به گزارش واحد ترجمه پایگاه خبری یازاکو به نقل از حریت بر اساس گزارشی که روزنامه ملیت در ۱۳ آوریل منتشر کرد، مخاطب این وزارتخانه مقامات گمرک، اپراتورهای لجستیک و شرکت های کشتیرانی بوده است.
در این بیانیه آمده است که با توجه به پیشرفت های اخیر ترکیه در تولیدات دفاعی، تجارت در این بخش با کشورهای آسیای مرکزی به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
برخی از شرکت های ترکیه ای از مسیرهایی که از ایران می گذرد برای انجام تحویل قراردادی استفاده می کنند .
این وزارتخانه به نگرانیهای فزاینده درباره موارد سرقت فناوری مربوط به نهادهای ایرانی اشاره کرد.
ایران در حالی که با تحریم های بین المللی که دسترسی به قطعات با فناوری پیشرفته را محدود می کند، دست و پنجه نرم می کند، سرمایه گذاری زیادی در صنعت دفاعی خود انجام داده است. در پاسخ، اعتقاد بر این است که این کشور به طور فزایندهای به مهندسی معکوس متکی است .
این مشاوره تاکید کرد که تلاشهای مهندسی معکوس ایران فناوریهایی با ارزش استراتژیک و پتانسیل استفاده دوگانه را هدف قرار میدهد. بنابراین از صادرکنندگان دفاعی ترکیه خواسته شد تا از مسیرهای ترانزیتی ایران دوری کنند، به ویژه هنگام حمل پهپاد یا قطعات الکترونیکی که ممکن است در معرض بازرسی یا رهگیری غیرمجاز قرار گیرند.
منابع گمرک و صنعت حمل و نقل ترکیه به طیفی از خطرات احتمالی در حین ترانزیت از ایران اشاره کردند. از جمله باز کردن موقت ظروف بار، اشعه ایکس و اسکن پیشرفته سیستمهای داخلی، تصویربرداری در سطح تراشه از قطعات الکترونیکی و حتی جایگزینی قطعات اصلی با کلونها.
تعبیه نرم افزار نظارت در سیستم های حیاتی نیز در میان سناریوهای قابل قبول ذکر شد.
سابقه ایران در این حوزه توجه بین المللی را به خود جلب کرده است. در سالهای اخیر، این کشور به مهندسی معکوس فناوری هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی متهم شده است، از جمله مواردی که پهپادهای آمریکایی سرنگون شده و متعاقباً برای تکثیر فناوری کالبد شکافی شدند.
این باور وجود دارد که طراحی سری پهپادهای شاهد ایران از سامانههای پهپادهای رادارگریز آمریکا الگوبرداری شده است.
بیانیه وزارت ترکیه با توصیه به شرکتها برای ارزیابی دقیق مسیرهای ترانزیتی و اجرای پادمانهای اضافی هنگام صادرات فناوریهای دفاعی با ارزش بالا و با کاربرد دوگانه به پایان میرسد.