به گزارش پایگاه خبری یاز اکو، مولود چاووشاوغلو وزیر خارجه ترکیه در سخنانی اعلام کرد که «به تمامی کشورها از جمله همسایگان ساحلی در مورد عدم عبور ناو جنگی از تنگههای ترکیه هشدار دادهایم».
چاووشاوغلو گفت: آنچه را که در پیمان مونترو مطرح شده است، اجرا کردیم و از این بعد نیز همچنان انجام خواهیم داد.
پی نوشت و تحلیل کوتاه:
مطابق پیمان مونترو که در سال ۱۹۳۶ به امضا رسیده است حاکمیت ترکیه بر تنگه های استراتژیک داردانل (چاناککاله) و استانبول تصریح و تحکیم شده است و ترکیه به عنوان مالک این تنگه ها می تواند در صورتی که خود و یا هر کدام از کشورهای ساحلی دریای سیاه در حالت جنگی به سر میبرند این تنگه ها را به روی کشتیهای نظامی ببندد.
بندهای ماده ۱۹ این معاهده تصریح می کند که کشورهای درگیر جنگ فقط می توانند برای برگرداندن کشتی های نظامی به بنادر اصلی در وطن خود وارد عمل شوند و حالت عکس آن صادق نمی باشد و کشورهای درگیر جنگ نمی توانند کشتیهای نظامی خود را به مقصد جغرافیایی دیگر از تنگه ها عبور دهد.
با توجه به گسترش نفوذ روسیه در دهه اخیر به ویژه در سوریه و لیبی، اجرای چنین حکمی از سوی ترکیه وضعیت نظامی روسیه در دریای مدیترانه را عمیقا متاثر خواهد کرد. با ورود روسیه به تحولات سوریه پس از سال ۲۰۱۵ روسیه حضور نظامی گسترده ای در سوریه در قالب پایگاه های نیروی دریایی و هوایی دارد.
در سایه تحولات اخیر، تنش میان روسیه و ترکیه اجتناب ناپذیر خواهد بود. اگرچه که ترکیه برخلاف کشورهای اروپایی حریم هوایی خود را بر روی روسیه نبسته و مقامات این کشور اظهار نظر مشخصی درباره همراهی با تحریم اقتصادی علیه روسیه ارائه نداده اند، این اقدام فی نفسه از اقدامات فوق الذکر مهمتر است.