به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یاز اکو به نقل از حریت، در حالی که باکو می گوید سایت های معدنی این کشور در منطقه به طور غیرقانونی توسط ایروان مورد بهره برداری قرار می گیرد، فعالان آذربایجانی همچنین ادعا می کنند که ارمنستان از طریق این کریدور به خانکندی سلاح می فرستد.
آذربایجان برای کنترل منطقه قره باغ با اکثریت ارمنی نشین در سال ۲۰۲۰ یک جنگ شش هفته ای با ارمنستان داشت.
این درگیری جان بیش از ۶۵۰۰ نفر را گرفت و با آتش بس و میانجیگری روسیه به پایان رسید و موجب شد ایروان مناطقی را که برای چندین دهه تحت کنترل خود داشت واگذار کند و مسکو نیروهای حافظ صلح را به قره باغ فرستاد.
با وجود پایان نبردهای گسترده، تنش ها بر سر مرزهای همچنان ادامه دارد، و ادعا می شود که منطقه خانکندی، واقع در ۱۰ کیلومتری شوشا آذربایجان، میزبان حدود ۲۵۰۰۰ ارمنی است.
فعالان محیط زیست مخالف استخراج غیرقانونی معادن از ۱۲ دسامبر ۲۰۲۲ در کریدور لاچین، یک جاده کوهستانی ۳۲ کیلومتری که خانکندی را به ارمنستان متصل می کند، درگیر شده اند.
انها می گویند :«این سرزمین ماست. منطقه خانکندی برای آذربایجان است اما نمی توانیم آنجا برویم. ما اینجا می مانیم تا این مشکل حل شود. کاروان های روسیه و صلیب سرخ از این راه می گذرند، ما مانع هیچکس نمی شویم. چرا باید جلوی آذوقه، دارو، سوخت و امدادرسانی به خانکندی را بگیریم؟ این ادعاها یک دروغ بزرگ است.
ایروان می گوید آذربایجان از اواسط دسامبر ۲۰۲۲ جاده ها را مسدود کرده است و باعث کمبود غذا، دارو و سوخت شده است.
از سوی دیگر معترضان به رسانه های ترکیه نیز گفته اند :نیروهای ارمنی در منطقه حضور دارند. آنها نمی توانند اسلحه را از ارمنستان به خانکندی منتقل کنند.
نیروهای حافظ صلح روسیه با خودروهای زرهی رزمی به فعالان اجازه نمیدهند بیش از ۲۰ متر به سمت مرز خانکندی و ارمنستان بروند.
دولت آذربایجان پیشتر یک هیئت کارشناسی را برای بازرسی معادنی که در قره باغ “به طور غیرقانونی فعالیت می کنند” و از طریق آنها سنگ معدن به ارمنستان منتقل می شود، به منطقه اعزام کرد. اما از ورود هیئت کارشناسی به منطقه جلوگیری شد.
پس از آن تظاهرات سازمان های مردم نهاد آغاز شد.
معادن (طلا) و (مس) در این منطقه توسط یک شرکت ارمنی اداره می شود.