به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یاز اکو به نقل از خبرگزاری آناتولی، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امورخارجه ایران در نشست خبری خود درباره رابطه با جمهوری آذربایجان گفت: روابط ایران و آذربایجان طبیعی است. بهم زدن آن غیر طبیعی است و این رابطه همیشه از یک منطق درست پیروی کرده است. در عین حال نگرانیهای ایران بیان شده است.
وی افزود: بیان دغدغه ها در چارچوب حسن همجواری است و آنها گفتند مسائل را رفع میکنند.
وی تاکید کرد: برخی انتظارات ما از طرف آذربایجان برآورده نشده است. رفتار ما با همسایگان برادرانه بوده است و در جنگ قرهباغ سعی کردیم از مسیر گفتوگو مسائل حل شود. حالا هم میخواهیم از مسیر مذاکرات مسائل حل شود. ما هیچوقت آسمان و مرز زمینی را بر روی آذربایجان نبستیم.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره برگزاری رزمایش از سوی آذربایجان در دریای خزر اظهار کرد: برخی تحولات فضا را حساستر کرده است. ما با تمامی طرفهایی که رزمایش برگزار میکنند روابط نزدیک داریم، مهم رعایت شرایط موقعیتی محل است. در طی یک ماه گذشته نزدیک به ۷ تا ۸ رزمایش انجام شده است و برخی کاملا نمایشی بوده است. اینها ارزیابی خوبی ندارد.
وی اظهار داشت: منطقه به آرامش نیاز دارد. ما در زمان برگزاری رزمایش به کشورهای همسایه اطلاع داده بودیم. اینها جزو بدیهیات همسایگی است اگر کسی رعایت نکند یعنی به بلوغ روابط بین الملل نرسیده است.
فهرست
ما تمامی اجزای رابطه راهبردی با آذربایجان را داریم
سخنگوی وزارت امورخارجه ایران در پاسخ به سوال خبرنگار «ترند» آذربایجان در خصوص دورنمای روابط دو کشور گفت: ما تمامی اجزای رابطه راهبردی با آذربایجان را داریم. اراده سیاسی هم در دو پایتخت بر تنظیم آن بوده است و امیدواریم بیش از بیش برآن تاکید شود.
وی ادامه داد: نقش وزرای امور خارجه هم مهم است و بی شک گفتوگوها به بهتر شدن روابط کمک میکند.
خطیبزاده درباره حمله به پایگاههایی در اداره اقلیم کرد شمال عراق هم گفت: بارها به دوستان عراقی و اقلیم کردستان گفتیم این مسأله با حسن همجواری نسبتی ندارد که پایگاههایی در خاک عراق علیه ایران باشند. این پایگاهها باید جمع شوند. این مسأله را اقلیم و دولت بغداد میدانند. این پایگاهها نمیتوانند به کارشان ادامه یابد و هر کجا لازم باشد براساس منافع خود عمل میکنیم.
وی درباره برگزاری نشست همسایگان افغانستان در ایران گفت: نخستین جلسه برخط ،میان وزرای امور خارجه افغانستان برگزار و مقرر شد نشستی در تهران با حضور وزرا داشته باشیم. برگزاری نشست همسایگان در ادامه این تلاش هاست و در دستورکار قرار دارد ولی مشخص نیست چه زمانی برگزار شود.
وی افزود: ایران پیشنهاد کرده روسیه هم در این نشست حضور یابد.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه آیا ایران در نشست مسکو درباره افغانستان شرکت میکند؟ گفت: پیشنهاد روسیه در دست بررسی است.
تماسها بدون انقطاع با ریاض ادامه دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین درباره توافقات هیات اعزامی ایران با هیات عربستان گفت: قرار شده گفت و گوها در فضای عمومی پیگیری نشود. چهار دور با ریاض در بغداد گفتوگو کردیم. آخرین دور مربوط به زمانی بود که در نیویورک بودیم. الان هم این تماسها بدون انقطاع ادامه دارد.
خطیبزاده خاطرنشان کرد: بیشترین تمرکز بر مسایل دوجانبه و منطقهای به تخصیص مسایل خلیج فارس بوده است.
وی افزود: سرنوشت یمن توسط مردم یمن رقم میخورد. عربستان باید اقدام به توقف جنگ و محاصره کند و تلاش ما برای عبور آرام منطقه از این شرایط است.
با افغانستان روابط مردمی و تجاری بسیار خوبی داریم
وی در پاسخ به این سوال که سخنگوی طالبان در خصوص روابط اقتصادی با ایران سخن گفته و آیا ایران طالبان را به رسمیت میشناسد، اظهار کرد: ما با افغانستان روابط مردمی و تجاری بسیار خوبی داریم. یکی از ویژگیهای آن مساله خصوصی بودن آن است. سفر استاندار خراسان درباره اطمینان از ادامه روابط تجاری ما با افغانستان بود.
وی گفت: ما با طالبان در ارتباط هستیم اما زود است که درباره دولت فراگیر و شرایطش صحبت شود. و ایران منتظر تشکیل دولت در افغانستان است.