میراث و گردشگری

زنجان برای مقصد شدن، به هتل نیاز دارد نه فقط مسافر

یازاکو- سال‌هاست زنجان در آمارها «استانی با ظرفیت‌های فراوان» معرفی می‌شود، اما سهم آن از اقتصاد گردشگری همچنان با ظرفیت‌هایش فاصله دارد. کمبود هتل‌های چهار و پنج‌ستاره یک گلوگاه مهم است، اما اگر این مسئله بدون نگاه اقتصادی و زنجیره ارزش گردشگری دیده شود، حتی ساخت چند هتل جدید نیز تضمینی برای رونق پایدار نخواهد بود.

به گزارش یازاکو، جعفر ساعی‌نیا_ زنجان از معدود استان‌هایی است که در یکی از مهم‌ترین کریدورهای ارتباطی کشور قرار گرفته است. قرار گرفتن در مسیر تهران–تبریز، دسترسی مناسب جاده‌ای، زیرساخت‌های قابل قبول حمل‌ونقل و برخورداری از آثار تاریخی و طبیعی ارزشمند، مزیت‌هایی هستند که بسیاری از استان‌ها از آن محروم‌اند. با این حال، واقعیت اقتصاد گردشگری استان نشان می‌دهد زنجان بیش از آنکه «مقصد سفر» باشد، «مسیر عبور» است.
اظهارات مسئولان درباره کمبود هتل‌های چهار و پنج‌ستاره، بخشی از این واقعیت را آشکار می‌کند. نبود مراکز اقامتی باکیفیت باعث می‌شود گردشگران، به‌ویژه مسافران تجاری، خارجی و گروه‌های سازمانی، اقامت خود را در شهرهای دیگر برنامه‌ریزی کنند. در اقتصاد گردشگری، هر شب اقامت بیشتر به معنای افزایش مصرف در رستوران‌ها، مراکز خرید، حمل‌ونقل شهری، صنایع‌دستی و ده‌ها کسب‌وکار محلی است. بنابراین، مسئله هتل تنها یک ساختمان نیست؛ بلکه حلقه‌ای از زنجیره خلق ارزش اقتصادی است.
با این حال، تقلیل تمام مشکلات گردشگری زنجان به کمبود هتل نیز خطاست. سرمایه‌گذار زمانی وارد پروژه‌های چندصد میلیارد تومانی می‌شود که از بازگشت سرمایه اطمینان داشته باشد. این اطمینان زمانی شکل می‌گیرد که جریان مستمر گردشگر، تقویم رویدادهای جذاب، تبلیغات مؤثر، برندینگ مقصد و بسته‌های سفر منسجم وجود داشته باشد. در غیر این صورت، حتی بهترین هتل‌ها نیز با ضریب اشغال پایین روبه‌رو خواهند شد.
از سوی دیگر، مطالبه تأمین زمین برای سرمایه‌گذاران اگرچه ضروری است، اما کافی نیست. سرمایه‌گذاری در گردشگری نیازمند مجموعه‌ای از مشوق‌های اقتصادی، کاهش بروکراسی، تسهیل صدور مجوزها، تأمین مالی مناسب و ثبات در سیاست‌گذاری است. تجربه استان‌های موفق نشان می‌دهد که رونق گردشگری بیش از آنکه حاصل ساخت‌وساز باشد، نتیجه ایجاد یک اکوسیستم اقتصادی رقابتی است.
زنجان امروز بیش از هر زمان دیگری به تغییر نگاه نیاز دارد؛ از «عبور دادن مسافر» به «نگه داشتن مسافر». این تغییر تنها با ساخت هتل محقق نمی‌شود، بلکه مستلزم پیوند میان زیرساخت، بازاریابی، سرمایه‌گذاری و اقتصاد محلی است. اگر این حلقه‌ها هم‌زمان تقویت شوند، هتل‌های جدید نه‌تنها به سودآوری خواهند رسید، بلکه می‌توانند به موتور محرک اشتغال، افزایش درآمد استان و رشد بخش خصوصی تبدیل شوند.
اقتصاد گردشگری، اقتصاد ماندگاری است؛ هر ساعت اقامت بیشتر، ارزشی افزوده برای شهر ایجاد می‌کند. زنجان زمانی از ظرفیت جغرافیایی خود بهره واقعی خواهد برد که به جای یک ایستگاه بین راه، به مقصدی تبدیل شود که گردشگر برای ماندن در آن برنامه‌ریزی کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا