به گزارش یازاکو، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تبریز با درک شرایط خطیر کشور در جریان جنگ ۱۲ روزه و با هدف صیانت از اشتغال، تداوم تولید و پایداری بنگاههای اقتصادی، اقدامات راهبردی و پایهای را در راستای کاهش تبعات اقتصادی ناشی از تجاوزات نظامی رژیم صهیونیستی به فعالان اقتصادی استان انجام داده است.
فهرست
فعالیت بدون وقفهی اتاق بازرگانی تبریز در ایام جنگ
در حالیکه کشور در روزهای اخیر با شرایط ویژه و تهدیدات امنیتی ناشی از حملات نظامی مواجه بوده، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تبریز با رویکردی مسئولانه و مبتنی بر تعهد به منافع ملی، فعالیتهای خود را بدون وقفه ادامه داده و در کنار فعالان اقتصادی استان ایستاده است. با وجود اختلالات اینترنتی، اتاق تبریز با تمام ظرفیتهای کارشناسی، اداری و تشکیلاتی خود در خدمت اعضا و فعالان بخش خصوصی استان باقی مانده و اقدامات متعددی را در راستای حمایت از بنگاههای اقتصادی در دستور کار قرار داده است، بهطوریکه در شرایط اضطراری ۱۲ روزه، خدمات کارنهتیر، واحد صدور کارت و گواهی مبدأ، بدون وقفه، به مراجعان ارائه میشد.
اهم اقدامات انجامشده به شرح زیر است:
درخواست رسمی تعویق و تمدید مهلتهای قانونی پرداخت مالیات و حق بیمه تامین اجتماعی
با توجه به اختلال جدی در فرآیندهای تولید، فروش و وصول مطالبات بسیاری از بنگاههای اقتصادی در اثر شرایط جنگی و کاهش شدید نقدینگی، اتاق بازرگانی تبریز طی مکاتبهای رسمی از مقامات ذیربط، درخواست تعویق و تمدید مهلتهای قانونی مربوط به ارائه اظهارنامه و پرداخت مالیات، ارسال لیست بیمه و پرداخت حق بیمههای تأمین اجتماعی، بازپرداخت اقساط تسهیلات بانکی و سایر تعهدات صنایع به دولت را مطرح و پیگیری کرده است. هدف از این اقدام، کاهش فشارهای مالی بر واحدهای تولیدی، حمایت از اشتغال و افزایش تابآوری اقتصادی کشور در این شرایط خاص بوده است. در این زمینه استاندار آذربایجانشرقی، مدیران کل امور مالیاتی و تامین اجتماعی را مأمور کرده است تا هماهنگی و اقدامات مقتضی در این را انجام دهند.
در همین راستا، مسعود بنابیان، نایب رئیس اتاق بازرگانی تبریز، در دیدار با مدیرکل تأمین اجتماعی استان و مدیرکل امور مالیاتی، خواستار تعویق و تمدید مهلتهای قانونی پرداخت مالیات و حق بیمه تأمین اجتماعی فعالان اقتصادی استان شد.
وی با تأکید بر ضرورت درک شرایط دشوار فعلی واحدهای تولیدی و تجاری، بر لزوم همراهی و تسهیلگری دستگاههای اجرایی برای حفظ پایداری اقتصادی و جلوگیری از تعطیلی واحدها تأکید کرد.
پیام رئیس کمیته ایرانی ICC و عضو هیئت نمایندگان اتاق تبریز به اجلاس شورای جهانی اتاق بازرگانی بینالمللی
در پی برگزاری اجلاس شورای جهانیICC و عدم امکان حضور نماینده ایران بهدلیل شرایط ویژه امنیتی و وضعیت جنگی اخیر، صمد حسنزاده، رئیس کمیته ایرانی ICC و رئیس اتاق بازرگانی ایران، با ارسال پیامی رسمی به ریاست و دبیرکل اتاق بازرگانی بینالمللی، نسبت به تجاوز نظامی اخیر رژیم صهیونیستی به خاک ایران واکنش نشان داد و این اقدام خصمانه را بهشدت محکوم کرد.
