به گزارش پایگاه خبری یازاکو، جمعیت جهانی همچنان در حال افزایش است و در نوامبر ۲۰۲۲ به ۸ میلیارد نفر رسید. با این حال، این افزایش در سراسر جهان بسیار ناتراز بوده است، به طوری که برخی از کشورها رشد جمعیت انفجاری را نشان می دهند در حالی که برخی دیگر شاهد کاهش قابل توجهی بوده اند.
اکثر کشورها با نرخ بالای رشد جمعیت … ترکیبی از ساختار جمعیت جوان (به این معنی است که بسیاری از زنان در سنین باروری خود هستند) و نرخ باروری بالا (تعداد بالای فرزندان به ازای هر زن) را به اشتراک می گذارند.
توماس سوبوتکا، محقق ارشد مرکز جمعیت شناسی ویتگنشتاین و سرمایه انسانی جهانی و معاون موسسه جمعیت شناسی وین، به نیوزویک گفت: «اگرچه نرخ باروری در همه جا رو به کاهش است، اما کشورهایی که ساختار جمعیتی جوان دارند، در دهه های آینده همچنان رشد بالای جمعیت را تجربه خواهند کرد.»
نرخ رشد کلی یک کشور با نرخ زاد و ولد آن در مقایسه با مرگ و میر و همچنین مهاجرت خالص آن محاسبه می شود و می تواند مثبت یا منفی باشد.
۱۰ کشور جهان که سریعترین رشد جمعیت را دارند به شرح زیر است:
۱- سودان جنوبی – نرخ رشد ۴٫۶۵ درصدی
۲- نیجر – ۳٫۶۶ درصد
۳- آنگولا – ۳٫۳۳ درصد
۴- بنین – ۳٫۲۹ درصد
۵- گینه استوایی – ۳٫۲۳ درصد
۶- اوگاندا – ۳٫۱۸ درصد
۷- جمهوری دموکراتیک کنگو – ۳٫۱۱ درصد
۸- چاد – ۳٫۰۱ درصد
۹- مالی – ۲٫۹ درصد
۱۰- زامبیا – ۲٫۸۳ درصد
ایالات متحده، در مقایسه، با نرخ رشد جمعیت ۰٫۶۷ درصد، در رده ۱۳۱ این فهرست قرار دارد.
سوبوتکا گفت: “با گذشت زمان، تغییرات آب و هوایی نیز به طور فزاینده ای به درگیری بیشتر و مهاجرت بیشتر کمک خواهد کرد.” اما پیش بینی این حرکات بسیار دشوار است.»
در حالی که جمعیت رو به رشد ما شاخص روشنی از موفقیت اقدامات بهداشت عمومی در سراسر جهان بحساب می آید اما چالشی برای پایداری و رشد اجتماعی و اقتصادی نیز ایجاد می کند که تاثیر آن در عواملی از جمله شرایط سیاسی و اقتصادی کشور، تراکم جمعیت و رشد اقتصادی متفاوت است.
سوبوتکا گفت: “به طور کلی، نرخ بالای رشد جمعیت اغلب چالش برانگیز است زیرا فشار بر منابع موجود (به ویژه آب، در دسترس بودن زمین، تولید غذا و انرژی) را افزایش می دهد و بهبود زیرساخت ها، بهبود مراقبت های بهداشتی، ساخت شهرهای بهتر، ساخت مدارس بیشتر، گسترش سیستم آموزشی و محافظت از منابع موجود را برای دولت ها دشوارتر می کند.”
با این حال، این چالش ها را می توان تا حدی با سیاست گذاری صحیح در کشورهایی که دارای دولت های شایسته هستند، برطرف کرد. در نهایت، آموزش بهتر، بهبود دسترسی به بهداشت و پیشگیری از بارداری، شهرنشینی و رشد اقتصادی، نرخ باروری را کاهش می دهد و متعاقبا منجر به رشد جمعیت کمتر می شود.»