یاز اکو؛ حسین معین آبادی – بر همین اساس به بررسی افکار و دستاوردهای شیخ محمد بن راشد امیر دوبی به عنوان یکی از امیرنشین های هفتگانه امارات متحده عربی می پردازیم. بن راشد در کتاب خود به مبانی نظری مدیریتی، طرح، ایده، رویا و مسئولیت رهبر می پردازد و چگونگی توسعه دوبی و پیشینه فقیر این امارت، تجربه خود و نیاکان ش برای چگونگی توسعه این منطقه را به تصویر می کشد.
فرصت اشتباه کردن دادیم
او معتقد است از عوامل موفقیت پدرم و بنده تاکید بر نقاط قوت بوده است نه ضعف، زیرا نقاط ضعف باعث ناامیدی و انزوا می شود. افراد که ناامید شوند، کاری انجام نمی دهند زیرا بزرگترین سرمایه یک کشور انسان های آن جامعه هستند. برای تربیت انسان ها باید هزینه کرد و اجازه داد تا کار کنند و اشتباه جزئی از کار است. نباید بابت اشتباه افراد، کاری بکنیم که آنها بترسند و قوه ابتکارشان خدشه ببیند.
اگر یک نفر از ۸ کار ۶ کار را درست انجام داد او فرد موفقی است. بر همین اساس من سازمانی را تاسیس کرده ام بنام” سازمان جوانان محمد بن راشد” که برای توسعه طرح های ابتکاری اقتصادی جوانان تا ۹۰ درصد سرمایه مورد نیازش را تامین می کند و این سازمان به جوانان فرصت ابتکار، آموزش و اشتباه کردن را می دهد.
از فساد اداری غفلت نکردیم
برای جذب سرمایه خارجی و بهره گیری از دستاوردهای بشری شرایط ویژه ای را در دوبی فراهم کردیم. ما معتقدیم فقدان فساد دولتی از عوامل عمده جذب سرمایه و فعالیت شرکت های خارجی است. هر گاه دولتی فاسد باشد، شرکت های بین المللی علاقه ای به سرمایه گذاری در آن کشور را ندارند، بر همین اساس به صورت جدی با فساد مقابله کردیم و شرایط را برای ارسال گزارش فساد و برخورد با مفسدین مهیا کردیم.
من یک سازمان مخفی برای بررسی عملکرد ادارت دولتی ایجاد کردم بنام ” خریداران سری” که کارش بررسی عملکرد ادارت و شناسایی افراد موثر و همچنین مقابله با مفاسد است و این افراد با مراجعه به ادارات و یا تحت عنوان خدمه در ادارات به کار مشغولند. من به واسطه این افراد از کل عملکرد ادارات دولتی دوبی مطلع هستم.
به همه فرصت رقابت دادیم
رقابت عامل کلیدی موفقیت هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی است. بر همین اساس بخش دولتی دوبی همچون بخش خصوصی بدنبال بهبود عملکرد خود است و حتی چند اداره دولتی توانسته است نشان “کنترل کیفیت دوبی” را در رقابت با بخش خصوصی از آن خود کند.
زندگی در قرن حاضر بر اساس رقابت است و برای عقب نماندن باید وارد رقابت شد. میان دختران و پسران برای بدست آوردن شغل در امارات تفاوتی نیست. من همیشه لفظ جوانان را به کار می برم نه پسران یا دختران.
به جای پول مردم از ظرفیت مردم استفاده کردیم
برخلاف تصور، عامل توسعه نه پول است نه منابع، بلکه مهمترین سرمایه یک کشور مردمان آن کشور است و رهبر وظیفه دارد تا به نحو مطلوب از ظرفیت مردم خود استفاده کند و کشور را به توسعه برساند وگرنه عملش بی حاصل است.
رهبر باید به جای قصر نشینی، درون میدان کار و منازعه باشد. محیط زندگی ما متاثر از زندگی شیر و آهو در آفریقا است و هر دو باید با سرعت بدوند تا بتوانند زنده بمانند. یکی شکار کند و دیگری از شکار شدن بگریزد.
برای سرمایه گذاران خارجی، معافیت مالیاتی تعیین کردیم
ما در دوبی با هدف جذب سرمایه خارجی، معافیت های مالیاتی قابل توجهی بر تمامی اشکال سرمایه گذاری وضع کرده ایم و حق انتقال صد در صد سود شرکت های خارجی فراهم است. این معافیت ها عبارتند از:
عدم وجود مالیات بر سود شرکت ها
عدم وجود مالیات بر درآمد
عدم وجود کسری مالیاتی از سرمایه
عدم وجود مالیات بر سود سرمایه گذاری
عدم وجود مالیات بر تبدیل ارزهای مختلف
عدم وجود مانع تجاری
عوارض وارداتی در سطح پایین با نسبت ۵ درصد به همراه استثناهای زیاد
حق مالکیت صد در صد در مناطق آزاد مثل جبل علی از جمله مشوق های مالیاتی دوبی محسوب می شود. این اقدامات باعث شده است که ۴ هزار شرکت از ۱۰۰ دولت جهان در دوبی سرمایه گذاری کنند.
