یازاکو، جعفر ساعی نیا_ یکی از روشهای پیشبینی قیمتها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس، پایگاه خبری یازاکو در گزارش هفتگی خود، روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان را بررسی کرده است. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمتها براساس شواهد موجود پیشبینی شدهاند.
فهرست
بازار سهام/ بورس کام سهامداران را شیرین کرد
تالار شیشهای معاملات در هفتهای که گذشت معاملات نسبتا پررونقی را پشت سر گذاشت و توانست بازدهی مطلوبی را ثبت کند.
شاخص کل بورس تهران چهارشنبه هفته گذشته روی عدد ۲ میلیون و ۷۸۸ هزار واحدی بود و در پایان معاملات این هفته نیز عدد ۲ میلیون و ۹۴۴ هزار واحدی را دید و در مجموع بازدهی ۵.۶ درصدی را ثبت کرد که عدد این نوع رکوردشکنی در نوع خود داشته است.
همچنین شاخص کل هم وزن نیز هفته گذشته عدد ۸۵۲ هزار و ۳۹۷ واحدی را به خود دید و در پایان معاملات این هفته نیز عدد ۹۱۷ هزار و ۳۵۶ واحدی را به خود دید و در مجموع بازدهی ۷.۶ درصدی را ثبت کرد که از اردیبهشت ماه تا کنون یک رکوردشکنی به حساب میآید.
نوید رجایی، کارشناس بازار سرمایه گفت: «در هفتههای گذشته شاهد یک جابجایی قابل توجه در بازار بودیم. پس از هفتهها تمرکز بر سهام شاخصساز، اخیراً پول به سمت سهام کوچک و متوسط متمایل شده است. این موضوع منجر به ایجاد یک روند سینوسی در شاخص کل شده، اما در عین حال شاهد رشد مثبت در سهام کوچک و متوسط بودهایم.»
وی توضیح داد: «در حال حاضر، وضعیت بازار بسیار پویا و مثبت به نظر میرسد. این جابجایی نقدینگی نشان از پتانسیل بالای سهام کوچک و متوسط دارد و میتواند فرصتهای مناسبی برای سرمایهگذاران ایجاد کند. به طور کلی، بازار در وضعیت خوبی قرار دارد.»
این کارشناس بازار سهام اظهار کرد: «در این هفته گروه خودرویی به عنوان پیشتاز صعود بازار عمل کرده است. به نظر میرسد تا زمانی که قیمت فولاد زیر ۶۳۰ تومان باقی بماند، این روند صعودی در گروه خودرویی ادامه داشته باشد. پس از آن، انتظار داریم که نوبت به صعود سهام شاخصساز برسد.»
بازار ارز/ نوسانات محدود بازار ارز
نرخ ارز در هفته سوم دیماه در حالی قیمت خورد که بازار ارز با نوسانات محدود درگیر انتظارات مبهم است. دلار در بازار مبادلهای در محدوده ۸۱ هزار تومان قیمتگذاری شد و یورو نیز در محدوده ۸۴ هزار تومان قرار گرفت. این قیمتها نشان میدهد که سیاستهای کنترلی بانک مرکزی توانسته است مانع از جهشهای بزرگ در نرخ ارز شود؛ اما همچنان فشارهای تقاضا و عوامل روانی در بازار پابرجا است.
بازار ارز ایران این روزها درگیر تضاد میان عرضه و تقاضا است. از یک سو، سیاستگذار با مداخلات هدفمند و تزریق ارز تلاش میکند نرخها را کنترل کند؛ از سوی دیگر، تقاضای سفتهبازی همچنان نقش مهمی در بازار ایفا میکند.
برخی تحلیلگران معتقدند که دلار به دلیل محدودیتهای ارزی و فشارهای بینالمللی همچنان پتانسیل عبور از محدودههای فعلی را دارد. در مقابل، عرضه ارز در بازار توسط بانک مرکزی و استفاده از ارزهای با منشا خارجی، تا حدودی به کاهش فشارها کمک کرده است.
در بازار تهران، قیمت دلار در نیمه پایینی کریدور هشتم نوسان داشت و معاملات خود را بدون تغییر جدی نسبت به روزهای قبل آغاز کرد. این روند نشان میدهد که بانک مرکزی همچنان با تزریق ارز سعی دارد نوسانات را در محدوده مشخصی نگه دارد.
بازار سکه و طلا/ تعادل نسبی سکه و طلا
پنجشنبه، آخرین روز معاملاتی هفته سوم دیماه قیمتها در بازار سکه و طلا بدین شکل معامله گردید؛
قیمت سکه امامی به ۵۶,۵۰۰,۰۰۰ (پنجاه و شش میلیون و پانصد هزار) تومان رسید که نسبت به روز قبل، افزایش ۰.۵۳ درصدی داشته است.
هر اونس طلا، به ۲,۶۷۲ (دو هزار و ششصد و هفتاد و دو) دلار رسید که نسبت به روز قبل، افزایش ۰.۲۹ درصدی داشته است.
قیمت طلا افزایش یافت و هر گرم طلا ۱۸ عیار، به ۵,۲۸۷,۷۰۰ (پنج میلیون و دویست و هشتاد و هفت هزار و هفتصد ) تومان رسید که نسبت به روز قبل ، افزایش ۰.۴۸ درصدی داشته است.
