یازاکو، جعفر ساعی نیا_ یکی از روشهای پیشبینی قیمتها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس، پایگاه خبری یازاکو در گزارش هفتگی خود، روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان را بررسی کرده است. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمتها براساس شواهد موجود پیشبینی شدهاند.
فهرست
بازار سهام/ حال ناخوش بازار بورس
فروردین ۱۴۰۳، با وجود شروع خوب نماگرهای تالار شیشهای، خاطره خوشی در ذهن سهامداران بورس تهران ثبت نکرد. با پایان آخرین روز معاملاتی فروردین، شاخص کل تنها ۰.۴۶ درصد معادل ۱۰ هزار و ۱۷۳ واحد پیش رفت. در سوی دیگر، اوضاع نمادهای کوچک و متوسط بازار بدتر هم بود. شاخص هموزن در پایان این ماه، بالغ بر ۲.۷ درصد، معادل ۲۰ هزار واحد عقبگرد داشت.
تابلو بورس اوراق بهادار تهران، ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم) را در روز چهارشنبه، هزار و ۸۸۵ میلیارد تومان نشان میداد. تابلو بورس اوراق بهادار تهران، حجم معاملات روز چهارشنبه را نیز ۵.۱ میلیارد برگه سهم ثبت کرد. همچنین بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی در این روز از خروج سرمایه آنها از بازار سهام حکایت دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان معاملات روز چهارشنبه بورس از خروج ۴۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومانی پول حقیقی از سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی خبر میدهد.
بورس تهران با چالش به نسبت تازهای با عنوان سقف معافیت مالیاتی مواجه شده است. باید دید برآیند کشمکش میان بورسیها و دولت به نفع بازار سهام تمام خواهد شد یا خیر. نتیجه این موضوع در صورتی که با تغییر این بند از قانون بودجه همراه باشد، بسته به فرم جدید قانون، میتواند تاثیر مثبتی بر جریان معاملات بگذارد. خبر دیگری که جریان معاملات روز آغازین هفته را تحت تاثیر قرار میدهد، تشدید تنشهای ژئوپولیتیک است.
به نظر میرسد در صورتی که این دست تنشها همچنان در سطح بالا باقی بماند، در روز شنبه، بازار واکنشی منفی به آن نشان دهد. در حال حاضر، اتفاقات صبح جمعه نشان میدهد خطر جدیای در پیش نیست و ریسکها در حال کاهش است؛ بنابراین برای پیش بینی بورس شنبه، به نظر میرسد خریداران کفه سنگینتر ترازوی جریان دادوستدها را تشکیل دهند.
بازار سکه و طلا/ کاهش هفتگی قیمت طلا و سکه
بررسی آخرین معاملات در بازار سکه و طلا نشان میدهد علیرغم افزایش ٣۶ دلاری قیمت اونس جهانی طلا، روند کاهشی قیمت سکه و طلا در بازارهای داخلی با کاهش قیمت نسبت به ابتدای هفته، به پایان رسیده است.
محمد کشتیآرای – نایبرئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران در رابطه با وضعیت یک هفته اخیر بازار سکه و طلای داخلی اظهار کرد: علیرغم افزایش قیمت در بازارهای جهانی، همچنان قیمتها در بازارهای داخلی کاهشی طی شده است؛ هرچند که در ابتدای هفته برای ساعاتی شاهد افزایش قیمت جهانی انواع قطعات سکه و مصنوعات طلا بودیم، اما این روند چندان طولی نکشید و روند کاهشی قیمتها طی شد.
کشتیآرای در رابطه با آخرین قیمت سکه و طلا در بازار در پایان هفته و تغییرات آن نسبت به ابتدای هفته، گفت: هر قطعه سکه تمام طرح جدید با ۴٠٠ هزار تومان کاهش نسبت به ابتدای هفته، در آخرین معاملات پنجشنبه به ۴۴ میلیون و ٩٠٠ هزار تومان و سکه تمام طرح قدیم نیز با ٨٠٠ تومان کاهش به ۴١ میلیون و ۵٠٠ هزار تومان رسید. نیم سکه و ربع سکه هریک با ۵٠٠ هزار تومان کاهش نسبت به ابتدای هفته در آخرین معاملات پایانی هفته، به ترتیب ٢۶ میلیون و ٣٠٠ هزار تومان و ١۶ میلیون و ٣٠٠ هزار تومان تعیین قیمت شدند. سکههای یک گرمی بانک مرکزی نیز با ٧٠٠ هزار تومان کاهش قیمت نسبت به ابتدای هفته در آخرین معاملات هفت میلیون و ٣٠٠ هزار تومان دادوستد شد.
