• امروز : دوشنبه - ۵ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Monday - 25 November - 2024
14

شهردار: بهسازی محوطه رصدخانه مراغه پس از تحویل زمین آغاز می‌شود

  • کد خبر : 36635
  • 14 آبان 1400 - 15:00
شهردار: بهسازی محوطه رصدخانه مراغه پس از تحویل زمین آغاز می‌شود
یاز اکو - شهردار مراغه با اشاره تفاهم‌نامه همکاری شهرداری مراغه با اداره میراث فرهنگی شهرستان برای نگهداری از محوطه رصدخانه، گفت: پس از آنکه میراث فرهنگی زمین این اثر فاخر تاریخی را به شهرداری تحویل دهد، عملیات بهسازی محوطه آن آغاز می شود.

به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از ایرنا، محمد مقتومی افزود: یک جلسه تخصصی برای آغاز عملیات اجرایی و تحویل گرفتن زمین نیز با حضور میراث فرهنگی و شهرداری به زودی برگزار می‌شود و شهرداری علاوه بر بهسازی و مناسب‌سازی محوطه رصدخانه تاریخی، بازسازی و راه‌اندازی زیرساخت های گردشگری آن را هم انجام خواهد داد.

وی اضافه کرد: همچنین تمهیدات و برنامه‌ریزی مناسب برای تامین آب خام مورد نیاز فضای سبز محوطه این اثر تاریخی نیز از سوی شهرداری در حال انجام است.

مقتومی با بیان اینکه توسعه گردشگری از برنامه‌های اولویت‌دار شهرداری است، بیان کرد: مجموعه مدیریت شهری در راستای رسالت فرهنگی و اجتماعی خود، در قالب تفاهم‌نامه‌های مختلف در صدد حمایت از آثار تاریخی بوده و تاکنون نیز علاوه بر محوطه رصدخانه تاریخی، نگهداری از محوطه اثر تاریخی گنبد سرخ را نیز عهده‌دار شده است.

وی با اشاره به بازدید اخیرش از رصدخانه افزود: این اثر  به عنوان مهم‌ترین و فاخرترین اثر تاریخی در شمالغرب کشور، از جایگاه ویژه‌ ملی و بین‌المللی در تاریخ علم و فرهنگ ایران برخوردار است و این تفاهم‌نامه نیز در جهت ارتقای کیفیت خدمات‌رسانی به گردشگران و ایجاد شرایط مناسب برای نگهداری از این اثر با همکاری میراث فرهنگی اجرا می‌شود.

تفاهم‌نامه همکاری نگهداری از محوطه رصدخانه مراغه به استناد بند ۲۲ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها جهت تشریک مساعی در حفظ رصدخانه در ۱۶ بند امضا شده است.

این تفاهم‌نامه همکاری در حالی با حضور جمعی از مسئولان در محل فرمانداری مراغه به امضا رسید که پیش از آن امام جمعه، فرماندار و بسیاری از مردم شهرستان نسبت به وضعیت نگهداری محوطه رصدخانه گلایه داشتند.

خواجه نصیرالدین توسی ریاضی‌دان و ستاره‌شناس شهیر ایرانی که در قرن هفتم هجری می‌زیست و از پیشگامان علمی زمان خود به شمار آید، توانست در همان دوران حمایت لازم را برای ساخت رصدخانۀ مراغه جلب نماید و یکی از بزرگترین مراکز علمی جهان را بنیان نهاد که از رصدخانۀ پکن تا رصدخانۀ تیکو در اروپا، از آن الگوبرداری شد.

او در همین رصدخانه نظریه‌ای را مطرح کرد که به همراه توضیحات و نوشته‌های تکمیلی شاگردان و همکارانش، به مکتبی در نجوم تبدیل شد که به مکتب مراغه معروف است و از آن به عنوان دورۀ پیش از کوپرنیک نیز یاد می شود.

توسی با درک مشکلات نظریۀ بطلیموسی حاکم بر دیدگاه فکری آن زمان، نظریه‌ای دربارۀ حرکت سیاره‌ها در منظومه شمسی مطرح کرد که از مدل زمین مرکزی دور می‌شد و یک گام با نظریۀ خورشید مرکزی فاصله داشت؛ این نظریه که به جفت توسی معروف است، مرکزیت حرکت را از زمین می‌گرفت.

دیگر دانشمندان مکتب مراغه نیز نقدهای جدی بر روش بطلیموس وارد کردند و نظریۀ جفت توسی به یونانی ترجمه شد و در کتابخانۀ واتیکان نگهداری شد؛ جایی که کوپرنیک مدتها وقت خود را صرف مطالعه و گردآوری اطلاعاتی کرد که بر مبنای آنها، طرح خورشید مرکزی خود را تدوین کرد.

مهم ترین ابداع نصرالدین توسی در حوزه نجوم نظری بود؛ از دید نجوم بطلیموسی همه حرکت‌های سماوی باید مستدیر و یکنواخت باشد اما منجمان دوره اسلامی در بعضی موارد این اصل را با مشاهده‌های خود در تناقض دیدند؛ توسی این تناقض را در توصیف حرکات ماه با ابداع اصل «صغیر و کبیر» که بعدها به «جفت توسی» مشهور شد، حل کرد.

این اصل به آثار سانسکریت و یونان راه یافت و بر منجمان دوره نوزایی اروپا به ویژه کوپرنیک تاثیر گذاشت.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=36635

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});