به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از مطالعات اوراسیا-خاورمیانه، علیرغم سکونت نسبی در جبهه شرق اوکراین که می توان آنرا بیشتر تابع شرایط اقلیمی و جغرافیایی سرد حاکم بر آن خواند، تنش سیاسی میان روسیه و غرب با شدت روز افزون ادامه دارد. مقامات ناتو در دو اظهارنظر متناقض به روابط این ساختار سیاسی نظامی با اوکراین پرداخته اند، ناتو از یک سو اعلام کرده است که برنامهای برای الحاق اوکراین ندارد و از سوی دیگر نیز اعلام کرده است که تصمیم پذیرش اوکراین در ناتو اتخاذ شده است، اما زمان و چگونگی آن به دلیل ملاحظات سیاسی نظامی اعلام نخواهد شد.
در تحولات میدانی نیز، گسیل تجهیزات نظامی روسیه به مرز اوکراین ادامه دارد و خبرگزاریها تصاویری مبنی بر ارسال و استقرار سامانه پدافند اس ۴۰۰ در نزدیکی مرز اوکراین را نیز منتشر کردهاند. همچنین ارسال صدها تانکر سوخت رسان برای ادوات جنگی روسیه در نزدیکی مرز اوکراین حاکی از آن است که روسیه قصد بازگشت از این مناطق را ندارد و برای تمامی گزینهها از جمله درگیری گسترده آماده است. مقامات نظامی انگلیس نیز بر پایه اطلاعات سرویس های اطلاعاتی جاسوسی خود اعلام کرده اند که روسیه قبل از شروع بهار وارد خاک اوکراین خواهد شد و هم اکنون تعداد نیروهای حاضر روسیه در نزدیکی مرز اوکراین از ۱۵۰ هزار نفر نیز گذشته است، و این در حالی است که کل نیرو های مسلح ارتش اوکراین کمی بیش از ۱۲۵ هزار نفر می باشد.
در تحولی دیگر نیز که به لحاظ مناسبات منطقهای مهم تلقی می شود، رئیس جمهور آذربایجان طی دیداری از پایتخت اوکراین بر حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تاکید کرده و شبه جزیره کریمه را بخشی از خاک اوکراین دانسته است. چنین اظهاراتی در تضاد مستقیم با منافع روسیه می باشد اما علی رغم حساسیت بالای مسکو در قبال شناسایی و عدم شناسایی شبه جزیره کریمه به عنوان بخشی از خاک روسیه، چنین اقدامی از سوی جمهوری آذربایجان را می توان بخشی از شطرنج هماهنگ شده باکو با آنکارا دانست.
رئیس جمهور آذربایجان بارها تاکید کرده است که در آینده در تمامی تنش های نظامی چه در ابعاد منطقهای و چه در ابعاد جهانی در کنار ترکیه خواهد بود. شایان ذکر است که ترکیه علاوه بر سیاست موازنه را در قبال روسیه و تأکید بر تداوم همکاریها با این کشور، تا کنون کوچکترین نرمشی در قبال مسئله اوکراین نشان نداده است و رسانه های روسی در اقدامی هماهنگ از حضور کماندوهای ویژه ترکیه در اوکراین و همچنین افسران ارشد ارتش این کشور برای تقویت و آموزش اکراین خبر می دهند، امری که به صورت رسمی از سوی ترکیه تایید یا تکذیب نشده است.
در اقدام میدانی دیگر، روسیه بخشی از تجهیزات نیروی دریایی خود در دریای مدیترانه را به دریای سیاه فراخوانده است، امری که حساسیت موضوع را دوچندان کرده است، چرا که حضور روسیه در آبهای مدیترانه بخشی از استراتژی کلان این کشور برای بسط حوزه نفوذ خود تلقی می شود.