به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یاز اکو به نقل از “یورونیوز”، شرکتکنندگان اجلاس توافق کردند که تا پایان سال، همایشی با هدف جذب سرمایهگذاریهای بیشتر بهویژه در کریدور حملونقل ترانس خزر برگزار شود. این کریدور میتواند زمان صادرات بار بین مناطق اروپا و آسیا را بهطور چشمگیری کاهش دهد و همچنین زمینه ایجاد نمایندگی بانک اروپایی بازسازی و توسعه در ازبکستان را فراهم سازد.
ایده برگزاری این اجلاس بهصورت دوسالانه نیز مورد حمایت قرار گرفته است.
قابلذکر است که اتحادیه اروپا در پایان اجلاس دو روزه برگزارشده در سمرقند از شراکت راهبردی جدیدی با کشورهای آسیای مرکزی خبر داده است. این رویداد پس از آن رخ داد که رئیسجمهور ایالات متحده تعرفههای تجاری جدیدی را علیه چند کشور از جمله متحدان آمریکا مانند بریتانیا و اتحادیه اروپا اعمال کرد. این اقدام موجب نگرانی در بازارها شد و از سوی رهبران جهان مورد انتقاد قرار گرفت.
در اجلاس سمرقند آنتونیو کوشتا رئیس اتحادیه اروپا، اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا و همچنین رهبران قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان حضور داشتند.
اورسولا فون در لاین اعلام کرد که اتحادیه اروپا بسته سرمایهگذاری به ارزش کلی ۱۲ میلیارد یورو برای کشورهای آسیای مرکزی آماده کرده است. بر اساس اطلاعات موجود ۳ میلیارد یورو از این مبلغ برای تأمین مالی پروژههای حوزه حملونقل، ۲.۵ میلیارد یورو برای سرمایهگذاری در پروژههای مربوط به مواد خام راهبردی تخصیص یافته است. همچنین، ۶.۴ میلیارد یورو صرف پروژههایی در زمینه منابع آبی، انرژی و اقلیم خواهد شد و ۱۰۰ میلیون یورو نیز برای توسعه اینترنت ماهوارهای اختصاص خواهد یافت.
برای اتحادیه اروپا دسترسی به انرژی پاک و فلزات خاکی کمیاب اهمیت بالایی دارد. اتحادیه اروپا تلاش میکند تا تا سال ۲۰۵۰ به بیطرفی اقلیمی دست یابد و خودمختاریاش را در بخشهای راهبردی افزایش دهد.
یادآور میشود که کریدور بینالمللی حملونقل ترانسخزر که به عنوان “دالان میانی” نیز شناخته میشود، کشورهای چین و اروپایی را از طریق قزاقستان، دریای خزر، آذربایجان، گرجستان و ترکیه به هم متصل میکند. در سالهای اخیر حجم حملونقل از این مسیر هشت برابر افزایش یافته است. اگر در سال ۲۰۲۱ حجم بار جابجاشده ۵۶۰ هزار تن بود، این رقم در سال ۲۰۲۴ به ۴.۵ میلیون تن رسیده است. پیشبینی میشود که این میزان در سال جاری به ۴.۹ میلیون تن برسد و تا سال ۲۰۲۹ به ۱۰ میلیون تن افزایش یابد.