همچنین هر مثقال طلا ۱۸ عیار با افزایش ۰.۴۸ درصدی نسبت به روز قبل ، ۲۲,۹۰۵,۰۰۰ (بیست و دو میلیون و نهصد و پنج هزار) تومان معامله شد.
قیمت سکه امامی به ۵۶.۵۰۰.۰۰۰ (پنجاه و شش میلیون و پانصد هزار) تومان رسید که نسبت به روز قبل ، افزایش ۰.۵۳ درصدی داشته است.
نیم سکه، به ۳۱,۵۰۰,۰۰۰ (سی و یک میلیون و پانصد هزار) تومان رسید که نسبت به روز قبل ، افزایش ۰.۳۱ درصدی داشته است.
همچنین ربع سکه با افزایش ۰.۵۶ درصدی نسبت به روز قبل ، ۱۷,۸۰۰,۰۰۰ (هفده میلیون و هشتصد هزار) تومان معامله شد.
اگر قیمتهای جهانی طلا و ارز با همین منوال در نوسان باشد، احتمال آن میرود که در روزهای آتی نیز در بازار ایران شاهد نوسانات محدود باشیم.
همچنین شرایط اقتصادی و سیاسی کشور به ثبات بازار کمک شایانی کرده و تورم انتظاری نیز فعلا در این بازار شکل نگرفته است، اما بعضی تحلیلگران هشدار میدهند که وضعیت حاضر ممکن است دوام چندانی نداشته باشد.
بازار طلای جهانی/ افزایش قیمت طلای جهانی
قیمت طلا در روز جمعه به بالاترین رقم طی ۴ هفته گذشته رسیده و بهترین عملکرد هفتگی خود را از اواسط نوامبر ثبت کردهاست. سرمایهگذاران منتظر اطلاعات اشتغال آمریکا هستند تا سیاست فدرال رزرو در مورد نرخ بهره در سال جاری میلادی را تخمین بزنند.
قیمت هر اونس طلا روز جمعه با ۰.۲۴ درصد افزایش به ۲۶۷۳ دلار و ۶۰ سنت رسید. قیمت معاملات آتی طلا در بازار کامکس نیویورک هم با یک افزایش ۰.۲۳ درصدی به ۲۶۹۷ دلار رسیده است.
سرمایهگذاران منتظر گزارش لیست حقوقبگیران بخش غیر کشاورزی آمریکا هستند که قرار است امروز منتشر شود. انتظار میرود این لیست ۱۶۰ هزار نفر در ماه دسامبر افزایش یافته باشد.
پیشبینی میشود سیاست دونالد ترامپ، رئیس جمهور آینده آمریکا در مورد نرخ عوارض از دلار حمایت کرده و قیمت طلا در کوتاهمدت پایین بیاورد. احتمالا ۲۶۵۰ دلار سطح بعدی قیمت طلا خواهد بود.
بازار نفت/ افزایش قیمت نفت در پی تحریم روسیه
قیمت نفت در آخرین قیمتگذاری، با سه درصد افزایش، به بالاترین میزان در سه ماه اخیر رسید. تاجران آماده اختلال در عرضه نفت بهدنبال تحریمهای گسترده آمریکا علیه نفت و گاز روسیه هستند.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا تحریمهای جدیدی را علیه تولیدکنندگان نفت، تانکرها، واسطهها، بازرگانان و بنادر روسیه با هدف ضربه زدن به هر مرحله از زنجیره تولید و توزیع نفت این کشور اعمال کرد.
قیمت نفت برنت با دو دلار و ۸۴ سنت معادل ۳.۷ درصد افزایش یافت و با قیمت ۷۹ دلار و ۷۶ سنت رسید. نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز با دو دلار و ۶۵ سنت معادل ۳.۶ درصد با قیمت ۷۶ دلار و ۵۷ سنت مبادله شد.
طبق گفته برخی منابع فعال در تجارت نفت روسیه و منابع پالایشگاهی هند، این تحریمها صادرات نفت روسیه به خریداران اصلی آن یعنی هند و چین را بهشدت مختل خواهد کرد.
تحلیلگران عقیده دارند این تحریمها حجم صادرات نفت روسیه را کاهش داده و قیمت آن را بالاتر میبرد.
زمانبندی اجرای این تحریمها یعنی درست چند روز قبل از آغاز ریاستجمهوری دونالد ترامپ احتمالا باعث میشود ترامپ تحریمها را حفظ کرده و از آنها بهعنوان یک ابزار مذاکره برای رسیدن به قرارداد صلح اوکراین استفاده کند.
سرمای شدید در آمریکا و اروپا تقاضا برای نفت جهت گرمایش را بالا برده و یکی دیگر از عوامل تقویت قیمت نفت بودهاست.
تحلیلگران بانک سرمایهگذاری جیپیمورگان پیشبینی میکنند تقاضای جهانی برای نفت ۱.۶ میلیون بشکه در روز در سه ماهه اول ۲۰۲۵ بهخاطر بالا رفتن تقاضا برای نفت جهت گرمایش افزایش یابد.