این کارشناس بازار سکه و طلا خاطر نشان کرد: روند صعودی قیمت طلا در بازارهای جهانی، قیمت طلا در بازارهای داخلی را تحت تأثیر قرار داده و اجازه نداد روند کاهشی که در اوایل هفته داشت، ادامه یابد. هر مثقال طلای ١٧ عیار روز پایان هفته ١۶ میلیون و ۶۵٠ هزار تومان قیمت داشت. هر گرم طلای ١٨ عیار، اما حدود ۶٠ هزار تومان افزایش در آخرین معاملات روز پنجشنبه سه میلیون و ٨۴٣ هزار تومان مبنای معاملات مصنوعات طلا قرار گرفت.
کشتیآرای در رابطه با آخرین وضعیت حباب سکه نیز گفت: با توجه به افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی، بهای سکه در بازار داخل به رقم واقعی خود نزدیکتر شده و حباب آن کمی تخلیه شده است. بر اساس آخرین معاملات پایانی هفته، هر قطعه سکه دارای هفت میلیون و ٢٠٠ هزار تومان دارای حباب است که به نسبت اوایل هفته که در کانال هشت میلیون تومان بود، کاهش یافته است. در مجموع جز روزهای ابتدایی هفته که قیمتها کمی بالا رفت، در طول هفته بازار به آرامش رسید.
بازار ارز/ تثبیت دلار در کریدور ششم ۶۰ هزار تومان
قیمت دلار در هفته پایانی فروردین در کانال ششم از کریدور ششم نوسان داشت. معاملهگران آرام شدن اوضاع سیاسی و فروکش کردن تنش میان ایران و اسرائیل را دلیل ثبات قیمت اسکناس آمریکایی در نیمه کریدور ششم میدانند. گفتنی است دلار به عنوان لیدر دیگر بازارها در یکماهه فروردین سریعترین اثر را از تنشهای سیاسی میان ایران و اسرائیل گرفت و در کمتر از یک هفته چهار هزار و ۶۰۰ تومان گران شد. هر چند در روزهای بعد این اسکناس نوسانات کاهشی پیدا کرد، اما دلار به منطقه قیمتی قبلی برنگشت و در محدوده جدیدی کفسازی کرد.
کارشناسان اقتصادی موضوع رشد نقدینگی را عامل اصلی افزایش قیمت دلار در مدت کوتاه سپریشده از سال جاری میدانند و میگویند، اگر قیمت دلار در ماههای آتی به انتهای کریدور ششم برسد، قیمت منصفانهای است زیرا قیمت و ارزش به هم چسبیده است. آنها چشمانداز برجام را متعاقب رخدادهای سیاسی اخیر از دسترفته میدانند و معتقدند وقتی از برجام خیلی دور شویم نفت را راحت نمیخرند. در حالت خوشبینانه اگر خرید نفت صورت گیرد، راحت پول آن را نمیدهند و کسری بودجه کشور که مساله اصلی چالشهای موجود است بیشتر خود را نشان میدهد. آنها میگویند با وجود کسری بودجه، پایه پولی رشد خواهد کرد و این به منزله رشد قیمت دلار است.
گفتنی است اسرائیل، بامداد جمعه ۳۱ فروردین، در حملاتی اهدافی را در اصفهان هدف حمله قرار داد؛ حملاتی که از سوی ایران بیارزش قلمداد شد. این موضوع در بازارهای پشتخطی ارز اثر افزایشی نگذاشت و برخلاف تصور قیمت تتر را کاهشی کرد.
