به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از اکو ایران، نتایج طرح آمار گیری کشتار دام کشتارگاههای کشور برای فصل تابستان سال ۱۴۰۰ نشان میدهد در این فصل مجموعا ۴٫۷ میلیون راس دام کشتار شده است. این رقم در مقایسه با فصل بهار نشان می دهد میزان کشتار در تابستان یک میلیون راس افزایش یافته است. این آمار یعنی بطور متوسط در تابستان روزانه نزدیک به ۱۰ هزار و ۸۰۰ رأس.
این در حالی است که بالاترین میزان آمار کشتار فصلی در شش سال گذشته تا قبل از تابستان ۹۹ همواره کمتر از ۴۰۰ هزار راس بوده است. در تابستان ۹۹ این رقم به ۸۰۰ هزار رسید که یک قله به حساب می آمد. در تابستان سال جاری ارتفاع این قله ۲۰۰هزار راس بیشتر شد تا یک رکورد جدید ثبت شود یک میلیون کشتار در یک فصل.
در مجموع از ۴٫۷ میلیون کشتار تابستان بالاترین میزان کشتار به گوسفند و بره اختصاص داشته است. به شکل دققتر در این فصل ۳٫۴ میلیون راس گوسفند و بره کشتار شده است.
مرور آمار نشان می دهد روند کشتار دام در سال های ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸ نزولی بوده است. از فصل بهار ۱۳۹۹ افزایش تعداد کشتار دامها در کشور شروع شد و در تابستان ۱۴۰۰ به حداکثر میزان خود در شش سال اخیر رسید. اما چرا میزان کشتار در یک فصل جهش داشته است؟
دلایل افزایش کشتار دام در تابستان
به نظر می رسد اصلی ترین دلیل کشتار بی حساب و کتاب دامهای کشور بالاخص دام های مولد بهصرفه نبودن نگهداری این دام ها بوده است.
برخی مسئولان حوزه کشاورزی تاکید دارند نیاز کشور برای واردات ذرت دامی در حدود ۷ میلیون تن بوده و در سال گذشته حدود ۹ میلیون تن وارد شده است.
با توجه به مازاد واردات انجامشده انتظار این است که افزایشی قیمتی از این ناحیه رخ ندهد اما بالا رفتن قیمت نهادها هزینه های نگه داری را بالا برده و به افزایش کشتار دامن زده است.
ایرنا چندی پیش در گزارشی نوشته بود دلیل این اتفاق انحراف ذرت وارداتی با قیمت دلار ۴۲۰۰ به سوی کارخانه هایی که با قیمت بازار ذرت را تهیه می کنند گسیل شود.
در مجموع به نظر می رسد شکاف قیمتی واردت کالا با ارز ۴۲۰۰ و آزاد موجب شده بخشی از واردات از مسیر هدف گذاری شده به خارج منحرف شود.
یک نکته بسیار قابل توجه این است که علاوه بر افزایش تعداد دام های کشتار شده از لحاظ وزنی تولید گوشت در تابستان نیز به ۱۶۲٫۶ هزار تن رسیده است که نسبت به فصل بهار حدود ۲۰ هزار تن به تولید گوشت اضافه شده است .
به عبارت دیگر افزایش دام همسو با افزایش عرضه گوشت بوده است. با این تفاصیل باید با توجه به این افزایش عرضه، قیمت گوشت نیز کاهش می یافت اما در عمل قیمت گوشت در بازار تغییر نیافته است، به این معنی که این افزایش تعداد دام کشتار شده و حجم گوشت تولید شده از لحاظ وزنی دو مسیر را باید سپری کرده باشد.
در حالت اول ممکن است در بازار توسط مصرف کننده مصرف شده باشد. بررسی هانشان می دهد بنا به گزارشهای مجلس سرانه مصرف گوشت در یک سال اخیر کاهش یافته است در نتیجه نمی توان این حجم از کشتار را ناشی از افزایش تقاضا دانست .
حالت دوم آن است که این مقدار از گوشت یا باید در سرد خانه ها نگه داری شود و یا اینکه صادر شده باشد . این در حالی است که که دولت صادرات گوشت را و دام را ممنوع اعلام کرده است، این رخداد خود باعث افزایش گمانه زنی ها در مورد افزایش قاچاق خواهد بود.
پیامد کشتار دامهای کشور:
با کشتار دامها و بالاخص کشتار دام های مولد به دلیل بی صرفه بودن نگهداری علاوه بر اینکه برای فصل و حتی سالهای آینده دچار مشکل کمبود دام زنده خواهیم داشت بلکه با توجه به کشتار دامهای سنگین شاهد کاهش تولید شیر در سطح کشور خواهیم بود که این مساله باعث تاحت تاثیر قرار گرفتن خانوارهای ایرانی از این مساله خواهد شد . به عبارت دیگراین اتفاق ممکن است امنیت غذایی در رده مصرف شیر و مواد لبنی را تخت تاثیر خود قرار دهد.