به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از خبر فوری، موضوعی که سخنگوی سازمان غذا و دارو ضمن تأکید بر زنجیره سرد، نحوه حمل و نگهداری و انتقال واکسنهای کووید ۱۹ که یک فرآورده بیولوژیک است، هرگونه کالا با برچسب این واکسن در بازار سیاه یا فضای مجازی را تقلبی دانسته و گفته، مصرف آن منجر به مرگ میشود و از مردم خواسته،« چه در بازار داخل و چه در خارج از کشور غیر از زنجیرههای اصلی توزیع، از مبادی غیررسمی دارو و واکسن تهیه نکنند.»
باگذشت یک سال از ایستادگی و تسلیمناپذیری در برابر ویروس چموش کرونا، کشورهای پیشتاز در صنعت داروسازی ازجمله ایران، موفق به کشف واکسن این ویروس شدند و آغاز واکسیناسیون، سبب شد با اطمینان بیشتری از آینده سخن گفته شود و این نویدبخش بازگشت بهروزهای قبل از کروناست. چنانچه روزهای ابتدایی شروع همهگیری، جدال کشورها بر سر ماسک و مواد ضدعفونیکننده بود، این روزها ماجرا شکل دیگری به خود گرفته و جنگ بر سر واکسن است و مصادیق آن را میتوان در پیشخرید واکسن توسط کشورهای ثروتمند جهان به میزان چندین برابر نیاز خود دید و البته نگرانی در مورد دسترسی به واکسن از سوی برخی کشورها، سنسورهای سودجویان و دلالان را حساس کرده و آنان رابه این فکر انداخته که نان خود را در روغن واکسن کرونا چرب کنند و با استفاده از ناآگاهی برخی افراد، پولی به جیب بزنند و کلاغ را جای طوطی رنگ کرده و به ملت بفروشند. دلالانی که پیش از آنکه سخنی از کشف واکسن به میان باشد، فروش داروهایی نظیر رمدسیویر، تحت عنوان داروی شفابخش کرونا و به قیمت گزاف چند ۱۰میلیونی در ناصرخسرو حسابی به دهانشان مزه کرده بود، حالا شاید عرصه را مناسب برای جولان خود ببینند و با فروش واکسنهای تقلبی کرونا که در بسیاری از موارد محتویات درون آن چیزی جز آب مقطر نخواهد بود از زودباوریعدهای سوءاستفاده کنند. اما واقعیت آن است که طبق گفتههای سید علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان ایران « بهطورکلی واکسنها دو نوع زنجیره سرد دارند؛ یکی زنجیره سرد و دیگری زنجیره فوق سرد. درزمینه واکسن کرونا نیز این موضوع وجود دارد. واکسنهای کرونایی که از ویروس ضعیف شده هستند، مانند واکسن چینی، روسی، آسترازنکا و واکسن ایرانی که در حال کار بر روی آن هستند، همه به زنجیره سرد نیاز دارند. از طرفی واکسنهای آمریکایی عمدتا مانند مدرنا و فایزر-بایون تک به زنجیره فوق سرد نیاز دارند، یعنی منهای ۷۰ درجه که یا باید در فریزهای خاص قرار گیرند و یا در مدت محدودی با کیسههای یخ خشک نگهداری شوند. » درنتیجه «در بازار غیررسمی اولا احتمال دارد چیزی که بهعنوان واکسن کرونا به افراد فروخته میشود، واقعا واکسن نباشد و آب یا محلولهای دیگری باشد و دوما اگر هم واکسن واقعی باشد، در ناصرخسرو یا بازارهای غیررسمی دیگر امکان نگهداری این واکسنها وجود ندارد و ازآنجاییکه واکسن یک فرآورده بیولوژیک است، زود از بین میرود و تزریق آن فایدهای ندارد. درعینحال ممکن است فرد را دچار عارضه هم کند. زیرا واکسن علاوه بر اینکه حاوی ویروس غیرفعال و مواد ژنتیکی است، این مواد خیلی پایدار نیستند و اگر در شرایط مناسب نگهداری نشوند، این مواد میتوانند تغییر ماهیت داده و منجر به آلرژی یا حساسیتهای شدید در فرد شوند. » آب پاکی را هم جعفر صادق تبریزی، رئیس شبکه بهداشت وزارت بهداشت و عضو کمیته اجرایی واکسیناسیون کرونا روی دستمان میریزد و میگوید: « نشت واکسنهای کرونا در نظام شبکه بهداشت امکانپذیر نیست چراکه یک واکسن با یک شماره مشخص به یک فرد با کد ملی مشخص تزریق میشود.»
سخنگوی وزارت بهداشت نیز پیش از شروع واردات واکسن به کشور و در جریان شایعاتی مبنی بر خریدوفروش واکسن کرونای چینی و روسی در بازار ناصرخسرو در خصوص عوارض جبرانناپذیر تزریق واکسنهای تقلبی هشدار داده بود.