به گزارش پایگاه خبری یاز اکو به نقل از یورونیوز، موضوع خروج سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا چند ماهی است که به مانع اصلی بر سر احیای برجام تبدیل شده و دولت جو بایدن با وجود اصرار مقامهای ایرانی حاضر نیست این نهاد نظامی را از فهرست سازمانهای ترویستی وزارت خارجه خود خارج کند. البته مقامهای دولت ایران مدعی هستند که اختلافات بر سر موضوعات گستردهتر میان ایران و کشورهای غربی و به ویژه آمریکا باقی مانده اما گزارشها و نقل قولها از شخصیتها و دیپلماتهای اروپایی و آمریکایی حاکی از آن است که تنها مسئله باقیمانده خروج سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی و همچنین پاسخهای ایران به پرسشهایی است که باید به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه دهد.
میدل ایست آی در گزارش خود به نقل از یک منبع نزدیک به دولت ایران گزارش داده که مقامهای جمهوری اسلامی به دولت بایدن پیشنهاد دادهاند با لغو تحریمهای قرارگاه خاتمالانبیا که بازوی اقتصادی سپاه پاسداران است، کار برای احیای توافق هستهای را تکمیل کنند و در مقابل تهران هم از موضوع خروج سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا چشمپوشی خواهد کرد.
این گزارش در حالی منتشر میشود که پیشتر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز ۹ ژوئن گفته بود که مقامهای ایرانی بسته پیشنهادی جدیدی را برای حل اختلافات میان ایران و آمریکا ارائه دادهاند که از سوی طرف آمریکایی رد شده است. آقای امیرعبداللیهان در آن اظهار نظر جزئیات چندانی در این خصوص مطرح نکرده بود.
پیشنهاد احتمالی مقامهای جمهوری اسلامی به آمریکا در خصوص موضوع لغو تحریمهای قرارگاه خاتم در حالی مطرح میشود که تهران در واقع خواستار دریافت امتیازی به مراتب بزرگتر شده است. همانطور که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده پیشتر در صحبتهای خود در کمیته روابط خارجی مجلس سنا گفته بود، حتی در صورتی که آمریکا تصمیم بگیرد سپاه را از FTO یا فهرست سازمانهای تروریستی وزارت امور خارجه ایالات متحده خارج کند، باز هم تحریمها علیه این نهاد نظامی، سیاسی و اقتصادی جمهوری اسلامی باقی خواهد ماند. این در حالیست که تهران پیشنهاد کرده تحریمهای مهمترین و بزرگترین بخش اقتصادی سپاه یعنی قرارگاه خاتم الانبیا لغو شود، موضوعی که بعید است با موافقت مقامهای آمریکایی مواجه شود.
میدل ایست آی در بخشی از گزارش خود با اشاره به این نکته اضافه کرده که مقامهای آمریکایی هرچند به صورت رسمی به این پیشنهاد پاسخ ندادهاند اما اظهارات مقامهای آمریکایی نشان میدهد که با این موضوع مخالفند. ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در این خصوص میگوید: «ما معتقدیم ایران باید تصمیم بگیرد که موضوعاتی که خارج از برجام هستند را از این گفتگوها جدا کند.»
همچنین یک منبع نزدیک به هیئت مذاکره کننده آمریکایی در گفتگو با یورونیوز تایید کرده که مقامهای جمهوری اسلامی ایران چنین پیشنهادی را به آمریکا ارائه داده و از واشنگتن خواستهاند در ازای باقی ماندن سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی وزارت امور خارجه این کشور، تحریمها علیه قرارگاه خاتم الانبیا لغو شود.
این منبع که نخواست نامش شود همچنین در ادامه به یورونیوز گفت: «واضح است که چنین پیشنهاداتی نمیتواند چندان سازنده و مورد پذیرش واقع گیرد. در صورتی که مقامهای ایرانی خواهان دریافت امتیازاتی فراتر از برجام هستند، باید در خصوص موضوعات فراتر از برجام نیز گفتگو کنند.»
با این حال مقامهای جمهوری اسلامی به سرعت این مقاله را تکذیب و بار دیگر تاکید کردند که مسئله اختلاف میان ایران و آمریکا تنها محدود به موضوع خروج سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی نیست و موضوعات دیگری میان طرفین به عنوان محور اصلی اختلافات باقی مانده است. سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه ۲۰ ژوئن در نشست خبری هفتگی خود با روزنامهنگاران در این رابطه گفت: «باید به برخی از این منابع گفت که خود گویی و خود خندی عجب مرد هنرمندی. اول FTO را طرح و بعد آن را بزرگ و بعد درباره آن نظریه پردازی و بعد خارج و وارد میکنند. آنچه بین ما و آمریکا باقی مانده اساسا به یک موضوع ختم نمیشود و این برخی طرفها هستند که مایلند برای اینکه ابعاد دیگر اختلافات و عدم اجرای تعهداتشان را بپوشانند ،سعی میکنند یک موضوع را پررنگ کنند.»
خطیبزاده همچنین در ادامه افزود: «اتفاقا جمهوی اسلامی ایران در این موضوعات تنها انتفاع مردم ایران را در نظر دارد و تمام ابتکاراتی را که دادیم برای این است که مطمئن شویم آمریکا به تعهداتش عمل میکند و به هیچ وجه نمیشود اینها را به یک موضوع فروکاست.»
با این حال سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز تایید کرد که پیش از برگزاری نشست شورای حکام از طریق دو وزیر امور خارجه کشورهای دیگر «ابتکار و طرح جدید ایران» به اطلاع مقامهای آمریکایی قرار گرفته که این موضوع مورد پذیرش واشنگتن قرار نگرفته است. خطیبزاده هم مانند امیرعبداللهیان اشارهای در خصوص جزئیات آنچه او «ابتکار ایران» خوانده، نکرد.