بازار مسکن/ رکود مسکن در سال ۱۴۰۲
بازار مسکن در حالی سال ۱۴۰۲ را به پایان رساند که رکود تا آخرین نفسهای آن پابرجا بود. ابتدای تابستان ۱۴۰۲ دولت برای جلوگیری از التهابات ایجادشده تصمیم گرفت سیاستهایی انقباضی در پیش بگیرد. این اقدام دولت در کنار سقوط قدرت مالی مردم، تعداد معاملات مسکن را تا حد قابلتوجهی دچار افت کرد. کاهش تعداد معاملات و رکود در خرید فروش با وجود اینکه در نهایت باعث شد قیمتها ثبات بیشتری پیدا کنند و حتی در برخی مواقع کاهشی شوند، اما باز هم مصرفکنندگان برای ورود به بازار دو به شک ماندند. از سوی دیگر، سرمایهگذارانی که بهدنبال کسب سود از این حوزه بودند، همراه با توقف نوسان قیمت کنار کشیدند و بازار را خالی گذاشتند.
فردین یزدانی، کارشناس اقتصاد مسکن، درباره وضعیت بازار مسکن در سال ۱۴۰۲ گفت: «سال ۱۴۰۲ گشایشی اساسی در فروش نفت اتفاق افتاد و درآمد نفتی رشد قابل ملاحظهای پیدا کرد. به تبع این اتفاق، رشد اقتصادی نیز مثبت شد که با احتساب نفت، بالای پنج درصد و بدون احتساب آن، حدود چهار درصد برآورد میشود.»
وی افزود: «این عوامل باعث شد حجم تجارت خارجی کشور افزایش پیدا کند؛ طوریکه ارزش واردات به رقم بیسابقه ۶۰ میلیارد دلار رسید. ترکیب این مورد با تورم دلاری واردات که حدود ۹ تا ۱۰ درصد برآورد میشود و افزایش ارز تخصیصی از سوی دولت برای واردات، باعث شد بخش مهمی از نقدینگی کشور به این عرصه جذب شود.».
او در مورد روند قیمت دلار توضیح داد: «در کنار مواردی که گفته شد، ثبات نسبی حداقل تا اوایل زمستان در نرخ ارز وجود داشت و تمام این عوامل باعث شد بازار مبادلات مسکن وارد رکود شود. البته افزایش قیمت کماکان نسبت به سال قبل وجود داشت و از سوی دیگر با وجود کاهش نسبی قیمتها معاملات کاهش چشمگیری را تجربه کردند.»
این کارشناس بازار مسکن در مورد افق دید خود از بازار مسکن گفت: «اگر در سال جاری شاخص رشد اقتصادی در محدوده سه درصد باشد، در صورتیکه اتفاقی سیاسی در بازار ارز رخ ندهد و رشد قیمت دلار هم مشابه ۱۴۰۲ باشد، میتوان انتظار داشت وضعیت سال گذشته تکرار شود.».
وی اضافه کرد: «بعید است در سال جاری بازار معاملات مسکن تکان بخورد، مگر اینکه اتفاقی سیاسی در زمینه ارز پیش بیاید؛ از سوی دیگر تقاضای موثر و مصرفی کماکان در ضعف به سر میبرد و سودآوری در بخش آزاد در زمینه ساخت و ساز قابل توجه نخواهد بود که باعث جذابیت در این زمینه شود.»
بازار طلای جهانی/ روند کاهشی قیمت طلا در بازار
ترس از اقدامات متقابل ایران و اسرائیل تقاضا برای طلا به عنوان یک پشتوانه ایمن را افزایش داده و قیمت آن را بالا برده است. طلا در آستانه پنجمین هفته پیاپی افزایش قیمت قرار دارد. قیمت هر اونس طلا جمعه با ۰.۵۴ درصد افزایش به ۲۳۹۱ دلار و ۹۳ سنت رسید. قیمت معاملات آتی طلا در بازار کامکس نیویورک هم با یک افزایش ۰.۶۶ درصدی به ۲۴۱۳ دلار و ۸۰ سنت رسیده است. انفجارهایی در روز گذشته در شهر اصفهان ایران شنیده شد که اسرائیل آنرا به عهده گرفت، اما تهران این اتفاق را کم اهمیت دانست و اعلام کرد هیچ تصمیمی برای تلافی کردن ندارد.
