یاز اکو؛ هلیا عبدالهزاده – همه افراد با سوگیری دستوپنجه نرم میکنند. ما درباره مردم، فرصتها، سیاستهای دولت و البته بازارها قضاوت میکنیم، جهان پیرامونمان را با سوگیریهای نهادینهشده در درونمان تجزیه و تحلیل میکنیم و مشاهدات خود را از تعداد زیادی فیلتر که از تجارب گذشتهمان ساخته شدهاند، عبور میدهیم. بحث سوگیریها تنها در مورد خرید و فروش سهام یا تصمیم برای سرمایهگذاری مصداق ندارد. ما بهطور کلی در مورد فیلترهایی حرف میزنیم که تمامی تصمیمات خود را از آنها عبور میدهیم و گاهی نظرات و تصمیماتی که از آن سوی این فیلترها سر برمیآورند، سوگیرانهاند.
افراد ممکن است لزوماً نسبت به این فرآیند آگاه نباشند و متوجه نشوند که تصمیماتشان بر اساس سوگیریهایی که به مرور زمان، در درونشان جوانه زده، گرفته میشوند. اما در عمل، همه فعالیتهای روزمره ما در وهله نخست از طریق الگوهای رفتاری هدایت میشوند و همین الگوهای رفتاری میتوانند بر تصمیمات اقتصادی، مانند اقدامات سرمایهگذاری نیز تاثیر بگذارند.
برای اکثر مردم غیرممکن است که در تصمیمگیریهای اقتصادی خود کاملاً بیطرف بمانند. با این حال، سرمایهگذاران میتوانند با درک و آگاهی بیشتر از این سوگیریها و سپس ایجاد قوانین تجاری و سرمایهگذاری مناسب، سوگیریها را کاهش دهند.