به گزارش یازاکو به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، سهند شهبازی، مدیر امور بینالملل اتاق تبریز در ابتدای این نشست به تشریح برخی از مشکلات مطرح شده از سوی اعضا بهخصوص در رابطه با بحث کوتا از تریلیهای حامل شیشه پرداخت و افزود: دریافت «کوتا» باعث شده است، صادرات شیشه از مرز زمینی ایران و ترکیه به سایر کشورها صرفه اقتصادی خود را از دست بدهد و از این بابت در سال ۲۰۲۴ از هر تریلی ایرانی مبلغ ۷ هزار و ۲۰۰ لیر ترکیه دریافت میشد، که احتمالا در سال ۲۰۲۵ شاهد افزایش این مبلغ نیز باشیم و همین امر قدرت رقابتی صادرکنندگان شیشه ایرانی را کاهش داده است. بنابراین پیشنهاد میشود، وزارت امور خارجه پیگیر حذف کوتا باشد.
وی، بحث دریافت ۲۰ درصد ارزش افزوده از شیشه صادراتی ایران را از دیگر قوانین ترکیه برای تجار عنوان کرد و گفت: کشورهایی مانند روسیه و چین که عضو سازمان تجارت جهانی هستند، تنها دو درصد از بابت ارزش افزوده پرداخت میکنند و در نتیجه توان رقابتی تجار ایرانی در برابر سایر کشورها بهشدت افت میکند.
محمدنقی هنربر؛ رئیس اداره بازرگانی اداره کل صمت استان آذربایجانشرقی، با اشاره به نزدیکی جغرافیایی تبریز و ترکیه، وجود مشابهت از نظر جمعیتی و وجود ۵۶۰ کیلومتر مرز مشترک با این کشور گفت: عیلرغم تمام مزیتهای موجود، تجارت استان با این کشور رشد چشمگیری نداشته است.
وی با بیان اینکه روند صادرات استان به این کشور در سال گذشته نزولی بود، افزود: خوشبختانه در سال جاری وضعیت بهتر شده است.
هنربر با تاکید بر وجود چندین تفاهنامه همکاری مشترک با کشور ترکیه گفت: متاسفانه تمامی این تفاهنامهها روی زمین مانده و عملی نشده است، که از آن جمله میتوان به تاسیس شهرک صنعتی مشترک یا تاسیس شرکت حمل و نقل مشترک اشاره کرد که اگر اجرایی میشدند، بسیاری از مشکلات موجود از بین میرفت.
رحیم روایی؛ نماینده معاونت اقتصادی استانداری آذربایجانشرقی گفت: بسیاری از فعالیتهای تجاری استان ما و کشور ترکیه همپوشانی دارد و هر دو در زمینه محصولات شیمیایی، فولاد، خودرو و ماشینسازی، صنایع الکترونیکی، لوازم خانگی، محصولات کشاورزی و نساجی دارای مزیت تجاری هستیم و همین امر، تجارت با این کشور را مشکل میکند.
وی با بیان اینکه کشور ترکیه در حال حاضر شریک تجاری کشورهای آمریکا، انگلستان، آلمان، رومانی و عراق محسوب میشود و برای تجارت با این کشور باید برنامه مدون و اصولی وجود داشته باشد، در غیر این صورت توسعه مبادلات تجاری با این کشور غیر ممکن است.
حامی، نماینده نمایندگی وزارت امور خارجه در تبریز نیز با ارائه توضیحاتی در خصوص مساله باک پر، اعلام کرد که مقرر شده است در تاریخ ۸ بهمن سالجاری مذاکرات رسمی میان دو کشور در ترکیه انجام شود تا نتیجه نهایی این مساله نیز مشخص گردد.
باباپور، نماینده گمرک تبریز نیز از عدم رعایت کنوانسیون کارنهتیر در گمرک ترکیه ابراز ناخرسندی کرد و گفت: علیرغم اینکه محصولات دارای مهر کارنهتیر، باید بدون قید و شرط در گمرک پذیرفته شده و به جز در موارد خاص، پلمپ فک نشود، اما در عمل پلمپ بسیاری از محصولات در گمرک ترکیه باز شده و باعث اتلاف هزینه و وقت تجار ایرانی میشود.
وی از تجار خواست تا برای جلوگیری از جریمه در گمرک ترکیه، اجازه تجاوز وزن بار را به بیش از ۲۴ تن ندهند، چرا که در صورتی که وزن بار از ۲۴ تن بیشتر باشد، ۱۱ هزار لیر جریمه خواهند شد.