تحلیلگران عقیده دارند تشدید تنشها یا آرام شدن درگیریها در خاورمیانه تاثیر قابل توجهی بر بازارها دارد. اگر شرایط ژئوپلیتیکی در این منطقه آرام شود، قیمت طلا هم پایین میآید و روند خرید آن به عنوان یک پشتوانه ایمن متوقف میشود. اما با توجه به اینکه فدرال رزرو آمریکا قصد ندارد نرخ بهره را به این زودیها پایین بیاورد، بنابراین روند افزایش قیمت طلا ادامه خواهد داشت. به نظر میرسد مقامات آمریکا ضرورتی برای کاهش زود هنگام نرخ بهره نمیبینند. بازارها در حال حاضر ۶۷ درصد احتمال میدهند نرخ بهره از ماه سپتامبر کاهش یابد. نرخ بالای بهره هزینه نگهداری طلا به عنوان یک سرمایه غیر سودده را افزایش داده و تمایل برای خرید آن را پایین میآورد. در میان سایر فلزات گرانبها قیمت نقره با ۱.۶۲ درصدافزایش به ۲۹ دلار و ۱۳ سنت رسید و پلاتین با یک کاهش ۰.۴۴ درصدی، ۹۳۵ دلار و ۵۴ سنت معامله میشود.
بازار نفت/ کاهش هفتگی قیمت نفت
به نقل از اینوستینگ، قیمت نفت در روز جمعه اندکی افزایش یافت. با این حال، قیمتهای نهایی بیانگر کاهش هفتگی است که میتواند نشانهای از جلوگیری از تشدید تنش و خصومت در خاورمیانه باشد. در همین راستا، بهای معاملات آتی نفت برنت با ۱۸ سنت یا ۰.۲۱ درصد افزایش، به ۸۷.۲۹ دلار در هر بشکه رسید. قرارداد ماه اول نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) در ماه می با ۴۱ سنت افزایش یا ۰.۵ درصد، به ۸۳.۱۴ دلار در هر بشکه پایان یافت. قرارداد فعالتر ژوئن نیز با ۱۲ سنت افزایش و رسیدن به ۸۲.۲۲ دلار در هر بشکه بسته شد.
پس از شنیدهشدن صدای انفجار در شهر اصفهان در ایران که منابع آن را حمله اسرائیل توصیف کردند، هر دو شاخص در اوایل جلسه، بیش از ۳ دلار در هر بشکه افزایش یافتند. با این حال، پس از اینکه تهران این حادثه را کماهمیت جلوه داد و اظهار داشت که قصد انتقام ندارد، دستاوردها محدود شدند. تیم اسنایدر، اقتصاددان ماتادور اکونومیکس، این رویداد را صرفأ یک نمایش بزرگ نامید که در پی آن، بازارها به همان سرعتی که افزایش یافتند، رو به کاهش رفتند.
البته در این مدت، سرمایهگذاران واکنش اسرائیل به حملات پهپادی و موشکی ایران در ۱۳ آوریل را به دقت زیر نظر گرفته بودند که به نوبهی خود پاسخی به حملهی هوایی اسرائیل به سفارت ایران در دمشق در ۱ آوریل بود. چشمانداز افزایش تقاضا و محدودشدن عرضه توسط اوپک و متحدانش (اوپک پلاس) و همچنین تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی، تحلیلگران گلدمن ساکس و کامرزبانک را بر آن داشت که پیشبینی خود از نفت برنت را در روز جمعه افزایش دهند.
جیووانی استانوو، تحلیلگر UBS با اشاره به رشد تقاضای نفت که با سرعتی مناسب همراه است، خاطرنشان کرد که عرضه باید به دلیل تمدید کاهش تولید داوطلبانه اوپک پلاس، محدود شود. به گزارش رسانهها در روز جمعه، صندوق بینالمللی پول انتظار دارد اوپک پلاس تولید نفت خود را از ماه جولای افزایش دهد. اعضای اوپک پلاس به رهبری عربستان سعودی و روسیه ماه گذشته، در مورد تمدید کاهش تولید داوطلبانه ۲.۲ میلیون بشکه در روز تا پایان ژوئن، به توافق رسیدند. این امر به افزایش بهای نفت کمک کرده است. و اما آنچه باعث شد که قیمتها از روز دوشنبه حدود ۳ درصد عقبنشینی کند، کاهش تدریجی ریسک نفت بود. هر دو معیار بیشترین ضرر هفتگی خود را از ماه فوریه به ثبت رساندند.