در این پیام که به پیشنهاد و تأکید اعضای هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز تهیه و ارسال شده بود، چنین آمده است: «حمله تجاوزکارانه رژیم منحوس صهیونیستی، نقض آشکار منشور سازمان ملل و همه قواعد و اصول بینالمللی است. حمله به تاسیسات صلحآمیز هستهای ایران، نه تنها خلاف قوانین بینالمللی است بلکه باعث به خطر انداختن زندگی بیشماری از مردم در کشور و فراتر از آن میشود.
این تجاوز وحشیانه درست در میانه مذاکرات ایران و آمریکا که با هدف یافتن راهحل صلحآمیزی برای مسایل مورد نظر بود، توسط رژیمی صورت گرفت که تاکنون بیش از ۵۰ هزار نفر از مردمان عادی شامل زنان و کودکان را در غزه کشته است.
در طول تاریخ، تجارت به عنوان عاملی برای گفتگو، تفاهم و احترام متقابل بوده است. همکاری کشورها و جوامع در تجارتی آزاد و عادلانه باعث همبستگی و تقویت ثبات اعتماد و صلح پایدار میشود. از آنجا که عامل ایجاد ICC در بیش از ۱۰۰ سال قبل، با شعار «تجارت برای صلح» بوده و است، لذا انتطار منطقی آن است که حمله به یک کشور مستقل و تاسیسات صلحآمیز هستهای آن که شدیدا بر روی تجارت و صلح تاثیر میگذارد قاطعانه از سوی ICC محکوم شود.
پیشنهاد تشکیل کمیته مدیریت بحران صنایع در شرایط جنگی
به منظور هماهنگی مؤثر و مدیریت هدفمند وضعیت واحدهای صنعتی، بنا به درخواست رئیس کمیسیون صنایع و انرژی اتاق بازرگانی تبریز، کمیته مدیریت بحران صنایع با محوریت اولویتبندی مسائل و چالشهای اساسی صنایع، همافزایی مدیران صنعتی برای استمرار تولید در صنایع اولویتدار، مدیریت منابع انسانی و تأمین معیشت نیروی کار در شرایط بحرانی و استفاده از ظرفیتهای درونصنفی برای عبور از بحران و حفظ تولید مطرح شد.
پیشنهاد تشکیل اتاق جنگ اقتصادی
بر پاسخ به وضعیت بیسابقه ناشی از تجاوز نظامی و تأثیرات عمیق آن بر فضای اقتصادی، کمیسیون کارآفرینی، اقتصاد دانشبنیان و بهبود محیط کسبوکار اتاق تبریز، پیشنهاد تشکیل اتاق جنگ اقتصادی در ساختار اتاق بازرگانی ایران را مطرح کرد.
این پیشنهاد با هدف رصد لحظهای تهدیدات اقتصادی شامل تحریمها، اختلالات لجستیکی، و نوسانات بازار، ایفای نقش اتاق عملیات بحران برای تصمیمسازی سریع و هماهنگی میان نهادهای دولتی و بخش خصوصی و پشتیبانی از بنگاههای آسیبپذیر بهویژه واحدهای کوچک و متوسط طراحی و ارائه شد.
ارسال پیامک انبوه به اعضا جهت بهرهمندی از مزایای تسریع در ترخیص کالا
با توجه به شرایط پیش آمده، طبق مصوبه ستاد تسهیل با دستور استاندار آذربایجانشرقی، مقرر شد، تشریفات اداری ترخیص کالاهای موجود در گمرکات استان به حداقل ممکن برسد، به همین منظور همکاران اتاق بازرگانی تبریز در مرکز خدمات صادرات، گمرک سهلان، جلفا و بناب، با تمام توان و با حذف پروسههای اداری، به روند صدور گواهی مبدا را سرعت بخشیدند. همچنین به منظور آگاهی بیشتر اعضا، پیامک انبوه به تمامی اعضای اتاق تبریز در راستای بهرهمندی از مزایای تسهیل در امر ترخیص کالا، کاهش تشریفات گمرکی و خروج هرچه سریعتر کالاهای موجود در گمرکات استان، ارسال شد.
