یازاکو، کمال الدین نیک رفتار خیابانی_ متروی تبریز با ۴ خط پیش بینی و طراحی شده است که خط اول از ائل گلی تا لاله در سال گذشته تقریبا به بهره برداری کامل رسیده است.
بنابه اظهارات مدیرعامل قطار شهری تبریز خط یک به طول ۱۷٫۲ کیلومتر با صرف هزینه ای معادل ۲۰ هزار میلیارد تومان طی مدت ۲۰ سال احداث شده است.
وحیدکیا افزود: در سنوات اولیه اجرای این پروژه ها، حمایت دولت از این پروژه ها به صورت دقیق انجام می شد و سهم خود را به موقع پرداخت می کرد و شهرداری ها در تامین سهم خود عقب می ماندند ولی در سال های اخیر این روند برعکس شده و دولت به علت برخی محدودیت ها به تعهدات خود نمی تواند عمل کند و فشار کار برای اجرای پروژه های قطارشهری بر روی شهرداری ها وارد می شود.
معاون حمل و نقل شهرداری تبریز افزود: هزینه ساخت هر کیلومتر مترو بر اساس نرخ روز حدود ۴ هزار میلیارد تومان بوده که از سوی شهرداری و بخشی نیز از طریق اوراق مشارکت دولتی تامین می گردد.
وی افزود: بخاطر تحریمها برخی نواقصات در خط یک متروی تبریز تمام نشده و شرکتها نمی توانند به تعهداتشان عمل کنند چون اغلب این شرکتها اروپایی بوده و بعلت تحریم ها از هرگونه قرارداد و صدور قطعات و نرم افزار به ایران منع شده اند لذا چندین ماه است در تلاشیم نواقص را نیز به نحوی برطرف نماییم.
مقایسه متروی تبریز و تهران!
احداث متروی تهران از سال ۱۳۷۴ شروع شده و هنوز هم فاز توسعه آن ادامه دارد در حالیکه ۱۶۰ ایستگاه به طول بیش از ۲۹۲ کیلومتر از آن بهره برداری شده است.
احداث متروی تبریز نیز از سال ۱۳۸۱ آغاز شده و تاکنون یک خط آن با حدود ۱۷ کیلومتر طول و ۱۸ ایستگاه در حال بهره برداری می باشد.
مطمئنا هزینه احداث متروی تهران با این تعداد ایستگاه و مسافت را شهرداری این شهر نمی توانست تامین نماید و دولت پای کار بوده است.
همان تفکر مرکزگرایی که فکر و ذکرش توسعه بی رویه تهران و حومه اش بوده و برای شهرهای و مناطق دیگر اهمیت و ارزشی قائل نیست، پشتیبان متروی تهران بوده و تقریبا توانسته با مترو، تمام مناطق تهران را پوشش بدهد.
با این اوصاف می توان گفت که متروی تبریز نیز تنها در صورتیکه مورد حمایت دولت قرار بگیرد می تواند در زمان کوتاهی به اتمام برسد.
محاسبه زمان تکمیل ۴ خط متروی تبریز
نتیجه گیری اینکه احداث و تکمیل متروی تبریز نیازمند اعتبارات زیادی می باشد که این از عهده شهرداری تبریز خارج بوده و محتاج کمک های دولتی می باشد که با وضعیت فعلی امکان ارائه این کمک ها نیز کم می باشد.
زمان تکمیل متروی تبریز نیز به دو شکل می تواند باشد، یکی با توجه به هزینه صرف شده و دومی با احتساب طول مسافت مترو.
در حالت اول با درنظر گرفتن سخنان معاون حمل و نقل شهرداری تبریز که هزینه ۲۰ هزار میلیارد تومانی برای احداث خط یک به طول ۱۷ کیلومتر را شامل شده، پس میتوان گفت برای احداث ۳ خط باقیمانده نیز حدود ۵۷ سال بایستی با روال فعلی هزینه شود تا متروی تبریز تکمیل شود.
با محاسبه به روش دوم نیز می توان گفت از حدود ۶۵ کیلومتر خطوط متروی طراحی شده، خط یک به طول ۱۷ کیلومتر طی مدت ۲۰ سال به بهره برداری رسیده و لذا با روند و شرایط موجود حدود ۷۷ سال طول خواهد کشید تا متروی تبریز تکمیل شود.
با در نظر گرفتن اعداد و ارقام فوق و در خوش بینانه ترین حالت متروی تبریز تا ۵۷ سال آینده و در بدبینانه ترین حالت تا ۷۷ سال تکمیل نخواهد شد!
لذا امید هست دولت چهاردهم با عنایت آقای دکتر پزشکیان مقداری از بودجه توسعه بی رویه مرکز را به شهرهایی مانند تبریز اختصاص دهند تا شهروندان تبریزی نیز در مدت کوتاهی شاهد تکمیل متروی شهرشان باشند.