به گزارش یازاکو، علیرضا نوین با اشاره به گزارش کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی مبنی بر انباشت قریب به ۳۵۰ همت اعتبار در حساب دستگاههای اجرایی در پایان سال ۱۴۰۳، اظهار داشت: فقط ۱۹۶ هزار میلیارد تومان از این اعتبارات مربوط به بودجه عمرانی است که بهجای تزریق به پروژهها در حسابها خوابیده است.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و سکو در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه راهکار کنترل نقدینگی، ایجاد رکود نیست و در بلندمدت این روش طرحهای عمرانی را عقیم میکند، خاطرنشان کرد: بر اساس گزارش سازمان برنامه و بودجه آذربایجانشرقی ۶۱ درصد اعتبارات عمرانی در نظر گرفته برای استان در سال ۱۴۰۳ محقق شد و تخصیص یافت. وقتی هزاران میلیارد تومان اعتبار در حساب دستگاههای اجرایی است چرا باید ۳۹ درصد بودجه عمرانی استان را پرداخت نکنند؟!
وی با بیان اینکه برخی پروژههای عمرانی آذربایجانشرقی در سال گذشته بهخاطر عدم تزریق اعتبار پیشرفت مناسبی نداشتند، متذکر شد: عدم تخصیص اعتبار برای این پروژهها با انباشت ۱۹۶ همت بودجه عمرانی در حساب دستگاههای اجرایی همخوانی ندارد. چهکسی پاسخگوی رکود پروژهها و افزایش قیمت تمام شده تکمیل آنها خواهد بود؟!
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی سازمان برنامهوبودجه کشور و وزارتخانههای مرتبط را مسؤول عدم توزیع مناسب اعتبارات دانست و افزود: مدیران اجرایی استان باید نسبت به ناعدالتی در توزیع بودجه معترض شوند. اینکه اردبیل سال گذشته بالای ۹۰ درصد بودجه عمرانی مصوب را محقق نماید و آذربایجانشرقی ۶۱ درصد بودجه عمرانیاش را بتواند اخذ کند، قابل قبول نیست.
نوین با تاکید بر اینکه نباید فقط از رئیس سازمان برنامهوبودجه استان انتظار پیگیری تخصیص اعتبارات آذربایجانشرقی را داشت، عنوان کرد: مسؤولان ارشد آذربایجانشرقی و شخص استاندار همانطور که از رئیسجمهور برای عزل و نصبها اختیار گرفتهاند، برای تخصیص بودجه مصوب و حق قانونی استان با وزرا دست بهیقه شوند و هرکجا لازم شد از ظرفیت نمایندگان مجلس در اعمال ابزارهای نظارتی کمک بگیرند.
وی در پایان بیان داشت: ما اکنون از استانهای همتراز و حتی همجوار در خیلی از مسائل و شاخصها منجمله جذب بودجه عقب افتادهایم و امیدواریم سال جدید با انرژی و انگیزه مضاعف و جلب توجه رئیسجمهور شاهد پویایی و جهش برای جبران گذشته باشیم.