به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از اتاق بازرگانی تهران، بیستوچهارمین نشست کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران با حضوراعضای کارگروه انتخاب صادرکنندگان نمونه استان و نیز تعدادی ازصادرکنندگان منتخب پایتخت برگزار شد. در این نشست علاوه بر ارائه پیشنهاداتی برای اصلاح آییننامه انتخاب صادرکنندگان نمونه، لزوم حمایت ویژه از این صادرکنندگان مورد تاکید قرار گرفت.
در ابتدای این جلسه، محمد لاهوتی، رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران که ریاست دبیرخانه کارگروه صادرکنندگان نمونه را نیز برعهده دارد،از نهایی شدن رسیدگی به پرونده صادرکنندگان نمونه خبر داد و البته اینکه مراسم معرفی و تجلیل از این صادرکنندگان روز دوشنبه، چهارم اسفندماه در سالن همایشهای هتل ارم برگزار میشود.
او در ادامه با بیان اینکه «برای نخستینبار در سال جاری، کل فرآیند انتخاب صادرکنندگان نمونه ملی بعد از پیگیریهای چند ساله به اتاق ایران واگذار شد» توضیح داد: سازمان توسعه تجارت نهایت همکاری را با اتاقها داشت و فرآیندی که در حوزه اختیارات این سازمان بود به اتاق ایران واگذار کرد. البته به دلیل شرایطی که اپیدمی کرونا بر کشور حاکم کرد، مجوز برگزاری مراسم روز ملی صادرات در ۲۹ مهرماه صادر نشد و این مراسم حدود یک ماه پیش به صورت محدود و همچنین آنلاین و با حضور معاون اول رئیس جمهوری در اتاق ایران برگزار شد.
او سپس توضیحاتی در مورد فرآیند انتخاب صادرکنندگان نمونه استان تهران ارائه کرد و گفت: ۵۵ پرونده از صادرکنندگانی که برای شرکت در فرآیند انتخاب صادرکنندگان نمونه ثبت نام کرده بودند، از سوی اتاق ایران برای کارگروه انتخاب صادرکنندگان نمونه استان تهران ارسال شد. بدین ترتیب، فراخوانی را برای تکمیل مدارک صادر کردیم و در نهایت ۳۷ شرکت پروندههای خود را ارسال کردند. او با بیان اینکه «حدود چهار سال است، انتخاب صادرکنندگان استان به اتاق تهران واگذار شدهاست» گفت: تعداد پروندههای دریافتی نسبت به سالهای قبل نشاندهنده آن است، صادرکنندگان نسبت به این نوع همایشها انگیزه خود را از دست دادهاند و به نظر میرسد یکی از دلایل آن، شرایط حاکم بر اقتصاد کشور، صدور دستورالعملهای متعدد و بعضا متناقض باشد که هر روزه صادر میشود و تجار را سردرگم کردهاست؛ بهطوری که فعالان اقتصادی به جای آنکه به فکر افزایش تولید، اشتغال و بازارگشایی باشند، هر روز باید با اتاقها ، کنفدراسیون صادرات ایران و دستگاههای اجرایی برای رفع مشکلات خود مکاتبه کنند.
او افزود: به گفته رئیس اتاق تهران، گویی دولت یک کارخانه تولید بخشنامه افتتاح کرده و هر روز بخشنامه جدیدی صادر میکند و همین مساله سبب شده که انگیزه فعالان اقتصادی سلب شود. از این رو به نظر میرسد، امید بخشی به فعالان اقتصادی دراین جنگ اقتصادی از هر اقدامی مهمتر است.
