ویژه خبرییادداشت

ظرفیت مغفول دیپلماسی اقتصادی استان آذربایجان‌شرقی

به گزارش یازاکو، جعفر ساعی‌نیا_ آذربایجان‌شرقی با داشتن مرز مشترک با کشورهای جمهوری آذربایجان، ترکیه و ارمنستان می‌توانست به مرکز تجارت منطقه‌ای تبدیل شود، اما داده‌های اقتصادی نشان می‌دهد که از این مزیت به صورت عملی استفاده نشده است. حجم تجارت ایران با جمهوری آذربایجان در سال‌های اخیر حدود ۵۸۰ میلیون دلار گزارش شده، در حالی که کارشناسان معتقدند پتانسیل واقعی این رقم چند برابر است و نیازمند سیاست‌گذاری هدفمند و رفع موانع صادراتی است.

نشست‌های متعددی با محور دیپلماسی اقتصادی در استانداری برگزار شده که هدف آن توسعه همکاری‌های منطقه‌ای عنوان شده، اما هیچ برنامه عملیاتی مشخصی برای بهره‌گیری از مزیت هم‌مرزی تدوین نشده است. بسیاری از شرکت‌های صنعتی و صادرکنندگان کوچک و متوسط با کمبود اطلاعات بازار، محدودیت‌های قانونی و فقدان کانال‌های مستقیم تجارت مواجه‌اند. علاوه بر این، زیرساخت‌های کنسولی و دفاتر تجاری مشترک با کشورهای همسایه هنوز فعال نشده‌اند، در حالی که  بر ضرورت فعال‌سازی آنها برای گسترش صادرات تأکید شده است.

تقویت دیپلماسی اقتصادی، حضور مستمر در نمایشگاه‌ها و رویدادهای تجاری بین‌المللی و انتشار داده‌های اقتصادی شفاف به زبان انگلیسی می‌تواند حجم صادرات، جذب سرمایه‌گذاری و جریان فناوری به استان را افزایش دهد. فقدان هماهنگی میان بخش خصوصی، نهادهای دولتی و دانشگاه‌ها باعث شده آذربایجان‌شرقی هنوز نتواند جایگاه واقعی خود در اقتصاد ملی و منطقه‌ای را تثبیت کند و مزیت استراتژیک هم‌مرزی با کشورهای همسایه به یک فرصت از دست رفته تبدیل شده است.

برای بهره‌برداری از این ظرفیت‌ها، ایجاد کارگروه‌های تخصصی دیپلماسی اقتصادی، توسعه شبکه‌های همکاری بین‌المللی و تدوین برنامه‌های عملیاتی مشخص ضروری است. بدون این اقدامات، استان همچنان در حد شعار باقی خواهد ماند و فرصت‌های اقتصادی حیاتی از دست خواهد رفت، در حالی که می‌توانست به یکی از قطب‌های صادرات و تجارت منطقه‌ای تبدیل شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا