به گزارش پایگاه خبری یاز اکو، اگرچه که این تصمیم با تاخیری ۱۱ ماه صورت می گیرد اما با توجه به مناسبات جدید منطقه ای امری مثبت ارزیابی می شود. بنا بر توافق انجام گرفته میان جمهوری آذربایجان، روسیه و ارمنستان پس از جنگ ۴۴ روزه، ارمنستان متعهد شد که اجازه عبور حمل و نقل ریلی و جاده ای بین دو بخش جمهوری آذربایجان را خواهد داد. به دلیل تحولات سیاسی داخلی ارمنستان و فشار گروههای ملی گرا و همچنین سیاست های برخی از کشورهای همسایه ارمنستان، این بند از توافق به مدت بیش از ۱۱ ماه عملی نشد.
همچنین پاشینیان در ادامه سخنان خود بر تداوم حمل و نقل میان این کشور با ایران و فدراسیون روسیه نیز تاکید کرده است. چنین امری حاکی از آن است که ابتکار «همکاری شش کشور منطقه» به اجرا در خواهد آمد. این راه حل سیاسی اقتصادی ابتدا از سوی رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و پس از اتمام جنگ دوم قره باغ با نام ابتکار شش جانبه ارائه شد و طی هفته های اخیر این ابتکار بار دیگر با نام ۳+۳ از سوی روسیه ارائه شد.
در صورت اجرایی شدن این طرح، میتوان کشور ارمنستان را مهمترین نفع بر طرح نامید چراکه در کنار حفظ حاکمیت ملی خود در مرزهای جنوبی این کشور، باب مذاکره و تجارت را با سه کشور همسایه و متخاصم خود یعنی ترکیه، جمهوری آذربایجان و گرجستان را باز میکند. ارمنستان کشوری محصور در خشکی می باشد که در میان ۴ کشور ایران, گرجستان، ترکیه و جمهوری آذربایجان قرار گرفته است و به دلیل بسته بودن مرزهای این کشور با جمهوری آذربایجان، ترکیه و گرجستان، اقتصاد نه چندان شکوفای ارمنستان دوره های بحرانی جدی را پشت سر گذرانده است. جمهوری آذربایجان و ترکیه به دلیل جنگ اول قره باغ و هم و گرجستان نیز به دلیل ادعای ارضی ارمنستان به بخشی از خاک این کشور، نه تنها روابط سیاسی خود را قطع کرده بلکه مرزهای خود را نیز بسته بودند و طی مدت مذکور تنها راه تجارت و تنفس اقتصادی ارمنستان از خاک ایران بوده است.
طی ماههای اخیر و علیرغم زد و خورد های گاها شدید میان نظامیان ارمنی با ارتش جمهوری آذربایجان، دو کشور گام های مثبت و قابل قبولی در جهت تعاملات منطقهای برداشته اند که از آن جمله می توان به باز شدن حریم هوایی ارمنستان به روی هواپیماهای غیرنظامی آذربایجان اشاره کرد.
در این راستا، دو کشور گرجستان و ایران را نیز می توان از بازندگان تحولات اخیر نامید. گرجستان محل ترانزیت مهمی برای تجارت میان جمهوری آذربایجان و ترکیه بوده است و علاوه بر خط لوله های گاز و نفت، حمل و نقل ریلی مهمی نیز از خاک این کشور میگذرد و مقامات گرجستان نگران آن هستند که با فعال شدن کریدور جنوب ارمنستان از اهمیت ترانزیتی گرجستان کاسته شود. از سوی دیگر ایران نیز بار دیگر از ابتکار عمل منطقهای کنار گذاشته شده و مجبور به پذیرش ابتکار ارائه شده از سوی ترکیه و روسیه می باشد. همچنین علاوه بر کنار گذاشته شدن از سیر تحولات سیاسی، ایران شاهد آن است که علیرغم حساسیت بالای این کشور نسبت به جنوب ارمنستان و ایجاد ارتباطات تجاری میان آذربایجان ترکیه، این توافق در حال اجرا می باشد و نه تنها اهمیت تجاری شمال غرب کاهش مییابد بلکه با موجی از نارضایتی و برانگیخته شدن احساسات قومی در درون مرزهای خود روبه رو خواهد شد.