به گزارش پایگاه خبری یازاکو، حفاظت از اراضی ملی و منابع طبیعی از اهمیت ویژهای برخوردار است. این اقدام به حفظ تنوع زیستی کمک میکند و اکوسیستمها را پایدار نگه میدارد. با عنایت به اینکه این اراضی محل زندگی گونههای مختلف گیاهی و جانوری هستند، حمایت از آنها و جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز در این مناطق به حفظ تعادل محیط زیست کمک میکند.
همچنین، منابع طبیعی مانند آب، خاک و معادن، برای تأمین نیازهای انسانی ضروریاند. تجاوز و آلودگی این منابع میتواند به بروز بحرانهای محیطی و اقتصادی منجر شود. حفاظت از این منابع، ضمن تأمین امنیت غذایی و منابع آب شرب، باعث بهبود کیفیت زندگی و سلامت جامعه میشود. در نهایت، حفظ اراضی ملی نشانهای از احترام به میراث طبیعی و فرهنگی کشورهاست.
در ایران نیز قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع در تاریخ ۲۰ تیر ماه ۱۳۴۶ تصویب و ابلاغ شد. این قانون اصلاحات و الحاقات متعددی در سالهای بعد داشته و آخرین اصلاحات و الحاقات آن در سال ۱۳۹۹ انجام شده است.بر اساس قانون هر شخص حقیقی و یا حقوقی که به صورت عمدی و سهوی در عرصه اراضی ملی دخل و تصرفی ایجاد کند مستوجب برخورد قانونی خواهد بود.
فهرست
تاکید ریاست قوه قضاییه بر رفع تصرف از اراضی ملی و منابع طبیعی
حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه طی سخنانی در نشست مشترک قوه قضاییه با وزارت جهاد کشاورزی گفت: چنانچه در امر حفاظت و صیانت از منابع طبیعی، اراضی ملی و محیط زیست اهتمام و تلاش بیشتری مصروف میشد امروز با بسیاری از مسائل و مشکلات نظیر فرسایش خاک و زمین و خشکسالی مواجه نبودیم.
وی افزود: باید تدابیر ویژهای اتخاذ شود که از تصرف منابع طبیعی و اراضی ملی پیشگیری شود و چنانچه زمینی از اراضی ملی یا منابع طبیعی تصرف شد، در اولین زمان ممکن نسبت به جلوگیری و رفع تصرف از آن اقدام عاجل صورت گیرد.
اقدامات دادگستری آذربایجان شرقی در صیانت از اراضی ملی و منابع طبیعی
دادگستری استان آذربایجان شرقی نیز بر اساس قانون و در راستای احیای حقوق عامه و صیانت از داراییهای ملی با همکاری دستگاههای ذیربط تلاش کرده تا اراضی ملی را از محاصره زمینخواران خارج کند و ضمن حفاظت از حیات و ارزش این اراضی، دست متخلفان و متصرفان به آنها را کوتاه کند.
موسی خلیلالهی رئیس کل دادگستری استان آذربایجان شرقی در این رابطه و در گفتوگو با میزان اظهار کرد: بر اساس دستورات ریاست قوه قضاییه و تاکیدات سند تحول و تعالی قوه قضاییه مبنی بر صیانت از بیتالمال، پیشگیری از تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی قبل از ساخت و ساز غیرمجاز و رفع تصرفات فوری و اجرای احکام قطعی پروندههای ادارات دولتی در حوزه اراضی ملی و منابع طبیعی در دادگستری استان در دستور کار قرار دارد.
شناسایی ۳۲۰۰ مورد تغییر کاربری غیرمجاز در آذربایجان شرقی
وی افزود: در همین راستا در ۹ ماهه سال جاری با همکاری مدیریت امور ارضی اداره کل جهاد کشاورزی استان ۳ هزار و ۲۰۰ مورد تغییر کاربری غیرمجاز در استان شناسایی شد. مساحت این اراضی که سودجویان قصد تغییر کاربری در آنها را داشتند ۱۰۸ هکتار بود.
رئیس کل دادگستری استان آذربایجان شرقی یادآور شد: همچنین از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه به استناد تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون مقابله با تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی هزار و ۲۱ مورد قلع و قمع و تخریب مستحدثات غیرمجاز در ۲۱ هکتار از اراضی استان انجام شد.
وی افزود: در همین راستا ۸۳ مورد قلع و قمع به استناد احکام صادره قبلی انجام شد که شامل بیش از ۱۰ هزار مترمربع از اراضی زراعی و باغی استان میشد.
۸۰۷ هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی استان رفع تصرف شد
خلیل الهی در تشریح اقدامات دادگستری استان در زمینه رفع تصرف اراضی ملی و منابع طبیعی نیز گفت: در ۹ ماهه سال جاری با پیگیریهای دستگاه قضایی استان ۸۰۷ هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی استان به ارزش ۹۲۴ میلیارد تومان رفع تصرف و خلع ید شد.
وی خاطر نشان کرد: در حوزه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان نیز در ۹ ماهه سال جاری هزار و ۵۲ پرونده مربوط به تخریب ساخت و ساز و رفع تصرف اراضی ملی در دادگستری استان تشکیل شده است.
رئیس کل دادگستری استان آذربایجان شرقی تصریح کرد: در همین راستا ۷۶۷ هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی در استان خلع ید شد که ارزش این اراضی ۶۲۶ میلیارد تومان بود.
وی افزود: در حوزه اداره کل راه و شهرسازی نیزدر ۹ ماهه سال جاری ۵۸ فقره در زمینه رفع تصرفات فوری در دادگستری استان تشکیل شد. در این رابطه نیز ۳۰۴ هزار متر مربع از اراضی به ارزش ۱۸۷ میلیارد تومان رفع تصرف شد.
تشکیل ۲۲ پرونده اجرای احکام قطعی له دولت در دادگستری استان
خلیلالهی در ادامه از تشکیل ۲۲ پرونده اجرای احکام قطعی له دولت در دادگستری استان و در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: با پیگیری این پروندهها نیز ۹۶ متر مربع از اراضی ملی و منابع طبیعی در استان رفع تصرف شد. ارزش ریالی این اراضی حدود ۱۱۱ میلیارد تومان بود.
رئیس کل دادگستری استان ساماندهی اراضی واقع در حاشیه رودخانه ارس با اولویت حفظ اراضی ملی و منابع طبیعی و حفظ حقوق بیتالمال و با لحاظ مسائل زیست محیطی را ضروری دانست و گفت: با اقدامات قاطع قضایی در ۹ ماهه سال ۱۴۰۳ بیش از ۴ کیلومتر از اراضی حاشیه رودخانههای استان آزادسازی و رفع تصرف شد.
وی ادامه داد: در این راستا همچنین ۱۲۷ هکتار از اراضی رودخانههای استان اعاده به وضع سابق شد.
۱۵۹۰ حلقه چاه غیرمجاز در آذربایجان شرقی پر و مسدود شد
خلیلالهی در ادامه توجه به حفظ منابع آبی و جلوگیری از تشدید بحران کمآبی را مورد تاکید و توجه قرار داد و خاطر نشان کرد: به منظور جلوگیری از برداشت بیرویه از منابع آبی استان در ۹ ماهه سال جاری و با اقدام به موقع از حفر ۱۳۴ حلقه چاه غیرمجاز در استان جلوگیری شد. در این رابطه ۱۲۲ دستگاه حفاری نیز توقیف شد.
وی عنوان کرد: همچنین در ۹ ماهه سال جاری هزار و ۵۹۰ حلقه چاه غیرمجاز در استان پر و مسدود شد.