به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یازاکو به نقل از حریت مسکو از زمان اعزام نیرو به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ به جمهوری اسلامی به عنوان یک متحد استراتژیک نگاه می کند و مقامات غربی را که هر دو را بازیگران بدخواه در صحنه جهانی می دانند، نگران کرده است.
بر اساس نسخه ای از متن منتشر شده توسط کرملین، دو طرف توافق کردند که به یکدیگر در مقابله با “تهدیدات امنیتی” مشترک کمک کنند.
آنها همچنین توافق کردند که اگر هر یک از طرفین مورد تجاوز قرار گیرد، طرف دیگر “کمک به متجاوز” ارائه نخواهد کرد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و مسعود پزشکیان، همتای ایرانیاش، که با هم در مراسمی در کرملین این توافق را امضا کردند، هر دو از این توافق به عنوان فصل جدیدی در روابط خود استقبال کردند .
پوتین گفت: هدف این سند و توافق پیشرفت، ایجاد شرایط لازم برای توسعه پایدار روسیه و ایران و کل منطقه اوراسیا است.
پزشکیان گفت: این پیمان فصل جدیدی را در روابط ایران و روسیه در همه زمینه ها به ویژه در زمینه همکاری های اقتصادی باز خواهد کرد.
دو طرف توافق کردند “از همکاری تجاری و اقتصادی در همه زمینه ها حمایت کنند”، این نکته کلیدی است چراکه هر دو طرف در مواجهه با تحریم های شدید غرب بر صنعت انرژی خود، تجارت خود را افزایش می دهند.
آنها همچنین موافقت کردند که در زمینه آموزش پرسنل نظامی و همچنین رسمی کردن پهلوگیری کشتیها و کشتیهای جنگی در بنادر یکدیگر همکاری کنند.
این توافق به صراحت به مبادله تسلیحات اشاره نکرده است. به گفته مقامات اوکراینی و غربی، ایران قبلاً پهپادهای خود منفجر شونده “شاهد” را که مسکو در رگبارهای شبانه به سمت اوکراین شلیک می کند، به روسیه داده است.
پزشکیان که پس از امضای معاهده در کرملین در کنار پوتین نشسته بود، خواستار حل و فصل سیاسی برای پایان دادن به مناقشه تقریباً سه ساله شد.
وی گفت: یادآوری می کنم که جنگ راه حل مناسبی برای حل مشکلات نیست و ما از مذاکرات و دستیابی به صلح بین دو کشور روسیه و اوکراین استقبال می کنیم.
مسکو و تهران سال ها بر روی یک معاهده جدید کار می کردند. رابطه قبلی آنها بر اساس سندی در سال ۲۰۰۱ استواربود که آنها به طور دوره ای آن را تمدید کردند.
آنها تاریخ پیچیده ای را به اشتراک می گذارند. ایران و روسیه در قرن ۱۸ و ۱۹ بر سر زمین در قفقاز با هم جنگیدند و اتحاد جماهیر شوروی و بریتانیا در جریان جنگ جهانی دوم حمله مشترکی به ایران را آغاز کردند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، ایجاد روابط با ایران، چین و کره شمالی را به عنوان سنگ بنای سیاست خارجی خود قرار داده است، زیرا او به دنبال به چالش کشیدن آنچه او به عنوان یک “هژمونی جهانی” به رهبری ایالات متحده می نامد است.
تهران همچنین پس از متحمل شدن یک سری از شکستهای سیاست خارجی در سال گذشته، به دنبال روابط نزدیکتر با مسکو بوده است.