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران در بخش دیگری از سخنان خود به لزوم حمایت از صادرکنندگانی که حائز عنوان نمونه یا ممتاز میشوند پرداخت و گفت: موضوع دیگری که وجود دارد آن است که پس از طی فرآیند انتخاب صادرکنندگان نمونه و معرفی آنها، این صادرکنندگان فراموش شده و امتیاز ویژهای بابت عملکرد شاخص خود دریافت نمیکنند. اگرچه که قانون نیز اعطای مشوقهایی را پیشبینی کرده اما این قوانین اجرایی نمیشود. البته ما درک میکنیم که حمایت از صادرکنندگان نیازمند منابع مالی است و هنگامی که این منابع در قوانین بودجه سالانه لحاظ میشود و در پایان سال تنها دو درصد از آن در اختیار سازمان توسعه تجارت قرار میگیرد، این سازمان دیگر ابزاری برای حمایت در اختیار نخواهد داشت ولی دولت باید خود را در مقابل صادرکنندگان و اعطای مشوقهای بودجه موظف بداند .
وی ادامه داد: اما واقعیت این است که امروز تولیدکنندگان و صادرکنندگان نیازمند حمایتهای مادی و معنوی هستند. آن هم در شرایطی که مواجهه با مسایل حاکم بر اقتصاد ایران، صادرکنندگان و بنگاههای اقتصادی را فرسوده می کند؛ بهعنوان مثال هنوز تکلیف رفع تعهد ارزی صادرکنندگان سال ۱۳۹۷ روشن نشده یا کارت بازرگانی برخی صادرکنندگان تعلیق شده است. البته امیدواریم در سال پیشرو با گشایشهایی که اتفاق میافتد، زهر این مشکلات کمتر شود.
او در بخش دیگری ازسخنانش به نقدهایی که در مورد آییننامه انتخاب صادرکنندگان نمونه مطرح میشود، اشاره کرد و گفت: میدانیم که به دلیل برخی سیاستگذاریها، یک سری افراد با در اختیار گرفتن کارتهای یک بار مصرف در عرصه صادرات فعالیت میکنند و هم صادرکنندگان و هم دستگاههای حاکمیتی را با مشکل مواجه کرده اند. صاحبان کارتهای یک بار مصرف، عملا از ضوابط مترتب بر صادرکنندگان فارغ بوده والبته در بازارهای صادراتی نیز نسبت به صادرکنندگان شناسنامهدار از شرایط متفاوتی برخوردار هستند. درچنین شرایطی، یکی از مراجعی که میتواند اهلیت صادرکنندگان را تایید کند، تشکلهای صادراتی هستند. اما در شیوهنامه انتخاب صادرکنندگان نمونه، تنها۶۰ امتیاز برای عضویت در تشکلهای صادراتی در نظر گرفته شدهاست که این موضوع بیانگرعدم توجه به جایگاه و پتانسیل تشکلها در حاکمیت است .
رئیس دبیرخانه کارگروه انتخاب صادرکنندگان نمونه در ادامه به رئیس سازمان توسعه تجارت پیشنهاد کرد که برای سالهای آینده، عضویت در تشکلهای ملی به عنوان یک الزام برای حضور در فرآیند انتخاب صادرکنندگان نمونه در نظر گرفته شود و کسی که عضویتی در یک تشکل مرتبط ندارد از پذیرش پرونده آن و حضور در فرآیند منع شود .
او در ادامه به ایرادات دیگری ازشیوهنامه انتخاب صادرکنندگان نمونه اشاره کرد وگفت: اکنون به دلیل شرایط کشور، شاخصهایی چون تنوع بازار و حضور در بازارها برای امتیازدهی به صادرکنندگان شاید معنا و مفهومی نداشته باشد.درواقع، وقتی بیشترین حجم صادرات ما به ۵ کشور همسایه صورت میگیرد، تنوعی اتفاق نخواهد افتاد که به موجب آن امتیازی از صادرکننده سلب شود. لاهوتی همچنین به این نکته اشاره کرد که بهرغم نظرخواهی سازمان توسعه تجارت در مورد شیوهنامه انتخاب صادرکنندگان نمونه و متعاقب آن مکاتباتی که با این سازمان برای اصلاح این شیوهنامه هر ساله صورت گرفته است، کمتر شاهده تغییری در این شیوه نامهها بوده ایم. او سپس درخواست کرد که از پیشنهادات اصلاحی که چکیده نظرات کارگروهها و تشکلها است، حمایت شود تا با انتخابهایی که صورت میگیرد، حق به حقدار برسد.