به گزارش پایگاه خبری یازاکو، محمد خانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی امروز در نشست تخصصی با محوریت سازگاری با کمآبی استان آذربایجانشرقی به همت دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، با بیان اینکه موضوع آب و مدیریت آن یکی از چالشهای اصلی در سطح بینالملل است، بهطوری که سازمان ملل متحد مسئله آب را دومین مسئله بزرگ جهانی بعد از موضوع جمعیت اعلام کرده است، اظهار کرد: در ایران نیز با توجه به جغرافیای خشک و نیمه خشک آن، مدیریت آب یکی از مهمترین چالشها است که آثار و تبعات آن هر روز پر رنگتر میشود که این مسئله سبب ایجاد دغدغه و نگرانی برای نخبگان و تصمیمگیرندگان حوزه آبی کشور شده است.
به گفته وی کشور ما حدود ۸۵ درصد از آب تجدیدپذیر خود را مصرف می کند و متوسط بارش امسال تا کنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۳۲ درصد و نسبت به دراز مدت ۲۵ درصد کاهش را نشان میدهد. لذا وضعیت شرب، صنعت وکشاورزی با بحرانی جدی روبروست.
محمدخانی در ادامه افزود: آذربایجان شرقی از ۳ حوضهی آبریز ارس، قزلاوزن و دریاچه ارومیه تشکیل شده است که بر اساس آمار منتشره توسط شرکت آب منطقهای استان، میزان بهره برداری از منابع آبی استان سالانه دو هزار و ۸۵۰ میلیون مترمکعب بوده که از این میزان سهم بخش کشاورزی ۸۷درصد، شرب۱۱ درصد و صنعت ۲ درصد میباشد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی اظهار داشت: متوسط میزان بارش کشور در حدود ۲۵۰ میلی متر است که در مقایسه با متوسط بارندگی جهان (حدود ۷۵۰ تا ۸۰۰ میلی متر) حدود یک سوم آن است متوسط مقدار منابع آب تجدید شونده کشور نیز در حدود ۱۳۰میلیارد مترمکعب است که سرانه آن در کشور در حال حاضر حدود ۱۹۰۰ مترمکعب در سال است که نسبت به سال های قبل و با توجه به افزایش جمعیت و خشک سالی های متعدد ،کاهش چشمگیری داشته است.
وی افزود:. در حالی که سرانه منابع آب تجدید شونده در جهان حدود ۷۶۰۰ مترمکعب در سال است که در مقام مقایسه سرانه آب تجدید پذیر در ایران حدود یک چهارم متوسط جهانی است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان در ادامه با اشاره به وضعیت سرانه آب شرب کشورگفت: افزایش روزافزون جمعیت شهرها و پیشرفت صنایع اهمیت وجود آب و دسترسی به آن را بیشتر مینماید. بر اساس رشد جمعیت در شرایط فعلی حتی در صورت ایجاد تأسیسات جدید نیز با مشکل عدم کفاف سرانه مواجه خواهیم بود و در حال حاضر شاخص سرانه آب در کشور حدود ۱۴۰۰ مترمکعب در هر سال است در حالی که این رقم ۶۰ سال پیش (حدود سال ۱۳۴۰) به ازای هر نفر ۶۰۰۰ مترمکعب در سال بود.
به گفته وی، با این روند رشد جمعیت شاخص سرانه آب کشور با بحران مواجه خواهد شد. لذا پیشبینی درست نیاز آبی و طراحی درست شبکه و نگهداری و مدیریت مصرف و رو آوردن به سیستمهای آب شیرین کن و … می تواند تا حدی بحران را مهار نماید.