• امروز : شنبه - ۲۴ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 14 December - 2024
4

هزینه‌های اصلی دولت در سال ۱۴۰۴ شامل چه مواردی هستند؟

  • کد خبر : 159086
  • 02 آبان 1403 - 13:15
هزینه‌های اصلی دولت در سال ۱۴۰۴ شامل چه مواردی هستند؟
یازاکو - ورود موارد فرابودجه‌ای و هدفمندسازی یارانه‌ها به لایحه بودجه 1404 نه تنها انبساط 68 درصدی منابع و مصارف عمومی دولت را در پی داشت بلکه باعث افزایش شدید اختلاف درآمدها و هزینه‌های جاری دولت شد.

به گزارش پایگاه خبری یازاکو، بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴ امروز از سوی مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، تقدیم محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی شد. بخش دوم لایحه بودجه که شامل جداول تفصیلی ارقام بودجه است نیز حداکثر ۱۰ روز پس از زمان ابلاغ بخش اول، به مجلس ارسال خواهد شد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در لایحه بودجه ۱۴۰۴ جمع منابع و مصارف عمومی دولت با انبساط شدید ۶۸ درصدی مواجه شده و به پنج هزار و ۹۸۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. به نظر می‌رسد علت اصلی این افزایش قابل توجه در منابع عمومی دولت، لحاظ کردن منابع هدفمندی و جدول ۲۱ قانون بودجه ۱۴۰۳ (اعتبارات ردیف‌های نیروهای مسلح) در لایحه بودجه سال آینده است.

همچنین ۴۲۰ هزار میلیارد تومان نیز درآمد اختصاصی در لایحه بودجه در نظر گرفته شده تا مصارف و منابع بودجه عمومی دولت به ۶ هزار و ۴۰۷ هزار میلیارد تومان برسد.

منابع و مصارف لایحه بودجه 1404

افزایش ۳۹ درصدی درآمدهای مالیاتی در بودجه سال آینده

جمع منابع عمومی دولت در بودجه سال ۱۴۰۴ به سه قسمت درآمدهای دولت با دو هزار و ۲۷۵ میلیارد تومان، واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای با دو هزار و ۳۳۲ هزار میلیارد تومان و واگذاری دارایی‌های مالی با هزار و ۳۸۰ هزار میلیارد تومان تقسیم می‌شود.

درآمدهای لایحه بودجه 1404

در بخش درآمدهای دولت، بیشترین سهم به درآمدهای مالیاتی اختصاص دارد که با رشد ۳۹ درصدی نسبت به قانون بودجه سال جاری، به دو هزار و ۲۷۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. همچنین خالص حقوق ورودی گمرکی نیز با رشد ۳۹ درصدی معادل هزار و ۷۰۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.

بیشترین رشد درآمدها نیز به بخش «سایر» اختصاص دارد که با رشد ۱۱۱ درصدی به ۱۱۰ هزار میلیارد تومان رسید. ردیف‌های «سود سهام شرکت‌های دولتی» و «بهره مالکانه و حقوق دولتی معادن» اما بدون تغییر نسبت به سال قبل به ترتیب ۶۰ هزار میلیارد تومان و ۵۵ هزار میلیارد تومان از درآمد دولت را تشکیل می‌دهند.

پیش‌بینی درآمد ۲,۱۰۷ همتی از فروش نفت و گاز در لایحه بودجه ۱۴۰۴

از کل درآمدهای دو هزار و ۳۳۲ هزار میلیارد تومانی حاصل از واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای، دو هزار و ۱۰۷ هزار میلیارد تومان سهم منابع حاصل از فروش نفت، گاز و فرآورده‌های نفتی است که این رقم ۳۲ درصد بیشتر از سال جاری است. درآمدهای ناشی از منابع حاصل از فروش و واگذاری اموال منقول، غیرمنقول و سایر اما با کاهش ۶۰ درصدی نسبت به قانون بودجه ۱۴۰۳ به ۲۵ هزار میلیارد تومان رسید.

یک ردیف جدید در منابع لایحه بودجه

همچنین در این بخش، ردیف جدیدی به نام «تسویه بدهی از طریق واگذاری اموال» با مبلغ ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی در نظر گرفته شده که دولت هدف از آن را تسویه بدهی خود به سازمان تامین اجتماعی و سایر طلبکاران اعلام کرده است.

به علاوه، دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۴ رقمی ۷۰۰ هزار میلیارد تومانی برای فروش، تحویل و واگذاری انواع اوراق مالی اسلامی در نظر گرفته که رشد ۱۷۵ درصدی نسبت به سال جاری را نشان می‌دهد.

هزینه‌های اصلی دولت در سال آینده چه مواردی هستند؟

بررسی بخش مصارف نیز حاکی از آن است که دولت هزینه‌های خود در سال آینده را چهار هزار و ۸۱ هزار میلیارد تومان برآورد کرده است. مهم‌ترین اقلام در این بخش عبارت است از: متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان با ۱۰۴ هزار میلیارد تومان، پاداش پایان خدمت با ۸۵ هزار میلیارد تومان، مجموع یارانه نقدی و مستمری خانوارهای تحت پوشش با ۴۰۵ هزار میلیارد تومان و یارانه نان با ۲۵۰ هزار میلیارد تومان.

افزایش سهم بودجه عمرانی از مصارف عمومی دولت

واکاوی بخش مصارف بودجه نشان می‌دهد سهم تملک دارایی‌های سرمایه‌ای یا همان بودجه عمرانی سال ۱۴۰۴ نیز هزار و ۱۹۶ هزار میلیارد تومان، معادل حدود ۲۰ درصد از مصارف بودجه عمومی دولت است. این در حالی است که بودجه عمرانی سال جاری ۴۰۰ هزار میلیارد تومان، معادل ۱۵٫۶ درصد از مصارف عمومی بودجه بود.

ماجرای کسری شدید تراز عملیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ چیست؟

یکی از نکات حائز اهمیت در بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ اختلاف چشمگیر هزار و ۸۰۶ هزار میلیارد تومانی بین هزینه‌ها و درآمدهای جاری دولت است که از یک کسری شدید در تراز عملیاتی حکایت دارد. این در حالی است که رقم مذکور در بودجه سال جاری حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان بود.

به نظر می‌رسد علت این جهش شدید در کسری تراز عملیاتی، یکپارچه شدن بودجه و ورود موارد فرابودجه‌ای و هدفمندسازی یارانه‌ها به جداول بودجه باشد که سازمان برنامه و بودجه نیز پیش‌تر بر این نکته تاکید کرده بود. به عبارت دیگر، از آنجا که در سال‌های قبل این موارد در لایحه بودجه وجود نداشتند، در کسری تراز عملیاتی محاسبه نمی‌شدند و حالا ورود آنها به جداول بودجه، باعث افزایش کسری تراز عملیاتی شده است.

لینک کوتاه : https://yazeco.ir/?p=159086

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ابر برچسب
});