• امروز : افزونه پارسی دیت را نصب کنید
  • برابر با : Monday - 7 April - 2025
0

استفاده غیراقتصادی از آب، مانع توسعه کشاورزی و افزایش تولیدات غذایی است

  • کد خبر : 175871
  • 18 فروردین 1404 - 13:45
استفاده غیراقتصادی از آب، مانع توسعه کشاورزی و افزایش تولیدات غذایی است
یازاکو - عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی گفت: محدودیت منابع آب، نبود برنامه‌ریزی آبیاری و استفاده نامطلوب و غیراقتصادی از آب، از عوامل اصلی محدود کننده توسعۀ کشاورزی و افزایش تولیدات غذایی در ایران هستند.

به گزارش یازاکو، ابوالفضل ناصری اظهارکرد: آب آبیاری یکی از مهم‌ترین عوامل توسعه کشاورزی بوده و همینطور نقش مهمی در مدیریت منابع آبی هر منطقه‌ای ایفا می‌کند.

وی با اشاره به هدف برآورد نیاز آبی گیاهان، خاطرنشان کرد: در حقیقت برآورد نیاز آبی گیاهان به منظور مدیریت و برنامه ریزی آبیاری از ملزومات طراحی بهینه یک سیستم آبیاری و دستیابی به عملکرد مناسب است و کارشناسان در برنامه ریزی آبیاری بیشتر از تعیین تبخیر و تعرق به دنبال تخمین، محاسبه و برآورد تبخیر و تعرق هستند.

ناصری یادآورشد: برنامه ریزی آبیاری به معنی آبیاری کردن گیاه در زمان موردنیاز و به مقدار لازم است، هدف برنامه ریزی آبیاری، مشخص کردن مقدار دقیق آب مورد استفاده در مزرعه و زمان بندی دقیق کاربرد آن است.

وی افزود: برنامه ریزی آبیاری بهینه بر اساس اندازه گیری یا تخمین نگهداشت رطوبت خاک و نیاز آبی گیاه، یکی از بهترین عملیات های مدیریتی برای مدیریت آبیاری بوده و برنامه ریزی آبیاری در مزارع کشاورزی نیازمند تعیین زمان و مقدار آبیاری و یکی از تصمیم گیری های مهمی است که برنامه ریزان واحدهای زراعی با آن روبه رو هستند.

وی با اشاره به هدف برنامه ریزی آبیاری گفت: هدف برنامه‌ریزی آبیاری، مشخص کردن مقدار دقیق آب مورد استفاده در مزرعه و زمان‌بندی دقیق کاربرد آن است که در اکثر روش‌های آبیاری، پایش رطوبت خاک اساسی‌ترین عملی است که انجام می‌شود.

این عضوهیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی یادآورشد: توزیع یکنواخت آب در سراسر مزرعه برای دستیابی به حداکثر منافع از برنامه ریزی و مدیریت آبیاری بسیار مهم است.

وی بر لزوم کاهش هزینه آبیاری در برنامه ریزی آبیاری تاکید کرد و افزود: در برنامه ریزی آبیاری سعی بر آن است که تعداد آبیاری به حداقل برسد و به همین دلیل هزینه آبیاری کم می‌شود.

وی آسیب نرسیدن به گیاه در اثر کم آبی را از امتیازات برنامه ریزی آبیاری دانست و تاکیدکرد: آسیب نرسیدن به گیاه در اثر کم آبی و تولید حداکثر محصول با برنامه ریزی آبیاری به اثبات رسیده است.

عضوهیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی ادامه داد: برنامه ریزی آبیاری بهینه براساس اندازه گیری یا تخمین نگهداشت رطوبت خاک و نیاز آبی گیاه، یکی از بهترین عملیات های مدیریتی برای مدیریت آبیاری است و زارع بدون آگاهی از اینکه چه مقدار آب بکار رفته است نمی تواند آب را برای به حداکثر رساندن راندمان مدیریت کند.

وی ادامه داد: برنامه ریزی آبیاری یک عملیات مدیریتی برای تعیین زمان آبیاری و میزان آب استفاده شده است، به این معنی که هدف برنامه ریزی آبیاری، تعیین مقدار دقیق آب مورد استفاده در مزرعه و زمان بندی منظم کاربرد آن است که اینکار با اندازه گیری نگهداشت رطوبت خاک انجام پذیر می‌شود.

ناصری خاطرنشان کرد: برنامه ریزی آبیاری کشاورز را قادر می‌سازد ضمن برنامه ریزی تناوب آبیاری در میان مزارع مختلف تنش آبی گیاه را به حداقل رسانده و عملکرد را حداکثر کند و با کاهش آبیاری از هزینه های آب و نیروی انسانی کاسته شده و در نتیجه آن حداکثر استفاده از ذخیره رطوبت خاک به عمل می آید.

وی اظهارکرد: از آب ذخیره شده در نتیجه برنامه ریزی آبیاری، می توان در آبیاری گیاهان کم ارزش، که در طول مدت کم آبی نمی توان آبیاری کرد، استفاده کرد که سبب افزایش درآمدهای جانبی می شود.

وی به پیامدهای کاربرد صحیح برنامه‌ریزی آب اشاره کرد و افزود: کاربرد صحیح آب، از پر آبیاری(آبیاری بیشتر از حد مورد نیاز) و کم آبیاری(آبیاری کمتر از حد موردنیاز) جلوگیری می کند و برنامه ریزی آبیاری با تنظیم آبشویی در کنترل مشکلات ناحیه ریشه گیاه موثر است.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=175871

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});