یازاکو، محمد فرج پور باسمنجی – ۱/ تحقیقات اخیر زبان شناسان در ایران نشان میدهد از هفت هزار زبان زنده در دنیا که وجود دارد شصت و نه زبان آن در ایران است و نزدیک به بیست زبان از آنهادر معرض نابودی کامل قرار دارند و دلیل این هم والدین و جامعه ای ست که بی توجه به زبان مادری خود است.زبان مادری در واقع انتقال دهنده اولیه احساسات و اندوخته های والدین که معمولا از داشته های تمدنی و فرهنگی آبا و اجداد خود به ارث رسیده به فرزندان است.در ایران بر اساس مستند منتشر شده در گذشته ۵۳ درصد دانش آموزان به زبانهای محلی و اقوام و۴۷ درصد به زبان فارسی تکلم می کنند .و زبانهای فارسی ،ترکی و عربی دارای دستور زبان کامل و شاهکارهای ادبی فراوانی در ایران دارند.زبان رسمی کشور ما فارسی و مورد احترام همه اقوام و ملل و زبان میانجی است.و طبق اصل ۱۵ اساسی کتابت و تکلم و آموزش به همه زبان ها در ایران آزاد است.
۲/ ما دیگر زبان اوستایی نداریم چون دیگر کودکی نیست که به آن تکلم کند و وقتی این اتفاق می افتد و والدینی نیست که به کودک خود زبان مادریش را آموزش بدهد، آن زبان دیگر مرده است و زبان که بمیرد فرهنگ را با خود می برد چرا که بسیاری از واژه ها فرهنگ ساز و مشخصه فرهنگی در وجود خود دارند. واژه هایی که مختص آن زبان بوده و معادل آنها را در هیچ زبان دیگری نمی توان یافت.(پالیزیان،زبان شناس)
در دیوان حیدربابا بعضی از مصرع ها و ابیات زبان ترکی آمده که مترجمان به زبان فارسی با ۶ مفهوم جداگانه و نزدیک بهم آنرا ترجمه کرده اند.
۳/زبان عربی کامل ترین زبان جهان
تحقیقات متخصصان زبان فرانسوی نشان می دهد که از نظر استفهام، مفاهیم نگارشی و نکات دستوری و فصاحت رتبه یک زبان های دنیا را عربی به خود اختصاص داده است. این زبان در کشورهای آسیایی و خاورمیانه به عنوان زبان رسمی مسلمانان شناخته می شود و تعداد متکلمان این زبان به نسبت جمعیت بالای عرب ها خیلی بالا است. و خداوند متعال نیز در تعدادی از آیات مبارک به فصیح بودن زبان عربی و نازل شدن کتاب الهی به زبان عربی برای جهانیان اشاره دارد.
زبان عربی علاوه بر ویژگی های بالا قابلیت اعراب گذاری نیز دارد. این که زبان عربی را کامل ترین زبان دنیا می دانند. فقط به دلیل نزول قرآن به این زبان نیست، بلکه تمام ویژگی های گفته شده دست به دست هم داده و این زبان به عنوان کامل ترین زبان شناخته شده است. البته لازم به ذکر است که بدانید این ویژگی ها به درجه سختی این زبان نیز می افزاید تا جایی که زبان عربی نیز یکی از زبان های سخت دنیا نیز محسوب میشود.
۴/خداوند متعال تعدد زبانها و شکل و شمایل متنوع و مختلف شکل و مختلف لهجه و زبان بودن انسان ها را از نشانه های قدرت لایزال خود می داند و در سوره روم میفرماید.
《وَمِنْ آیَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافُ أَلْسِنَتِکُمْ وَأَلْوَانِکُمْ إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِلْعَالِمِینَ ﴿۲۲﴾انصاریان: و از نشانه های [قدرت و ربوبیت] او آفرینش آسمان ها وزمین و اختلاف و گوناگونی زبان ها و رنگ های شماست؛ بی تردید در این [واقعیات] نشانه هایی است برای دانایان،》
۵/در رتبه بندی ۷ هزار زبان زنده جهان در جمعیت و تعداد تکلم چینی است ولی زبان سیاسی ،تجاری جهان که در همه کشورها در محافل رسمی و دیپلماتیک و بین ملل اهمیت دارد و زبان دوم در اکثر کشورها محسوب می شود
و یا در نهادهای بینالمللی و علمی و دانشگاهها رایج است زبان انگلیسی است که علت اصلی آن تسلط امپراطوری بریتانیا بر بخش وسیعی از جهان که غروب آفتاب در گستره مستعمره ای اش معنانداشت جهانی شده است.
●۶/یونسکو سازمان علمی،فرهنگی و تربیتی ملل متحد که مقر آن در پاریس است تعداد زبانها را بیش از ۷۰۰۰ زبان برآورده می کند.جالب اینکه یونسکو هم زبان عربی را کاملترین زبان دنیا قلمداد می کند.و جالب تر اینکه یونسکو هم نگاه به حفظ و احترام به زبانها و گویش ها و لهجه های جهان را مثل کلام مجید تایید می کند. و بر حفظ و آموزش آنها تأکید میکند.
۷/یونسکو کامل بودن و تکلم جمعیت کثیر زبانی را در رتبه بندی زبان ها لحاظ کرده که اولین های زبان از نظر تکلم چینی،اسپانیایی و انگلیسی است.
زبان ترکی را در رتبه ۱۳ جهانی حساب می کند و زبان فارسی را با کمتر از ۵۳ میلیون متکلم در جهان در رتبه ۲۵ جهانی قرار داده است.
زبانی ترکی و خانواده های نزدیک به آن همچون استانبولی،اویغور،آذربایجانی و ازبکی را مجموعا ۱۳۰ میلیون برآورد میکند.که زبان چند کشور ترکی و یا شاخه های نزدیک به آن است.
۸/احترام به زبانها ،گویش ها، لهجه ها و خرده فرهنگها و هنجارهای اقوام و همچنین آداب و رسوم و سنن و داشته های فرهنگی و قومی و افتخارات ملل و کشورها باید جدی گرفته شود.
از دیدگاه ادیان الهی و غیر الهی همه انسانها با هم برابرند و انسان بودن و سودمند بودن و دستگیری از انسانها و کاستن از آلام مردم یک اصل مهم و دوری از خشونت و توهین به باورها و اعتقادات به هرنوع ممکن محکوم و مذموم است.
●۹/زبان مادری، زبان زندگی است. ایسنا می نویسد:
مارتین هایدگر یکی از معروفترین فیلسوفان قرن بیستم معتقد است “اگر زبان ملتی از بین برود آن ملت هم از صحنه هستی خارج شده است”، همین یک جمله ارزش و اهمیت زبان بویژه زبان مادری را برای همگان روشن میکند.
این زبان است که فرهنگ، تمدن، شاکله و در نهایت یک ملت را به دنیا نشان میدهد و راه تعامل را باز میکند.
در ارزش و اهمیت زبان مادری همین بس که از نظر یونسکو کسی که نتواند به زبان مادری خود صحبت کند، بخواند و بنویسد بیسواد محسوب میشود، همین اهمیت است که باعث شده یک روز در جهان تحت عنوان زبان مادری اختصاص یابد.