تعدادی از زمینداران و سرمایهگذاران در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری یاز اکو، از اقدام شرکت شهرکهای صنعتی استان در رابطه با لغو قرارداد زمینهای خود در شهرک صنعتی سردار سلیمانی (تبریز۴)، و چند شهرک صنعتی دیگر ابراز ناخرسندی کردند.
بنا به گفتهی این افراد، شرکت شهرکهای صنعتی استان با اخذ مبلغ هنگفت و قابل توجه از آنها از سال ۸۵ متعهد به تحویل زمین برای تاسیس واحد صنعتی شده بود، که بایستی بلافاصله زمین را در اختیار آنها قرار میداد اما در نهایت بعد از گذشت بیش از ۱۲ سال اقدام به واگذاری قطعات در سال ۹۷ میکند و همین امر موجب گلایهی خریداران زمین میشود، چرا که با توجه به نرخ تورم و افزایش قیمت مصالح از سال ۸۵ تاکنون بسیاری از سرمایهگذاران از عهدهی تامین مخارج تاسیس واحد صنعتی برنمیآیند.
به گفتهی این افراد علیرغم تمام بدقولیهای شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجانشرقی، حتی اگر زمینها در سال ۹۳ تحویل داده میشد، آنها میتوانستند یک سالن صنعتی هزار متری را با هزینهای نزدیک به چهارصد میلیون تومان ساخته و راهاندازی کنند، اما اکنون هزینهی تمام شدهی همان سالن، اکنون بیش از چهار میلیارد تومان است. این تاوان را صنعتگران بابت تاخیر در تحویل زمین از طرف شرکت شهرکها متحمل میشوند.
اما کار به همین جا ختم نمیشود. نکته قابل تامل این است که شرکت شهرکهای صنعتی استان طی نامهای به صنعتگران حکم فسخ قرارداد آنها را ابلاغ کرده است و بنا دارد طبق قرارداد یکجانبه سرمایهگذاران و صنعتگران را مجبور کند به قیمت خرید -یعنی قیمت چند سال پیش- زمینها را به شرکت بازگردانند.
بر اساس قرارداد، واحدهای تولیدی که پس از انعقاد قرارداد نتوانند در مهلت قانونی، ساخت و ساز خود را به بهرهبرداری برسانند و پایان کار بگیرند از نظر شرکت شهرکهای صنعتی به عنوان قرارداد راکد شناخته شده و قرارداد آنها فسخ میشود. اما آنچه مسلم است این اقدام در شرایط اقتصادی فعلی کشور نهتنها کار معقولی نیست، بلکه ضربهای مهلک بر پیکر صنعت استان است.
با توجه به تاخیر خود شرکت شهرکهای صنعتی استان در تحویل زمینها و فراهم نساختن زیرساختها، دور از انصاف و مغایر با هدف اصلی تاسیس شرکت شهرکهای صنعتی در راستای حمایت از صنعتگران از طریق تامین زمین ارزان قیمت و مناسب برای آنها است.
شایان ذکر است، شرکت شهرکهای صنعتی ایران با هدف عمدهی ایجاد امکانات زیربنایی لازم برای متقاضیان سرمایهگذاری در شهرکهای صنعتی با متولی واحدها است، تا سرمایهگذاران با صرف هزینهی اندک برای تامین زمین، با دغدغهی فکری و کاری کمتر، سرمایه، توان و انرژی خود را برای تامین مواد اولیه، تجهیزات و ماشینآلات متمرکز کنند.
بنابراین گزارش، شهرک صنعتی تبریز ۴ (سردار سلیمانی) از شهرکهای صنعتی تبریز محسوب میشود که برای حمایت از کارگاههای کوچک و برای ساماندهی و جمعآوری صنایع ایجاد شده است ولی متاسفانه به دلیل حاضر نبودن زیرساختها در موعد مقرر توسط شرکت شهرکهای صنعتی، صاحبان صنایع به مشکل برخورد کردند به طوری که بخش بزرگی از شهرک در حال حاضر بایر بوده و بدون ساخت و ساز است و بسیاری از واحدهای تولیدی مستقر در این شهرک بارها و بارها نسبت به وجود مشکلات اعتراض داشتهاند.
به گفتهی صنعتگران، طی سالهای اخیر به دلیل تحریمهای اقتصادی، هزینهی ساخت و ساز و تامین تجهیزات و دستگاهها، طی دو سه سال گذشته حدود پانزده برابر افزایش یافته است. در این شرایط باید حمایت از صنعتگران دوچندان شود تا بتوانند با ایجاد اشتغال، گامی در جهت کاهش بیکاری در استان بردارند، اما متاسفانه شرکت شهرکهای صنعتی با فسخ قرارداد زمین، به این سربازان سازندگی ضربهی مهلک و جبرانناپذیری وارد میکند که مغایر با اهداف تاسیس این شرکت است. از همه مهمتر با لغو قرارداد اعطای زمین و بازپرداخت مبلغ شانزده سال پیش، باعث ورشکستگی کامل صنعتگران و سرمایهگذاران میشود.
بنا به اظهار تعدادی از صنعتگران حاضر در شهرک سردار سلیمانی، به عنوان مثال قیمت بهروز یک زمین سه هزار متری در این شهرک، سه میلیارد تومان است. شرکت معادل این مبلغ را شانزده سال پیش از سرمایهگذار دریافت کرده است و اکنون در نظر دارد، مبلغی ناچیز بابت همان زمینها -حدود یکصد میلیون تومان- به سرمایهگذاران پرداخت کرده و زمینها را پس بگیرد.
گزارش: ساناز شهابی