به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یاز اکو به نقل از آذرتاج، این سخنان را حکمت حاجیئو دستیار رئیسجمهور و رئیس اداره امور سیاست خارجی نهاد ریاستجمهوری آذربایجان در پنل مجمع گفتوگوی تهران بیان کرد.
او در این زمینه به اهمیت قالب همکاری «۳+۳» اشاره کرده و با تأکید بر ضرورت افزایش کارایی سازمانهای منطقهای، فعالیت سازمان همکاری اقتصادی، سازمان اکو و سازمان همکاری اسلامی را مورد توجه قرار داد. حاجیئو افزود: ما در چارچوب سازمان همکاری اسلامی نیز با ایران همکاری داریم، زیرا اصل همبستگی اسلامی برای ما اهمیت دارد.
دستیار رئیسجمهور آذربایجان با بیان اینکه آذربایجان و ایران گذشته تاریخی مشترکی دارند، گفت: ما میتوانیم با هم مدلهایی برای مشارکت طراحی کرده و توسعه دهیم. نباید اجازه دهیم دیگران برای ما نظم ایجاد کنند؛ ما باید خودمان به رفاه و توسعه فکر کنیم.
وی همچنین به اصلاحات اقتصادی صورتگرفته در آذربایجان و پروژههای زیرساختی با اهمیت بینالمللی اشاره کرد و گفت: ما باید از فرصتهای واقعی برای سودرسانی به خود و شرکایمان استفاده کنیم. در همین رابطه او به اهمیت پروژه شمال-جنوب که کریدور حملونقل اوراسیا را بازطراحی میکند، اشاره کرد و افزود: باید تلاش کنیم برای خودمان معماری امنیتی جدیدی بنا کنیم و پروژههایی را که باید اجرا شوند، مشخص کنیم.
در پاسخ به پرسشی درباره فلسطین، حاجیئو گفت: سازمان همکاری اسلامی یکی از نهادهای بسیار مهم موجود است. آذربایجان نیز از همبستگی اسلامی که بر پایه عدالت و حقوق بینالملل است، حمایت میکند. ما از حل مسئله فلسطین بر اساس قطعنامهها و تصمیمات سازمان ملل متحد و اصل “دو دولت” حمایت میکنیم.
او ادامه داد: آذربایجان بر اساس هویت ژئوپولیتیکی خاص خود در مناطق مختلفی دیپلماسی فعالی دارد – از جمله قفقاز جنوبی، حوزههای خزر و دریای سیاه، فضای پساشوروی، آسیای مرکزی، خاورمیانه و غیره.
در خصوص توافق صلح میان آذربایجان و ارمنستان حاجیئو تأکید کرد: اکنون آذربایجان وضعیت جدید و واقعیت جدیدی در منطقه ایجاد کرده است. شرایط مناسبی برای صلح فراهم است. پیروزی ما با خون ملتمان بهدست آمده است. در روابط آذربایجان و ارمنستان عناصر نظامی – بهویژه تجاوز و اشغال نظامی – از دستور کار خارج شدهاند. اشغال از طریق ابزارهای نظامی-سیاسی پایان یافته است. آذربایجان میخواهد منطقه را به سمت صلح و ثبات سوق دهد. ما میدانیم که قانون اساسی، مسئله داخلی هر کشور است، بهشرطی که تهدیدی برای کشور دیگر ایجاد نکند یا ادعای ارضی نداشته باشد. در قانون اساسی ارمنستان هنوز ادعای ارضی نسبت به آذربایجان وجود دارد و این بند باید حذف شود. مسائل منطقهای باید توسط کشورهای منطقه حلوفصل شوند. متأسفانه برخی نیروهای خارجی تلاش میکنند در منطقه دخالت کرده و توطئههای ژئوپولیتیکی طراحی کنند. در عصر کنونی، تنشها و روندهای غیرسازندهای در نظام روابط بینالملل مشاهده می شود.