به گزارش پایگاه خبری یاز اکو، محمد لاهوتی، رییس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران نوشت: تجربه سه دهه گذشته نشان داده که معمولا دولتها با گشایش ارزی، افزایش درآمدها و باز شدن درها، به سیاست ارزپاشی و سرکوب نرخ ارز روی میآورند. اگر دولت این سیاست را در پیش بگیرد، باید بداند که تنها نتیجه سرکوب نرخ ارز و ارزپاشی، افزایش واردات، دامن زدن به قاچاق، سرکوب تولید داخلی و کاهش صادرات است.
در اینکه دولتها علاقمند به کاهش نرخ ارز هستند، شکی نیست؛ از آن طرف ما هم علاقمند به افزایش ارزش پول ملی هستیم اما آنچه انتظار میرود این است که این اتفاقات بر اساس فرمول اقتصادی محقق شود؛ یعنی اگر نقدینگی به سمت تولید هدایت شود، تولید افزایش یابد، رشد اقتصادی را تجربه کنیم و تورم را کاهش دهیم، نرخ ارز خود به خود متناسب با این اتفاقات اقتصادی تعدیل خواهد شد.
اما اگر فقط یک فاکتور را در نظر بگیریم و آن هم فقط تقویت پول ملی به صورت تصنعی و پایین نگه داشتن نرخ ارز با ارزپاشی و سرکوب نرخ ارز باشد، این دولت هم به سرنوشت دولتهای قبلی دچار خواهد شد که با اتفاقات پیشبینی نشده مثل همین موضوع برجام و خارج شدن آمریکا از آن و یا تحریمها، دولت را با کمبود نقدینگی ارزی مواجه میکند و دیگر قادر به ارزپاشی نیست و بلافاصله این فنری را که با سیاست ارزپاشی و به صورت غیرواقعی پایین نگهداشته، رها میشود و این رها شدن نه تنها تفاوتها را میگیرد بلکه به مراتب بیشتر از نرخهای واقعی جهش مییابد.
در واقع با ارزپاشی و کاهش تصنعی نرخ ارز برای یک مقطعی امکان کنترل بازار ارز وجود دارد اما بعد از آن شاهد تکانههای ارزی خواهیم بود که نرخ را به چندین برابر افزایش میدهد. تجربه نشان داده که این سیاست، سیاست شکست خوردهای است و از دولت سیزدهم نیز انتظار میرود سراغ این سیاست نرود.