• امروز : پنج شنبه - ۱ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 21 November - 2024
3

مقایسه آرای پزشکیان و جلیلی به تفکیک استان‌ها/ پزشکیان در کدام استان‌ها برد یک‌طرفه داشت؟

  • کد خبر : 148345
  • 19 تیر 1403 - 11:57
مقایسه آرای پزشکیان و جلیلی به تفکیک استان‌ها/ پزشکیان در کدام استان‌ها برد یک‌طرفه داشت؟
یازاکو - پس از برگزاری انتخابات 15 تیرماه و شمارش 30 میلیون و 530 هزار و 157 رای، مسعود پزشکیان با کسب 53.7 درصد آرا رییس دولت چهاردهم شد. در این گزارش نگاهی به پراکندگی آرای پزشکیان و جلیلی به تفکیک هر استان انداخته‌ایم.

به گزارش پایگاه خبری یازاکو، مسعود پزشکیان در پایان شمارش آرا دور دوم انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری توانست با کسب ۱۶ میلیون و ۳۸۴ هزار و ۴۰۳ رای (۵۳٫۷ درصد کل آرای ماخوذه) نهمین رییس جمهور ایران شود. رقیب او، سعید جلیلی نیز با ۱۳ میلیون و ۵۳۸ هزار و ۱۷۹ رای (۴۴٫۳ درصد آرا) در رقابت با پزشکیان مغلوب شد. ۲ درصد کل آرا نیز آرای باطله بود.

مسعود پزشکیان و سعید جلیلی در دور اول نیز توانسته بودند به ترتیب ۱۰ میلیون و ۴۱۵ هزار و ۹۰۱ رای (۴۲٫۱۱ درصد آرا) و ۹ میلیون و ۴۷۳ هزار و ۲۹۸ رای (معادل ۳۸٫۳۰ درصد) را کسب کنند و کار را به مرحله دوم بکشانند.

در این گزارش نگاهی به درصد آرای این دو نامزد و روند افزایش یا کاهش سبد رای آنها در هر استان انداخته‌ایم.

غرب و شمال غرب ایران، حامیان اصلی پزشکیان

با نگاهی به سبد رای مسعود پزشکیان در می‌یابیم که مناطق غرب، شمال و شمال غرب ایران، حجم زیادی از آرای پزشکیان را تشکیل داده‌اند. پس از استان تهران (۲,۱۶۹,۳۵۷ رای)، استان‌های آذربایجان شرقی (۱,۶۷۲,۱۹۳ رای) و آذربایجان غربی (۱,۱۱۳,۹۳۷ رای) بیشترین سهم را در سبد آرای مسعود پزشکیان داشته‌اند. از نظر درصد آرا هم پزشکیان در آذربایجان شرقی، اردبیل و آذربایجان غربی با کسب حدود ۸۵ درصد آرا یک‌طرفه‌ترین پیروزی‌ها را داشته است.

سعید جلیلی توانسته بود بیشترین آرای مردم مازندران را در دور اول بدست بیاورد؛ اما در دور دوم، رای اول این استان، مسعود پزشکیان بود. با این تفاسیر رای اول استان‌های شمال، غرب و شمال غرب مسعود پزشکیان بود.

استان سیستان و بلوچستان نیز تنها استان در نیمه شرقی و جنوبی کشور بود که رای اول آن، مسعود پزشکیان بود. این استان در ادوار گذشته انتخابات نیز از پایگاه‌های رای اصلی جناح اصلاح‌طلب و میانه‌رو بود. در انتخابات ۱۳۸۸ تنها استان‌های سیستان و بلوچستان و آذربایجان غربی بودند که میرحسین موسوی توانست در آنها حائز اکثریت آرا شود.

پزشکیان کمترین رای را نیز در استان‌های سمنان (۱۱۰,۸۶۰ رای)، خراسان جنوبی (۱۳۶,۷۳۸ رای) و قم (۱۶۴,۹۰۵ رای) بدست آورده است.

البته از نظر درصد آرا، پزشکیان در سه استان قم، خراسان جنوبی و سمنان به ترتیب با ۳۰ درصد، ۳۲ درصد و ۳۷٫۳ درصد کمترین طرفدار را داشته و درصد آرای او در کرمان، اصفهان و خراسان رضوی هم زیر ۴۰ بوده است.

