به گزارش یازاکو، عزیز نوروزی بیان کرد: طی سال های اخیر با خشکسالی های پیاپی، کاهش بارش باران، از بین رفتن مراتع بیش از گذشته نیاز به پرورش شتر داریم.
وی ادامه داد: شتر نیاز اندکی به آب و مواد غذایی داشته و نسبت به تغییرات اقلیمی و گرم شدن هوا مقاوم است. ضمن اینکه این حیوان در مناطق بیابانی و نیمه بیابانی رشد می کند.
وی افزود: شتر با قابلیت سازگاری، زیست و تولید در شرایط سخت مناطق خشک، نیمه خشک و تحمل گرما، خشکی و کم آبی و کمبود علوفه و قابلیت نسبی در مقابل امراض و عوامل بیماری زا و نیز تغذیه از انواع خاص گیاهان مرتعی (خشبی و خاردار و تیغ دار) و گیاهان هالوفیت مانند خارشتر که با توجه به شورپسندی این گیاهان جزو برنامه های ستاد احیای دریاچه ارومیه می باشد، که سایر دام ها قادر به استفاده از آن نیستند، از جمله مزایای پرورش شتر در مقایسه با سایر حیوانات می باشد.
وی تاکید کرد: در صورتی که بتوانیم صنعت پرورش شتر را توسعه دهیم بخش مهمی از اقتصاد مناطق بیابانی را رونق می بخشیم.
نوروزی اذعان داشت: گوشت و شیر شتر ضمن اینکه ارزش غذایی بسیار بالایی دارد سودآوری مناسبی نیز برای فعالان این صنعت به همراه دارد که ضرورت دارد با انجام حمایت های ویژه سرمایه گذاران را تشویق به مشارکت در این بخش کنیم که با توجه به ظرفیت های موجود در کشور، ورود بخش خصوصی در این عرصه منافع زیادی برای آنها به همراه خواهد داشت.
وی با اشاره به خشکسالی اخیر در استان و کشور تشریح کرد: در مراتع فقیر بیشتر گیاهان شورپسند و خاردار مانند خارشتر، علف شور، تاغ و … میروید؛ که به علت خشبی بودن و خاردار بودن بیشتر مورد تعلیف شتر قرار میگیرد؛ و از طرفی با توجه به وجود خشکسالیهای ممتد و متناوب در این مناطق، فقط شتر قابلیت زیست و تولید را داشته؛ و سایر دامها قادر به ادامه حیات دراکثر این مناطق با این شرایط نمیباشند.
ویتاکید کرد: پوشش گیاهی متفاوتی که بر اثر خشکسالی در حوزه دریاچه ارومیه و یا سایر نواحی ایجاد شده برای تغذیه شتر ها مناسب است.
وی در خصوص نوع شترها تشریح کرد: شترهای دوکوهانه به خصوص نوع نر آن از نظر جثه و وزن به شتر تک کوهانه برتری دارند که می توان با دورگ گیری شترهای دو کوهانه و تک کوهانه شترهای سطح بالا از لحاظ وزنی و راندمان عملکرد پرورش داد.
وی در خصوص مزایای پرورش شتر نسبت به سایر دام ها در کشور گفت: قابلیت سازگاری، زیست و تولید در شرایط سخت مناطق خشک، نیمه خشک و تحمل گرما، خشکی و کم آبی و کمبود علوفه و قابلیت نسبی در مقابل امراض و عوامل بیماری ها است .
وی ادامه داد: شتر در مقایسه با گوسفند و بز مقدار ماده خشک کمتری نسبت به وزن متابولیکی خود مصرف کند؛ بطوری که شترها حداکثر ۵۳/۲ درصد وزن متابولیکی بدن خود ماده خشک مصرف می کنند
وی افزود: حداقل نیاز به تاسیسات، تجهیزات و امکانات پرورش و نگهداری و در نتیجه کمترین نیاز به سرمایه گذاری سنگین دارد.
وی در خصوص تعداد نفرات شتر در روستای خورخور شهرستان اسکو گفت: آقای نقی ناصر ۱۰۲ نفر شتر که ۲ نفر نر ( لوک ) و ۶۰ نفر ماده ( اروانا) و ۴۰ نفر بچه شتر ( دایلاق ) ۱ تا ۲ ساله که همگی تک کوهانه بوده ۲ نفر دوکوهانه می باشد، همچنین آقای ابوالفتح خلیل زاده ۵۵ نفر شتر که ۱ نفر نر ( لوک ) و ۲۵ نفر ماده ( اروانا ) و ۱۹ نفر بچه شتر ( دایلاق ) ۱ تا ۲ ساله که همگی تک کوهانه می باشند.
که هر دو در واقع هستند.
وی با اشاره به میزان تولید شیر و گوشت تصریح کرد: میزان شیر تولیدی از شتران ماده به صورت متوسط روزانه ۳ کیلوگرم بوده که با احتساب دوره شیرواری حدوداً ۱۱ ماهه ۶۰۰ تا ۶۵۰ کیلوگرم در دوره می باشد، همچنین، میزان گوشت تولیدی که وزن زنده بر اساس سن در ۴ سال در نر ها حدوداً ۵۰۰ الی ۶۰۰ کیلوگرم می باشد.