جعفر ساعی نیا- یکی از روشهای پیشبینی قیمتها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس، پایگاه خبری یازاکو در گزارش هفتگی خود، روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان را بررسی کرده است. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمتها براساس شواهد موجود پیشبینی شدهاند.
بازار سهام/ اخبار مثبت محرک اصلی بازار سهام
بازار سهام طی پنج روز کاری هفته گذشته با افزایش ۷.۱۷ درصدی شاخص کل بورس، مواجه بود. در پایان معاملات هفته گذشته یعنی ۳۰ آبان ۱۴۰۳، شاخص کل بورس تهران روی عدد ۲ میلیون و ۲۵۷ هزار واحدی بود و در پایان معاملات این هفته یعنی چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ شاخص کل بورس تهران روی عدد ۲ میلیون و ۴۲۶ هزار واحدی بود و در پایان این هفته با حدود ۷.۴ درصد رشد روبه رو شد.
همچنین شاخص کل هم وزن چهارشنبه هفته گذشته یعنی ۳۰ آبان ۱۴۰۳ عدد ۷۱۹ هزار و ۸۵۷ واحدی را به خود دید و در پایان این هفته نیز به عدد ۷۶۶ هزار و ۸۶۴ واحدی رسید و در مجموع حدود ۶.۵ درصد بازدهی داشت.
بازار سهام در هفته گذشته تحت تاثیر اخبار مثبت از جمله افزایش سرمایه شرکت ایرانخودرو قرار گرفت و با وضعیت خوبی هفته را سپری کرد.
گفتنی است، هفته گذشته، ارزش معاملات خرد رشد قابل توجهای را به ثبت رساند و توانست رکورد ۱۶ همت را بعد از گذشت ۱۸ ماه مجددا به ثبت رساند. همچنین میزان ارزش معاملات در هفته اول آذر ماه نسبت به روزهای قبلی، نسبتا بهترعمل کرد در حوالی ۱۰ همت قرار گرفته بود. کارشناسان و تحلیلگران برای روز شنبه ۱۰ آذر بازار را متعادل و نوسانی پیشبینی میکنند.
بازار ارز/ نوسان رو به بالای قیمت دلار
بازار آزاد که در پایان هفته گذشته و پس از تصویب قطعنامه تروئیکای اروپایی شاهد نوسان مثبت قیمتها بود، در اوایل این هفته دچار افت قیمت شد اما در پایان هفته به قیمت ۷۰ هزار تومان رسید.
در روز سهشنبه، قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد در بازار به ۶۹ هزار و ۷۵۰ تومان رسید، اما در روز چهارشنبه با کاهش ۱۰۰ تومانی، به ۶۹ هزار و ۶۵۰ تومان معامله شد. با این حال، روز پنجشنبه قیمت دلار برخلاف انتظارات به کانال ۷۰ هزار تومان وارد شد.
مذاکرات میان ایران و کشورهای اروپایی، شامل بریتانیا، آلمان و فرانسه، پس از دو سال وقفه دوباره آغاز شده است. مقامات وزارت امور خارجه کشور این خبر را تأیید کردهاند و محور مذاکرات شامل مسائل هستهای و منطقهای خواهد بود. برخی از فعالان بازار معتقدند که دستیابی به توافقی که منجر به رفع تحریمها و بهبود شرایط تجارت خارجی شود، تأثیری بیشتر از آتشبس در مرز لبنان بر بازار ارز خواهد داشت. در روزهای اخیر، مقامات عالیرتبه کشور به دفعات از تلاشها برای کاهش تحریمهای اقتصادی سخن گفتهاند. به همین خاطر، برای تحلیل آینده بازار ارز، نیاز به صبر برای دریافت نخستین اخبار از این مذاکرات است.
بازار سکه و طلا/ نوسانات افزایشی سکه و طلا
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران با اشاره به نوسانات یک هفته اخیر بازار سکه و طلا، بازار این هفته را افزایشی تحلیل و تاکید کرد که علیرغم نوسانات افزایشی اما آرامش بازار به هم نخورد.
نادر بذرافشان، در رابطه با وضعیت یک هفته اخیر بازار سکه و طلا اظهار کرد: هفتهای که گذشت نوسانات افزایشی و کاهشی در بازار وجود داشت اما بیشتر نوسانات افزایشی را شاهد بودیم. رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران ادامه داد: در بازارهای جهانی در مجموع ۲۶ دلار افزایش را در طول هفته داشتیم و هر اونس جهانی طلا در آخرین قیمت ۲۶۴۷ دلار بوده است. وی افزود: در بازار داخلی هم در مجموع روند افزایشی را طی کردیم؛ بگونهای که هر گرم طلای ۱۸ عیار در روز گذشته (پنجشنبه) در مجموع با ۲۷ هزار تومان افزایش به چهار میلیون و ۵۰۲ هزار تومان رسید.
بذرافشان در رابطه با وضعیت بازار سکه طی یک هفته اخیر نیز گفت: در بازار سکه نیز در مجموع نوسان افزایشی وجود داشت. سکه تمام طرح جدید با ٣٠٠ هزار تومان افزایش آخرین قیمت ۵۱ و ۵۰۰ بود و سکه تمام طرح قدیم با ۲۰۰ هزار تومان افزایش ۴٩ میلیون و ۴٠٠ هزار تومان بود. نیم سکه ۵۰ هزار تومان افزایش قیمت داشتت و به ۲۶ میلیون و ۶۵٠ هزار تومان افزایش یافت. ربع سکه نیز ١٠٠ تومان رشد بها را تجربه کرد و به ۱۶ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان رسید. سکههای یک گرمی بانک مرکزی در طول هفته ١٠٠ هزار تومان افزایش قیمت داشت و در آخرین معاملات هشت میلیون تومان داد و ستد شد.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران خاطرنشان کرد: حباب سکه در مجموع طی هفته در مجموع ۱۵۰ هزار تومان افزایش داشت که در حال حاضر هفت میلیون و ۶٠٠ هزار تومان است. وی تصریح کرد: همانطور که اشاره شد، بازار این هفته بیشتر نوسان افزایشی داشت اما شرایط بازار بسیار آرام و به دور از تقاضای کاذب بود و بازار روال عادی خود را طی کرد.
بازار طلای جهانی/ طلا در سراشیبی سقوط
طلای جهانی روز جمعه (۲۲ نوامبر) ثابت معامله شد و در آستانه سقوط هفتگی بود زیرا بازارها در انتظار دادههای کلیدی اقتصادی ایالاتمتحده بودند که انتظار میرود چشمانداز سیاست پولی فدرال رزرو را شکل دهد و بر تقاضای شمش تاثیر بگذارد.
به گزارش ایسنا، بهای هر اونس طلا با ۰.۱ درصد کاهش به ۲۶۳۷ دلار و ۷۱ سنت رسید. طلا تاکنون در این هفته نزدیک به ۳ درصد کاهش داشته است. قیمت طلای آمریکا با ۰.۱ درصد کاهش به ۲۶۳۶ دلار و ۸۰ سنت رسید.
دادههای کلیدی ایالاتمتحده شامل فرصتهای شغلی و گزارش اشتغال است که همگی میتوانند بینشی در مورد مسیر کاهش نرخ بهره فدرال رزرو ارائه دهند. معاملات با تعطیلی بازارهای ایالاتمتحده در روز پنجشنبه به دلیل تعطیلات شکرگزاری ضعیف بود.
در همین حال، دادههای روز چهارشنبه نشان داد که به نظر میرسد پیشرفت در کاهش تورم ایالاتمتحده در ماههای گذشته متوقف شده است که نشان میدهد فدرال رزرو ممکن است با احتیاط کاهشهای بیشتر را ادامه دهد.
بر اساس ابزار FedWatch، بازارها در حال حاضر ۶۲.۸ درصد احتمال کاهش ۲۵ امتیازی توسط فدرال رزرو در ماه دسامبر را دارند. طلا اغلب به عنوان یک سرمایهگذاری امن در طول دورههای بی ثباتی اقتصادی یا ژئوپلیتیکی از جمله جنگهای تجاری در نظر گرفته میشود.
طبق گزارش رویترز، در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس نقره با ۰.۱ درصد کاهش به ۳۰.۲۳ دلار رسید، پلاتین ۰.۱ درصد افزایش یافت و به ۹۳۲.۵۵ دلار رسید و پالادیوم در ۹۷۵.۶۸ دلار ثابت ماند.
قیمت نفت/ دوراهی قیمت نفت
با کندی رشد تقاضای چین برای نفت و افزایش عرضه در آمریکا، نمایندگان اوپک پلاس میگویند تولیدکنندگان این گروه بار دیگر درباره تعویق برنامه افزایش تولید به مدت چند ماه دیگر، گفتگو میکنند.
اما اگر اوپک پلاس بخواهد از اشباع عرضه جلوگیری کند، ممکن است لازم باشد اقدامات بیشتری انجام دهد. آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی کرده که حتی اگر اوپک پلاس افزایش عرضه برنامهریزی شده را به طور کامل لغو کند، بازارهای جهانی نفت در سال آینده، با مازاد عرضه مواجه خواهند شد.
شرکتهای مالی «سیتی» و «جی پی مورگان چیس اند کو» پیشبینی کردند مازاد عرضه در سال آینده، قیمت نفت را به ۶۰ دلار در هر بشکه میرساند و اگر اوپک پلاس، شیرهای نفت خود را باز کند، احتمال ریزش بیشتر قیمت وجود دارد.
یک ریزش دیگر، به معنای درد مالی برای سعودیها است که مجبور شده اند هزینههای پیشبینی شده برای برنامههای تحول اقتصادی را کاهش دهند؛ و این وضعیت، تازه قبل از بازگشت ترامپ به قدرت است که وعده داده است تولید نفت آمریکا را تقویت کند و اقدامات تنبیهی علیه چین اعمال کند.
طبق بیانیههای سه کشور عربستان، روسیه و عراق، شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، روز سه شنبه، با الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه و محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، در بغداد دیدار و درباره ثبات بازار نفت گفتگو کردند. نشست وزیران اوپک پلاس در اول دسامبر به صورت آنلاین برگزار خواهد شد.
وقتی اوپک و شرکایش شش ماه قبل دیدار کردند، اوضاع کاملا متفاوت بود. این گروه با این اطمینان که افزایش مصرف نفت در دوران پساکرونا ادامه خواهد یافت، نقشه راهی را برای احیای تولید متوقف شده از سال ۲۰۲۲ رونمایی کرد و بر بازگشت تدریجی ۲.۲ میلیون بشکه در روز از اکتبر تاکید کرد.