خراسان، پایگاه رای اصلی جلیلی

سه استان خراسان رضوی، جنوبی و شمالی را می‌توان از پایگاه‌های رای اصلی سعید جلیلی عنوان کرد. جلیلی نیز بیشترین رای خودش را از استان تهران (۱,۶۷۲,۱۹۳ رای) کسب کرد. پس از تهران، استان خراسان رضوی (۱,۶۹۶,۰۰۶ رای) و استان اصفهان (۱,۰۸۰,۹۲۳ رای) بیشترین سهم را در آرای سعید جلیلی داشتند. از نظر درصد آرا هم قم با ۶۷٫۳درصد، خراسان جنوبی با ۶۶٫۵ و کرمان با ۶۲درصد، بیشترین غلظت آرا را برای جلیلی به همراه داشته است.

همچنین استان‌های خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، قم، مرکزی و همدان همواره از جمله استان‌هایی بودند که در ادوار انتخابات سهم عمده‌ای از سبد رای اصولگرایان را تشکیل می‌دادند. در این دوره نیز رای اول این استان‌ها نماینده جبهه پایداری بود. استان خراسان شمالی اما در مرحله اول انتخابات برخلاف انتظار و تنها با ۲۷ رای بیشتر، انتخاب اول‌شان، مسعود پزشکیان بود؛ که در مرحله دوم سعید جلیلی در آن، حائز اکثریت آرا شد.

جلیلی کمترین رای را نیز در استان‌های کردستان (۷۶,۲۱۷ رای)، ایلام (۸۴,۸۷۵ رای) و اردبیل (۱۱۰,۷۳۱ رای) بدست آورده است.

این نامزد انتخاباتی البته بر خلاف پزشکیان، در برخی استانها درصد آرای زیر ۱۵درصد هم داشته است. جلیلی در سه استان شمال غرب ایران یعنی آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و اردبیل به ترتیب ۱۴٫۵، ۱۴٫۸ و ۱۵ درصد آرا را کسب کرد و در کردستان و کرمانشاه هم زیر ۳۰ درصد کل آرا را به خود اختصاص داد.

سهم اساسی تهران در سبد رای نامزدها

بیشترین میزان افزایش آرای دو نامزد در دوره دوم، نسبت به دور اول انتخابات، مربوط به استان تهران است. مسعود پزشکیان در دور دوم توانست بیش از ۷۰۰ رای به سبد آرای خود از استان تهران اضافه کند. این میزان برای سعید جلیلی بیش از ۶۰۰ رای بود. پس از استان تهران، مسعود پزشکیان بیشترین رشد رای را در استان‌های آذربایجان شرقی و خراسان رضوی نسبت به دور اول انتخابات داشت.

سعید جلیلی نیز بیشترین رشد رای را در پس از تهران در استان‌های خراسان رضوی و کرمان نسبت به دور اول انتخابات چهاردهم داشت.

مقایسه_آرای_نهایی_پزشکیان_و_جلیلی_به_تفکیک_هر

درصد مشارکت نهایی استان‌های قم و کردستان اعلام نشده است.

بیشترین و کمترین مشارکت متعلق به کدام استان بود؟

آرای هر دو نامزد دور دوم انتخابات نسبت به دور اول افزایش داشت. درصد مشارکت هر استان و همچنین درصد مشارکت کل نیز در مرحله دوم نسبت به مرحله اول بیشتر شد. مشارکت مردم در انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری از ۳۹٫۹ درصد در مرحله اول به ۴۹٫۷۵ درصد در مرحله دوم افزایش پیدا کرد.

بیشترین میزان مشارکت در دور دوم انتخابات متعلق به استان خراسان جنوبی با نرخ مشارکت ۷۰٫۸ درصدی است. این استان در دور نخست نیز بیشترین نرخ مشارکت را با ۶۴٫۱۵ درصد به ثبت رسانده بود.

از طرفی استان کردستان نیز با نرخ ۲۹٫۲۴ درصد، کمترین میزان مشارکت را به ثبت رساند. این استان در دور نخست نیز با ۲۳ درصد مشارکت، کمترین میزان مشارکت را داشت.

بیشترین افزایش نرخ مشارکت در دور دوم انتخابات نسبت به دور اول نیز متعلق به استان آذربایجان شرقی است. این استان که در دور اول، مشارکتی ۴۴ درصدی را به ثبت رسانده بود، با رشد ۱۸٫۲۲ درصدی در دور دوم، به مشارکت ۶۲٫۲۲ درصد رسید.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=148345

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});