امنیت از مهمترین ویژگی های امارات است و تاکنون بیش از ۱۰۰ دولت در دوبی سرمایه گذاری کرده و ۴ هزار شرکت خارجی در این کشور مشغول به کار هستند.
مسئله ما توسعه بود، نه تنبیه مردم
مهمترین مسئله رهبر، توسعه کشور است و مهم ترین بخش توسعه، توسعه اقتصادی است. بر همین اساس لازم است دوبی علاوه بر مرکز اقتصادی خاورمیانه به مرکز اقتصادی جهان تبدیل شود.
تجربه ما در دوبی نشان داد که از یک محیط سخت طبیعی می توان یک شهر در اندازه استاندارد جهانی و جذاب برای زندگی ساخت و این مهم بدست نیامد مگر دست گذاشتن روی توانایی های افراد و گذشت از اشتباهات، وقتی کسی اشتباه میکند باید برای اصلاح او، تنبیه آخرین اقدام باشد.
برای بهبود وضعیت عمومی خاورمیانه باید این منطقه را به مرکزی اقتصادی تبدیل کرد. تاکید اسلام بر صلح است. زیرا هیچ کس در جنگ برنده نیست. بر همین اساس باید میان اسرائیل و اعراب صلح حاصل شود. آرزوی من خواندن نماز در بیت المقدس است.
از نفت فروشی به تجارت روی آوردیم
بحران فروش مروارید در دهه ۳۰ قرن بیستم و تولید مروارید مصنوعی توسط ژاپن باعث شد تا پدر من ( راشد بن سعید ال مکتوم) به فکر جایگزینی در آمد بیفتد. همچنین امتیاز نفتی داده شده به بریتانیا در مرحله اول منجر به یافتن نفت نشد و فقر و بیچارگی بر دوبی حاکم بود. اینها باعث شد تا به فکر تجارت بیفتیم و با ایجاد بنادر آزاد در آمد کسب کنیم.
برخلاف گذشته امروزه نفت نقش کلیدی در اقتصاد ما ندارد. و شرکت های تولیدی و خدماتی ما بیشترین درآمد را دارند به طوری که هواپیمایی امارات که در سال ۱۹۸۵ با دو هواپیمای اجاره ای افتتاح شد به علت مدیریت موفق، پس از حوادث ۱۱ سپتامبر که تمامی خطوط هوایی با کاهش درآمد روبرو بود این خط هوایی سود آوری داشت.
پیروز صلح بودیم نه جنگ
مهمترین انگیزه یک جامعه داشتن هدف است. فقدان هدف منجر به بی انگیزگی می شود. ما معتقدیم باید تمامی اختلافات خود را با صلح و دوستی حل کنیم و به تمامی برادران عرب خود این رویه را پیشنهاد می کنیم زیرا در جنگ برنده واقعی وجود ندارد و بازنده جنگ، در تلافی شکست، جنگ دیگری راه می اندازد.
قرآن و احادیث پیامبر همه را به صلح دعوت می کند. آنان که بدنبال جنگ و درگیری هستند، قرآن را خوب نخوانده اند. عرب در گذشته تاریخ بسیار درخشانی داشته است اما همه اینها متعلق به گذشته است و لازم است امروزه هم سرآمد جهان باشد و منطق حاکم بر جهان امروز، توسعه است.
از مدل های اقتصادی موفق جهان الگو برداری کردیم
بر علم و دانش، تکنولوژی و مدیریت و رشد اقتصادی تاکید ویژه دارم زیرا زمانی که فرد بخواهد پروژه ای را اجرا کند نیاز به پول دارد.لازم است با تمامی دنیا مبادلات اقتصادی داشته باشیم اما لازم نیست مدل های سیاسی و یا حتی نوع حکومت دمکراتیک آنها را الگو برداری کنیم زیرا هر ملتی ارزش های خاص خود را دارد و ما مسلمین به کرامت انسان، عدالت، حقوق فردی و ارزش های اسلامی ایمان داریم.
از دلایل عمده عقب ماندگی برادران مسلمان وجود درگیری و اختلاف میان آنان است. باید به فکر توسعه بود.