یازاکو؛ افخم ابراهیمی – شهردار تبریز در ارتباط با نامگذاری سال ۱۴۰۰ به عنوان سال حفظ و احیای هویت تاریخی _فرهنگی شهر تبریز از سوی شورای این شهر گفت: حفاظت از هویت و شناسنامهی شهر و بافت تاریخی آن، یک تکلیف اجتماعی است.
به گزارش خبرنگار یاز اکو، وی با ابراز خرسندی از رویکرد شورای پنجم در نگاه جدی به حفاظت از بافت تاریخی و احیای هویت شهر تبریز و تشکیل ستاد سیاستگذاری احیاء و حفظ تاریخ و هویت تبریز، گفت: منتظر مصوبات ستاد بر اساس اولویتبندی هستیم و خوشحالیم که بودجهی مناسب برای این طرح از طرف شورا به تصویب رسیده است.
وی از آغاز حفاری بافت تاریخی شنب غازان، کفسازی سامان میدانی، مقبرهالشعرا و احیاء و توسعهی خانههای تاریخی علی مسیو، کلکتهچی و خانهی ستارخان، اتمام پروژهی کفسازی مسیرهای اصلی بازار تاریخی تبریز، کفسازی بازارچهی گجیل و احیا و توسعهی آرامگاه مقبرهی دو کمال و ربع رشیدی را از جمله فعالیتهای شهرداری در سال ۱۴۰۰ در راستای تحقق هدف احیای هویت تاریخی و فرهنگی تبریز عنوان کرد.
فهرست
شناخت هویت شهری، پیشزمینهی توسعهی پایدار
نیکو خصلت عضو شورای شهر تبریز نیز در این خصوص تاکید کرد: شناخت هویت و تاریخ، پیشزمینهی توسعهی پایدار، ثروتافزایی و درآمدهای پایدار و نشاط عمومی برای شهر خواهد بود. تجربهی موفقی که سایر شهرهای موفق کشور به آن دست یافته و از نتایج خوب آن بهرهمند شدند.
وی افزود: معتقدم مشکل تبریز در ارتباطات بینبخشی است و همهی دستگاهها باید در تحقق این هدف همراه و همگام باشند.
وی در ادامه افزود: فاصله گرفتن و انتقال پایانههای اتوبوس از محدودهی بازار و بافتهای تاریخی اولین قدم جدی برای تبدیل بازار به محلی برای تبادل فرهنگی و تقویت بافت اجتماعی شهر تبریز است.
تبریز میتواند به جایگاه ارزشمند خود بازگردد
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجانشرقی در خصوص نامگذاری سال ۱۴۰۰ به عنوان سال احیاء و حفظ هویت تاریخی و فرهنگی تبریز گفت: یکی از مولفههای توسعهی پایدار شهری توجه به میراث فرهنگی تاریخی و طبیعی شهرهاست. توجه به نیازی که میتواند تبریز را به جایگاه اصلی خود در تاریخ بازگرداند.
احمد حمزه زاده با بیان اینکه در چند سال اخیر مشارکت و همراهی خوب و جدی از سوی شهرداری و شورای شهر با اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان وجود داشته گفت: امیدواریم تا با تداوم حمایت و همراهی به هدفگذاریهای صورت گرفته در اینراستا دست یابیم.
حمزهزاده از ثبت ۱۰۲۰ اثر تاریخی و فرهنگی در تبریز خبر داد و گفت: از این تعداد ۳۵۰ اثر ثبت ملی شده است و مابقی نیاز دارند تا هر چه سریعتر با ثبت در فهرست آثار ملی از قوانین حفاظتی و حمایتی آثار ثبت ملی بهرهمند شوند.
اکبر تقیزاده استاد دانشگاه: هویت شهر تبریز خدشهدار شده است
حقیقت این است که مدتهای مدیدی است که هویت شهر تبریز خدشهدار شده است.
وی بر ضرورت آگاهیبخشی برای عموم شهروندان در خصوص هویت و تاریخ این شهر تاکید کرد و گفت: امیدواریم تا سال ۱۴۰۰ آغازی باشد برای تحقق اهدافی که در سه سطح زمانی کوتاه مدت برای ۱۴۰۰ میانمدت تا ۱۴۰۵ و بلندمدت تا ۱۴۱۰ برنامهریزی شده است.
وی با بیان اینکه شهروندان از ریشههای تاریخی و هویت شهر دور ماندهاند، گفت: باید با اتکا به روشهای روز و موثر گردشگری شهری را برای شهروندان تحقق بخشید.
وی در تصریح مفهوم هویت گفت: پاسخ به کیستی و چیستی هر پدیده و موضوع در واقع مفهوم و معنای هویت است.
هویت به معنای درگذشته ماندن نیست بلکه شناخت خود و ریشههای فرهنگی میتواند راه را برای آینده روشن سازد.
اکبر تقیزاده افزود: نیاز است تا فارغ از نگاه ناسیونالیستی با نگاهی علمی و پایدار بر مفهوم و چگونگی حفظ و احیای هویت شهر تبریز تلاش شود.
این صاحبنظر حوزهی میراث فرهنگی همچنین با انتقاد از وضعیت فعلی مرکز شهر و بافت تاریخی گفت: آنچه در محدودهی مرکزی شهر که بیشترین بافت تاریخی را شامل است، وجود اغتشاشات بصری است.
وی افزود: آرامسازی محدودهی مرکزی تبریز با انتقال ایستگاههای اتوبوس و بازارچههای خرید و کاهش بار ترافیک یکی از هدفهای این طرح است تا محدودهی مرکزی شهر مجال معرفی خود را داشته باشد.
بیشتر بناهای قدیمی و خانههای تاریخی تبدیل به انبار شدهاند
اکبر تقیزاده با بیان اینکه بیشتر بناهای قدیمی و خانههای تاریخی تبدیل به انبار شدهاند و حیات در آنها جریان ندارد، گفت: وضعیت فعلی خطر جدی برای بافت تاریخی خواهد بود و حوادثی همچون پلاسکو تجربه بزرگی بود و نباید بیتفاوت به آن بود.
وی تاکید کرد: توجه به مشارکت اجتماعی و جلب همراهی جامعهی محلی در تحقق این اهداف بسیار مهم و حیاتی است.
وی تاکید کرد رسیدن به هدف حفظ و احیای هویت تاریخی و فرهنگی تبریز، برنامهای ۱۰ ساله است که بناست تا جبران بخشی از کمکاریها و کمبودهای این حوزه تا به امروز را سبب شود.