یاز اکو؛ علی نقیب – آنطور که از آمار رسمی برمی آید، در فصل اول امسال، رشد اقتصادی آن هم با رقمهای بالا رخ داده است. بانک مرکزی میگوید، رشد اقتصادی فصل بهار با نفت ۶٫۲ درصد و بدون نفت ۴٫۷ درصد بوده است، اما گزارش مرکز آمار نشان از رشد ۷٫۶ درصدی با نفت و ۴٫۶ درصدی بدون نفت در فصل بهار سال ١۴٠٠ دارد.
طبق گزارش مرکز آمار هم گروه صنایع و معادن در این مدت رشد ١٣.٨ درصدی را به ثبت رسانده اند، اما سوال این است که بخش صنعت و معدن کشور هم این رشد را لمس کرده است یا خیر؟
همانطور که آمارهای رسمی میگویند، حتی در شش ماه گذشته هم رشدهایی در اقتصاد و بخشهای صنعت و معدن رخ داده است. اما بحث این است که تحریمها هنوز پابرجاست و وضعیت آن فرقی نکرده است. البته در چند هفته گذشته صحبتهایی عنوان شده اما هنوز اثرش را در صنعت ندیده ایم. علاوه بر این هم، به دلیل تغییراتی که در وزارت خانه و ساختار به خاطر تغییر دولت رخ داده مقداری تصمیم گیری و کارها کند شده است. حالا مسئولان و دولت هرچه زودتر به ثبات برگردند، شاهد این رشدی که اعلام شده، خواهیم بود و از آن وضعیت اسفناک و رشدهای منفی رها پیدا خواهیم کرد.
در کنار این صحبتها، ما هنوز هم کرونا را داریم. البته کل جهان هنوز با آن درگیر هستند، اما اصولاً کرونا در دنیا اثر خودش را گذاشته است. حتی کشورهایی که کسر بودجه نداشتند دچار کسری بودجه شده اند. کرونا معضلات بیکاری را با خود آورد و بدهیهای کشورها و شرکتها را افزایش یافت. از طرفی هم کاهش ارزش افزوده تولید از اثرات کرونا بود. حتی کشورهای ثروتمند ذخیرههای خود را استفاده کردند تا توانستند سرپا بایستند.
مسایل و مشکلات در کشور تنها به این مواردی که ذکر کردم خلاصه نمیشود، ما مساله لوایح افایتیاف را هم داریم.
من امیدوار هستم که این مساله در درون کشور حل شود تا همه بتوانند از آن نفع ببرند و حضور ایران در جهان تثبیت شود. حالا برخی گمان میکنند اگر تحریمها برداشته شود و لوایح افایتیاف در کشور به تصویب برسد همه مسایل و مشکلات یک مرتبه برطرف خواهد شد. اما باید بدانیم که هیچ مشکلی یک شبه برطرف نمیشود. شاید چندین سال طول بکشد تا مشکلات و کسریها برطرف شود.
امروز دهکهای پایین جامعه ایران زیر خط فقر هستند. ما وقتی میتوانیم بگوییم اقتصادمان یک اقتصاد نرمال و متوسط جهان است که افراد زیر خط فقر در کشور ۵ درصد جامعه باشند، برای رسیدن به این مهم هم سالیان سال زمان لازم است.