به گزارش پایگاه خبری یاز اکو حامد پاک طینت در ادامه نوشت: به این وضعیت، ماندگاری کرونا تا پایان سال، نیاز دو و نیم میلیارد دلار معادل ۵۵ هزار میلیارد تومان برای خرید واکسن فقط برای نیمی از جمعیت کشور، نیازمندیهای بخش بهداشت و درمان برای کرونای جهش یافته، بیمه بیکاری ،بی انگیزگی دولتی که تا سه ماه دیگر رفتنی است و بی دولتی در سه ماهه دوم سال را هم که اضافه کنیم بهتر شرایط امسال را درک می کنیم! دولت ایران امسال کسری بودجه ای را تجربه خواهد کرد که در دوران جنگ تجربه نکرده است!
معتقدم آنچه در سال ۱۴۰۰،پیشرو است و همه بازارها را بدنبال خود خواهدکشید بر خلاف پارسال،نرخ ارز است.سال گذشته تورم عامل پیشرو بود و این دلار بود که بدنبال تورم می دوید اما به گمان من امسال این تورم است که به “ظاهر” بدنبال دلار خواهد دوید! زمانیکه چندان به کارآمدی داخل امیدوارم نباشیم،بخش قابل توجهی از این پازل به مذاکره وابسته است و دلار احتمالا در بازه ۲۰ تا ۳۰ هزارتومان تا نیمه اول سال با هر خبر خوب یا بد نوسان خواهد کرد. نیمه دوم سال شرایط به کلی متفاوت است.
رکود
به علت افزایش شدید سطح قیمتها در سال گذشته و عدم تناسب درآمدها با آن و نیز حفظ شرایط کرونایی ،بنگاهها در برآورد سطح درآمدها ،هزینه ها،میزان تولید و فروش ، میزان سرمایه در گردش و نرخ فروش با پیچیدگی های جدی روبرو خواهند شد و کسادی در بخشهای بزرگی در اقتصاد قطعی است.بخش خدمات همچنان بزرگترین بازنده امسال است هرچند شرایط بهتری نسبت به سال گذشته دارد. بخش کشاورزی اثرپذیری چندانی از اعمال تحریم و کرونا نداشته و بیش از هر چیز متاثر از وضعیت بارندگی و سیاستهای دولت است و لذا یک رشد ملایم برای آن پیش بینی می شود.در بخش صنعت پیش بینی از رشد، کمتر از پارسال است به این دلیل که اگر تحریم بماند با افت تقاضا روبرو هستیم و اگر تحریم لفو شود با افت قیمت دلار.و بازار سرمایه شبیه پارسال نیست! برغم ارزنده بودن بسیاری از سهم ها، اعتمادی که در بین آحاد جامعه از بین رفت مدتها طول خواهد کشید تا برگردد لذا با توجه به جمیع جهات پیش بینی می شود بازار سرمایه شرایطی آرام همراه با رخوت را در سال جاری سپری کند و بخشی از فعالان این بازار جذب بازار دلربا و پرریسک ارزهای دیجیتال شوند!
عمران و مسکن
بودجه های عمرانی معمولا از درآمد نفت تغذیه میشود لذا متصور است با گشایش احتمالی در مذاکرات، فعالان این حوزه سال بهتری داشته باشند. تولیدکنندگان محصولات ساختمانی و عمرانی ایضا سال خوبی در پیش دارند بخصوص آنکه دولت آینده به این بخش توجه ویژه ای خواهد داشت و حتی در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات راههای دیگری برای تامین اعتبارات این بخش در نظر گرفته می شود که برای اقتصاد بدون تبعات نخواهد بود.همه اینها اما به این معنا نیست که بازار مسکن در رونق باقی می ماند!
بازندگان سال
گردشگری، تفریح، خدمات رفاهی،دخانیات و کالای لوکس در معرض بیشترین آسیب و بخش پوشاک، خدمات ورزشی، رستوران و کافه به ثبات نسبی می رسند.
برندگان سال
حوزه سلامت و دارو ،شوینده ها،صنایع غذایی، صنایع پایین دست نفت گاز و پتروشیمی و بیمه بخشهای برنده امسال و بخش فناوری اطلاعات، خرده فروشی آنلاین، تولید محتوا و استارتاپها به شرط برقراری اینترنت یک سال رویایی در انتظارشان است!
دولت
بدلیل فاصله شدید هزینه ها و درآمدها رفاه و معیشت مهمترین نگرانی جامعه است و بی توجهی به آن تبعات پیش بینی ناپذیری دارد لذا موضوع یارانه داغترین موضوع مناظره های انتخاباتی خواهد شد. همچنین در صورت گشایش سیاسی وامکان ثبات مصنوعی نرخ دلار موضوع فرار سرمایه مجددا به یکی از جدی ترین ریسک های اقتصادی کشور تبدیل می شود.
بنگاه اقتصادی
رصد مستمر تورم، تراز تجاری ،قیمتهای جهانی و دیگر متغیرهای بیرونی محیط کسب و کارو نیز طراحی یک داشبورد مدیریتی دقیق و بروز از متغیرهای داخلی بنگاه اقتصادی،رمز موفقیت شما در پیچیده ترین سال قرن است.سال ۱۴۰۰مجبورید تصمیم های سریع و دقیق بگیرید و این امر بدون داشتن اتاق فکری متشکل از مدیرانی جسور و مشاورینی زبده میسر نیست.