهش دهند تا روند بازگشت دانشآموزان به این مدارس و بازگشت به چرخهی درآمدزایی در این بخش سهلتر شود.
در مقطع کنونی استفاده از تجربهی کشورهای همسایه بخصوص ترکیه میتواند روند کنترل همهگیری و بازگشایی مجدد مدارس را سریعتر به پیش برده و باعث بازگشت رونق به کسب وکارهایی همانند لوازم تحریرفروشیها، کتابفروشیها، تولیدهای پوشاک مدرسه و… که محل درآمدشان از این محل هست، شود.