به گزارش یازاکو، نان کامل فواید بسیار مهم بهداشتی، غذایی و درمانی برای آحاد جامعه دارد که در طول چند دهه اخیر و بنا به دلایل اقتصادی و سود مالی سبوس و جوانه گندم توسط کارخانجات آرد در مقادیر بالا از گندم جدا شده و همین امر مانع از تولید نان کامل می شود.
با توجه به اینکه نان پرمصرف ترین ماده غذایی مورد استفاده در خانوادههای ایرانی است و کیفیت آن به صورت مستقیم بر سلامت جامعه اثر میگذارد، کنترل و رصد نحوه تولید سالم و کامل این ماده غذایی بسیار لازم و ضروری به نظر می رسد.
صاحب نظران معتقدند: تاثیر مصرف نان کامل (دارای سبوس و جنین) در پیشگیری از ابتلا به انواع بیماریها از جمله مشکلات قلبی- عروقی، دیابت، مشکلات گوارشی، سرطانها، چاقی و مشکلات متابولیکی در تحقیقات بالینی متعددی اثبات شده است.
بر همین اساس کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی مراغه با فعال سازی کمیته فنی پیاده سازی تولید آرد و نان کامل زیر نظر کارگروه آرد و نان شهرستان، مقدمات بهره مندی مردم از نان کامل و بهداشتی با ماده مغذی لازم و کافی را فراهم کرده است.
علاوه بر فرمانداری و جهاد کشاورزی مراغه، ادارات غله، صمت، استاندارد و اتحادیه نانوایان، اتاق اصناف و معاونت های بهداشتی و غذا و داروی دانشکده علوم پزشکی پیگیری های لازم برای پیاده سازی نان کامل را دنبال کرده و با مشارکت فعالانه برنامه تولید نان کامل در شهرستان را تدوین کرده و اجرای آن را آغاز کرده اند.
تولید نام کامل از اولویت های کارگروه سلامت و امنیت غذایی است
معاون سیاسی، اجتماعی و امنیتی فرماندار شهرستان ویژه مراغه با تاکید بر اهمیت امنیت و سلامت غذا در ارتقای بهداشت عمومی جامعه، گفت: بر اساس شیوه نامه کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی، دبیرخانه تمامی کمیسیون ها بر عهده دانشکده علوم پزشکی است و وظایفی همچون اطمینان از رعایت فرآیندها و آیین نامه ها، مدیریت یکپارچه اطلاعات و دانش با ایجاد بانک اطلاعاتی از مصوبات و اقدامات و پایش مصوبات کمیسیون ها را بر عهده دارد.
علی اسکندری تولید نان کامل را اولویت مهم و اصلی کارگروه سلامت و امنیت غذایی مراغه عنوان و اظهار کرد: ادارات و نهادهای مسئول در کمیته تخصصی باید با تمام توان و امکانات خود در این راستا فعالیت کرده و زمینه سازی برای تولید نان کامل و بهداشتی را فراهم کنند.
وی هزینه برای تولید نان کامل را از نظر بهداشتی و تامین سلامت مردم بسیار ضروری دانست و یادآور شد: باید توجه داشت که هر گونه هزینه در این بخش در حقیقت به نوعی سرمایه گذاری در حوزه سلامت مردم است.
اسکندری ادامه داد: در صورت بی توجهی به این موضوع مهم و سهل انگاری در تولید نان کامل، لاجرم باید در آینده هزینه های هنگفتی برای درمان بسیاری از مشکلات بهداشتی و سلامتی مردم هزینه کرد.
وی با اشاره به تکالیف مهم دانشکده علوم پزشکی مراغه در رصد و کنترل برنامه تولید نان کامل، گفت: در این راستا معاونت غذا و دارو باید با همکاری سایر اعضای کمیسیون اقدام به تدوین برنامه عملیاتی سال ۱۴۰۵ و اجرا و پایش این برنامه کند.
فاز اول تولید نان کامل در مراغه با پنج نانوایی شروع می شود
مدیر جهاد کشاورزی مراغه برنامه تولید نان کامل را نیازمند همکاری همه دستگاه های اجرایی و خدماتی و نهادها و اتحادیه نان دانست و افزود: جهاد کشاورزی به عنوان متولی اصلی تولید گندم نقش محوری و مهم در این برنامه دارد و آماده همه گونه همکاری با سایر نهادها و البته کارگروه سلامت و امنیت غذایی است.
هادی خرسندی انجام آزمایش های مختلف با همکاری اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی مراغه را یکی از برنامه های مستمر جهاد کشاورزی عنوان و اظهار کرد: آزمایشات مربوط به باقی مانده کود و سموم شیمیایی و همچنین فلزات سنگین در آرد کامل و سبوس تولید شده به دقت انجام می شود.
وی یادآور شد: آزمایشات صورت گرفته در واحدهای تولیدی آرد شهرستان مراغه توسط اداره استاندارد و آزمایشگاه مرجع بررسی و سلامت آنها تایید شده است.
خرسندی همچنین درباره نوع و نحوه قیمت گذاری نان کامل در شهرستان مراغه، گفت: این تصمیم در کارگروه آرد و نان شهرستان مورد بررسی کارشناسی قرار گرفته است و تعداد پنج باب نانوایی در فاز نخست اقدام به پخت نان کامل خواهند نمود.
دبیر کارگروه تخصصی سلامت و امیت غذایی شهرستان مراغه نیز گفت: پخت نان کامل با درصد سبوس پایین در یکی از نانوایی های شهرستان با حضور اعضای کمیته فنی آرد و نان یک بار مورد آزمایش قرار گرفت که نتیجه رضایتبخش بود.
صدیقه صلواتی افزود: در مراحل بعدی برنامه پیاده سازی پخت نان کامل در شهرستان اصحاب رسانه در خصوص اطلاع رسانی و دانش افزایی مصرف نان کامل نقش مهمی بر عهده خواهند داشت.
شهرستان مراغه متشکل از ۲ بخش مرکزی و سراجو به عنوان دومین شهرستان بزرگ آذربایجانشرقی با جمعیت حدود ۳۰۰ هزار نفر در دامنه جنوبی کوه سهند و در فاصله ۱۳۵ کیلومتری جنوب تبریز قرار دارد.