نظرسنجی از اعضا از طریق پرسلاین در خصوص نیازهای ضروری در زمان جنگ
با توجه به شرایط پیش آمده و ضرورت تأمین نیازهای اساسی در کشور، اتاق بازرگانی تبریز با تدوین پرسشنامهای به پیمایش وضعیت تولید و توزیع اقلام اساسی مورد نیاز مردم در استانهای کشور از طریق پرسلاین پرداخته و نظر اعضای اتاق را جمعبندی کرد تا در صورت لازم اقدامات عملی یا هماهنگیهای لازم صورت بگیرد.
طرح و ارائه پروتکل پیشنهادی مدیریت شرایط بحرانی اتاق تبریز در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی
در جریان برگزاری سیزدهمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان آذربایجانشرقی، اتاق بازرگانی، تبریز با تکیه بر تجارب میدانی اخیر در مواجهه با بحرانهای امنیتی و اقتصادی، پروتکل پیشنهادی مدیریت شرایط بحرانی بخش خصوصی را بهعنوان طرحی جامع، اجرایی و آیندهنگرانه ارائه کرد.
این پروتکل با هدف ایجاد انسجام عملیاتی میان نهادهای اجرایی، نهادهای پشتیبان اقتصادی و فعالان بخش خصوصی در شرایط اضطراری (اعم از جنگ، تحریم، اختلالات اینترنتی، بحرانهای زیرساختی یا بلایای طبیعی) طراحی شده و چارچوب مشخصی برای استمرار فعالیت بنگاهها، حفظ اشتغال، تأمین زنجیره تولید و پایداری اقتصادی در مقاطع بحرانی ارائه میدهد.
خلاصهای از پروتکل جامع مدیریت شرایط اضطراری و فوقالعاده (بحران)
اتاق بازرگانی تبریز، این پروتکل را با هدف حفظ تداوم فعالیتهای اقتصادی در شرایط بحرانی، کاهش آسیبها و اختلالات اقتصادی و تسهیل بازگشت سریع به شرایط عادی تدوین کرده است.
محورهای اصلی پروتکل عبارتند از، تفویض اختیار به وزرا، استانداران و معاونان رئیسجمهور برای تصمیمگیری سریع و کارآمد در شرایط اضطراری، رصد و احصای نظاممند مشکلات فعالان اقتصادی با استفاده از سامانههای دیجیتال، تداوم خدمات پایهای نهادهای اقتصادی و اجرایی و اطلاعرسانی دقیق، فوری و هماهنگی نهادی و رسانهای.
در این پروتکل، ارزیابی ریسک( شناسایی تهدیدات ویژه و اولویتبندی آنها)، تأمین منابع جایگزین (انرژی، نقدینگی، مواد اولیه)، حفظ زنجیره تأمین (جلوگیری از وقفه در تولید)، ایجاد کانالهای ارتباطی اضطراری داخلی و خارجی و نظارت مستمر و اصلاح سریع فرآیندها، مد نظر قرار گرفتهاند.
همچنین اقدامات ضروری دستگاههای اجرایی در حمایت از بنگاهها از جمله بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، سازمان امور مالیاتی، وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت، وزارت نیرو و نفت و… در راستای پیشبرد بهتر امور ذکر شده است.
در این پروتکل، برنامه عملیاتی حمایت از تولید صنعتی، طبقهبندی صنایع در سه سطح (شامل صنایع حیاتی، صنایع اشتغالزا و صادراتمحور و صنایع کمریسک یا قابل تعویق)، برنامه عملیاتی تسهیلات مالی و بیمهای و برنامه توسعه صادرات در بحران، بهصورت کارشناسیشده تهیه شده است.
پروتکل جامع مدیریت شرایط اضطراری و فوقالعاده (بحران)، جهت مطالعه و بهرهمندی، ضمیمه متن شده است.